
Fortsatt lokal mat på tallrikarna i kommunernas kök
De kommunala köksenheterna i Mora, Orsa, Älvdalen, Vansbro och Malung-Sälen har i en gemensam upphandling säkrat att det även fortsättningsvis serveras lokala råvaror.
Nyligen har en upphandling avslutats gällande kött- och charkuteriprodukter, potatis och färskt bröd. Tidigare har en upphandling som gällde mejeriprodukter genomförts.
När det gäller mejeriprodukter är det sedan tidigare klart att Arla och Hansjö Mejeri levererar dessa.
Även frukt och grönt ska upphandlas.
Det handlar om en upphandling som innebär att de lokala producenterna och leverantörerna får fortsätta att leverera maten till skolmatsalar och äldreboenden.
Nya avtal har tecknats med Siljan Chark och Karelius när det gäller kött- och charkuterier.

– Där sker det en fördelning, så Karelius levererar till Vansbro och Malung-Sälen, medan Siljan Chark levererar till Mora, Orsa och Älvdalen, säger Johan.
Potatis kommer att levereras till samtliga samverkande kommuner av Järna Skalat/Morells Lantbruk.
När det gäller färskt bröd väljer Vansbro och Malung-Sälen att köpa brödet lokalt, något de kan göra eftersom det inte handlar om alltför stora belopp.
För Mora, Orsa och Älvdalen kommer Rättviksbagarn att leverera det färska brödet.
Värdet på de tre nu genomförda upphandlingarna beräknas uppgå till cirka 7,5 miljoner kronor, där kött- och charkuteri uppskattas till 5,3 miljoner kronor.
– När det gäller vad de respektive kommunerna önskar är det de som tar fram önskemålen. Det krävs en tydlig målbild, sedan hjälper vi dem att genomföra upphandlingen. Vi är en stödfunktion, förklarar Johan.
– Den upphandling som nu pågår är den stora upphandlingen av huvudgrossistavtal för djupfryst och kolonialvaror samt frukt och grönt. Parallellt genomförs en förhandling av kolsyrade drycker, summerar Johan Eriksson, som hanterat upphandlingen av livsmedel.

Priset blir självklart en viktig del, men även kvalitet och olika krav vägs in.
Bland kraven finns till exempel rigorösa krav på djurskydd och hållbarhet.
Det finns också ett uttalat önskemål om att maten, om möjligt, ska vara svensk och helst lokalt producerad.
– Det vi har gjort är att vi har delat upp upphandlingen i olika delar. På så sätt är det lättare för lokala producenter att lägga anbud.
Ett önskemål från kommunerna, som finns med i upphandlingen, är att elever i skolor och förskolor ska ha möjlighet att besöka producenterna för att få lära sig mer om var maten kommer ifrån.
Den här upphandlingen har också annonserats så att även leverantörer i andra länder kan delta, säger Johan Eriksson.
Kanske hade det varit spännande för en skolklass att få besöka ett mejeri i Frankrike, men istället finns chansen att studera bröderna Daniels kossor i Hansjö.
När det gäller mindre inköp kan kommunerna fortsätta att köpa rent lokala produkter så länge de följer reglerna för direktupphandling och tröskelvärdet på 700 000 kronor. Det innebär att Älvdalen exempelvis kan köpa in lokalt renkött eller Älvdalslax.
Den nu genomförda upphandlingen ersätter den nuvarande, som löper fram till sista september, men någon större skillnad blir det inte den 1 oktober. Det blir fortsatt lokalproducerad mat på tallrikarna i skolmatsalar och för de boende på kommunernas äldreboenden.
– Jag tycker att det är värdefullt att se att våra lokala producenter kan få fortsätta att leverera mat, precis som köksenheterna och politikerna i de deltagande kommunerna önskade, säger Johan Eriksson.
