Siljan News logo
Annons
Malin Valsö är sakkunnig i fysisk lärmiljö. Foto: Manda Nahlbom Magnusson

Fest för framtidsskolan – Nu är taket på plats

Med en storslagen taklagsfest firades att taket på den nya skolan i Djurås är på plats. Skolan, skapad för att främja inlärning och trivsel, hyllas som en viktig investering för kommunens framtid.

Annons

Att hålla taklagsfest är en tradition i Gagnef som har många år på nacken. Den inträffar när taket på bygget är på plats och förr brukade den innehålla starkare drycker än idag. Enligt traditionen ska en krans hängas på byggnaden i samband med festen. Hålls ingen taklagsfest blir det dock värre – då dinglar snart en docka i snara från taket som hämnd för det uteblivna firandet.

Med den bakgrunden är det inte konstigt att Gagnefs kommun ställer till med taklagsfest för byggarbetarna som står bakom bygget av Djurås nya skola.

– Det är fint, säger Robin Hansols, som ser fram emot smörgåstårtan som står uppdukad under gassande sol på den blivande skolgården.

Han har jobbat med markförberedelserna på platsen och är därmed en av många arbetare som sett till att det idag står en stor byggnad på platsen där det för bara sex månader sedan var helt tomt. Eva-Lotta Törnblom Nises (S), som jobbar på skolan, fascineras av tempot.

– Det har gått i ett rasande tempo. Taklagsfesten är ett sätt att visa vad tacksamma vi är och fira, säger hon.

Annons
Kommunalrådet firar att skolan fått tak. Foto: Manda Nahlbom Magnusson
”Det är fint”. Det säger Robin Hansols, i mitten, om taklagsfesten och smörgåstårtan. På var sin sida om honom sitter Markus Wäst och Patrik Ohlers.

Även kommunalråd Fredrik Jarl (C) är på plats för att fira att Djuråsskolan kommit en bra bit på väg för de låg- och mellanstadieelever som idag går i de tillfälliga barackerna som står intill skolgården.

– Det är jättebra. Det har gått ett halvår sedan vi stod här och tog första spadtaget och idag står en skola här. Det är roligt och imponerande att se en byggnad växa fram och jag vet att det är väldigt efterlängtat av både elever och personal.

Jarl tror att skolan kommer ge Gagnef ett lyft och göra kommunen mer attraktiv både för familjer som letar hus och för lärare och annan skolpersonal som söker arbete. Och det är ingen vanlig skolmiljö som växer fram – Djuråsskolans inomhusmiljö har nämligen växt fram med experthjälp.

– Det är ingen skola man kliver in i och tänker ’wow, vilken häftig skola’.

Det berättar Malin Valsö som skrivit boken ”Fysisk lärmiljö” som handlar just om den fysiska omgivningen och Malin har varit med och tagit fram inomhusmiljön med fokus på inlärning och pedagogik. Hon menar att det inte är den där wow-känslan som är det viktiga i skolmiljön. Snarare är det frågan om hur sinnena påverkas i lokalerna som är avgörande.

– Till exempel så har man identifierat att elever påverkas negativt av en stökig ljudmiljö. I klassrum har vi därför ofta höga krav på ljudnivån, men ofta är det i korridorer och andra utrymmen som det är som stökigast och rörigast. I den här skolan har vi haft lika höga krav även där, berättar Malin.

Med en speciell panel i trä ska Djuråsskolan alltså få en bra akustik i alla utrymmen. Även dagsljus och en dämpad färgskala har varit ett viktigt och genomgående tema i planeringen av alla lokaler, liksom utformningen av klassrummen som ska ha möjlighet att anpassas beroende på vilken typ av lektion och skolarbete som utförs.

– Det har varit fokus på det som känns, inte det som syns. Det ska kännas ombonat utan att bli rörigt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons