
”Vi arbetar aktivt mot 100% cirkulär IT”
— IT-branschen har nuförtiden lika stor miljöpåverkan som flyget och eftersom Atea är en stor aktör gör vi vårt bästa för att skapa en mer hållbar IT-bransch, berättar Kristina Lind, hållbarhetsambassadör på Atea Dalarna.
Atea är specialister på informationsteknologi. Företaget hjälper organisationer och kommuner med allt från hårdvara till installationer av program, tjänster och löpande underhåll. Idag har Atea trettiofem kontor runt om i Sverige och på Dala-kontoret i Borlänge finns ett hundra anställda.
I första delen av vår intervju berättade Kristina Lind om hur företag och kommuner kan återvinna och återanvända datorer och mobiltelefoner.
— I år räknar man till exempel med att över fem miljarder mobiltelefoner pensioneras i världen. Men bara 20% av dessa återvinns eller återanvänds, berättar Kristina.

Förutom de återtagskampanjer som Atea driver tillsammans med företag och kommuner försöker man även på andra sätt hjälpa kunder och leverantörer i en mer hållbar riktning.
Ett exempel är ”100-% klubben” där man uppmuntrar sina kunder att, liksom Atea själva, återvinna eller återanvända hundra procent av de telefoner, datorer och andra it-produkter man använder. Bland medlemmarna i 100-% klubben hittar man, bland många andra, FM Mattsson, Smedjebackens Kommun, ABB, Borlänge Kommun och fotbollsklubben IFK Göteborg.
Vad innebär ett medlemskap i 100%-klubben?
— Det innebär att företaget eller kommunen arbetar aktivt mot målet 100 % cirkulär IT. Det vill säga att man jobbar med livscykelhantering som börjar redan vid inköp/upphandling och all IT-utrustning man använder även ingår i en ordnad återtagsprocess med bästa möjliga fördelning mellan återanvändning och återvinning. Genom medlemskapet i 100%-klubben ger Atea stöd och rutiner i det arbetet.
Gör ni något mer för att påverka IT-branschens miljöpåverkan?
— Ja, varje år bjuder vi in till Atea Sustainability Forum, där kunder och tillverkare av IT-produkter träffas. Där kan våra kunder framföra sina önskemål direkt till tillverkarna, och är det några som tillverkarna gärna lyssnar på så är det slutkunderna.
Kommer alla era kunder till ett sådant forum?
— Nej, men alla får tillfälle att ge sina synpunkter via en årlig enkät som vi sammanställer till en rapport och visar för våra leverantörer. Alla som vill får komma till tals.
Men helt ärligt, bryr sig någon tillverkare om vad vi tycker i lilla Sverige?
— Ja, faktiskt mer än man kan tro. Norden har hela tiden legat långt framme inom teknikanvändning så de stora tillverkarna håller definitivt ett öga på vad som händer här och de lyssnar på Nordens it-användare. Så det bästa vi kan göra för miljön är att göra så bra som möjligt själva. Då sprider det sig, och alla blir vinnare.

Gör ni något mer själva för att påverka den här utvecklingen?
— Ja, mycket. Eftersom vi är inne på internationella tillverkare så är Atea medlem i RBA, Responsible Business Alliance. Där sitter vi tillsammans med representanter från de två hundra största tillverkarna i elektronikbranschen. Här försöker vi också påverka mot en mer hållbar tillverkning.
Finns det något speciellt du skulle vilja skicka med läsarna som avslutning?
— Ja, att vi alla behöver hjälpas åt för att lyckas, och att det faktiskt är ganska lätt! Skulle alla öka återvinningen av IT-produkter så skulle det snabbt ge enorma miljövinster. Alla butiker som säljer ny elektronik har en skyldighet att ta emot och återvinna gamla elprylar och är till exempel mobilen i ganska bra skick kan man tom få en peng för den. Och vill man ha stöd av oss på Atea så är man alltid välkommen att höra av sig!