
Vad händer med vindkraftsplanerna på Hissberget och Annsjöberget?
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för de åsikter som framförs. Vill du få en debattartikel eller insändare publicerad hos oss?
Mejla till redaktionen@siljannews.se.
Den senaste tiden har jag haft kontakt med många fastighetsägare – både leksingar, gangsingar och fritidshusägare – i närområdet kring den vindkraftsetablering som nu utreds på Hissberget och Annsjöberget. Många hör av sig med frågor och oro: Hur ställer sig kommunen till planerna? Vad händer nu? Den här artikeln är ett försök att reda ut några av de funderingar som väckts – särskilt om den fortsatta processen.
Först och främst vill jag understryka att det här är en fråga som vi tar på stort allvar. Området i fråga besitter höga kulturmiljö-, natur- och friluftsvärden – samtidigt som flera byar och boendemiljöer ligger nära det föreslagna exploateringsområdet. Det råder inga tvivel om att en eventuell exploatering får konsekvenser för de som bor, lever och verkar i området.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att alla – oavsett verksamhet – har rätt att undersöka möjligheterna till olika typer av etableringar. Det gäller såväl byggnader som industrier, energianläggningar och annat som påverkar landskapet. I sådana processer spelar kommunen en viktig roll för att väga samman olika intressen och bidra med ett helhetsperspektiv.
Just nu befinner sig projektet i samrådsfasen. Det innebär att bolaget bakom planerna inhämtar synpunkter från myndigheter, organisationer, föreningar, kommuner, fastighetsägare och allmänheten. Samrådet är en viktig del av processen. Här får både kritiker och förespråkare komma till tals och det ges en möjlighet att lyfta fram olika värden som annars riskerar att missas.
Kommunen har påbörjat arbetet med att ta fram sitt samrådsyttrande och det kommer så småningom behandlas politiskt under sensommaren eller hösten. I nuläget är det dock för tidigt att säga vad yttrandet i sak kommer innehålla.
Efter samrådet redovisar exploatören de synpunkter som inkommit i en samrådsredogörelse. Väljer bolaget därefter att gå vidare med planerna behöver en miljökonsekvensbeskrivning tas fram. I den processen har även Länsstyrelsen en viktig roll i att säkerställa att den är tillräckligt omfattande. Först därefter – när alla fakta finns på bordet – kan kommunen ta ställning för eller mot genom det så kallade kommunala vetot.
Där är vi inte ännu, och eftersom ärendet inte behandlats politiskt, har kommunen i nuläget ingen formell ståndpunkt. Inte heller det parti jag företräder, Moderaterna, har diskuterat frågan på djupet eftersom ärendet fortfarande befinner sig i ett relativt tidigt skede. Vi kan dock redan nu ge besked att det är de närboendes inställning, tillsammans med andra viktiga parametrar, inte minst dess påverkan på natur- och kulturmiljöer, som kommer att väga tungt om ärendet kommer till beslut så småningom.
Innan ett eventuellt beslut ska fattas så träffar jag gärna dem som vill föra en dialog, komma med synpunkter eller ställa frågor – oavsett om man är för eller emot planerna.
Text: Sebastian Larsson, kommunstyrelsens ordförande och gruppledare för Moderaterna i Leksand