Siljan News logo
Annons
Kristina Lind, hållbarhetsambassadör på Atea Dalarna.

”Ett ton mobiltelefoner innehåller mer guld än ett ton guldmalm”

”I år kommer det att säljas fyra miljoner nya mobiltelefoner i Sverige. Samtidigt kommer åttio procent av de pensionerade telefonerna hamna i byrålådor och förråd i stället för att återvinnas”, berättar Kristina Lind, hållbarhetsambassadör på Atea Dalarna.

— Därför behöver vi bli bättre på att återvinna IT-utrustning. En mobiltelefon innehåller flera ovanliga metaller och mineraler, till exempel innehåller ett ton mobiltelefoner mer guld än ett ton guldmalm.

— Vårt mål är att för varje dator och telefon som Atea säljer, ska vi ta tillbaka en pensionerad och i första hand se till att den får ett nytt liv hos någon annan, om inte det går ska den rensas på metaller och återvinnas.

Atea är specialister på informationsteknologi. Företaget hjälper kommuner och företag med allt från inköp av hårdvara till installationer av program, licenser, tjänster och löpande underhåll. Idag har företaget trettiofem kontor runt om i Sverige och på dala-kontoret i Borlänge finns ett hundra anställda.

Kristina Linds roll är att driva på hållbarhetsarbetet både inom Atea och gentemot kunder och leverantörer. Och här finns det mycket att göra, för oss alla.

— Idag återvinns som sagt bara tjugo procent av mobiltelefoner och trettio procent av datorer som pensioneras. Den siffran behöver vi höja. Inte minst eftersom datorer och mobiler innehåller ”konfliktmetaller”, det vill säga metaller som utvinns i områden där människor på olika sätt far illa. Det är tyvärr omöjligt att köpa en dator eller mobiltelefon utan metaller från sådana områden idag. Men kan vi återvinna fler av våra apparater skulle vi inte behöva alls lika mycket sådana metaller. Knappt några alls, faktiskt.

Kristina visar Ateas eget så kallade ”Loopskåp” där anställda kan lägga sin förbrukade IT-utrustning och som senare skickas vidare för återvinning eller återanvändning.

Om du skulle ge några råd till företag och privatpersoner som vill dra sitt strå till stacken, vad skulle det vara?

— Något som är enkelt och som ger mycket bra resultat är de ”återtagskampanjer” vi gör med våra kunder. Då uppmanar företaget eller kommunen hela sin personal att lämna in gamla datorer och mobiltelefoner. Sedan skickas de i en säker transport till Ateas anläggning i Växjö där vi rensar apparaterna på innehåll och fräschar upp dem. Därefter kan en del säljas vidare och andra plockas isär för att återvinna de värdefulla metallerna.

Får de anställdas privata mobiler och datorer också följa med i en sådan kampanj?

— Ja, de flesta företag uppmanar de anställda att passa på att tömma sina privata förråd.

Hur stor del av en mobiltelefon kan återvinnas?

— Runt nittio procent. När vi gör den här processen med våra kunder så delar vi dessutom på intäkterna från de apparater som kan säljas vidare.

Kristina tar med mig och visar Atea-kontorets eget så kallade ”Loopskåp”, där anställda kan lägga in sina förbrukade mobiler och datorer. Som sagt, ett enkelt sätt att göra en stor insats för miljön.

— Det fina är att vår process är helt säker, fortsätter Kristina. Den som lämnar in behöver inte vara orolig att någon ska snoka efter lösenord eller bilder i ens gamla dator eller telefon. Det kan vara skönt att veta. Man kan misstänka att just den osäkerheten gör att många telefoner och datorer hamnar i byrålådor och på vindar i stället för att återvinnas.

Har du något annat tips på hur vi kan bli miljövänligare inom just IT?

— Ja, kanske man ska fundera en extra gång om man verkligen behöver byta sin telefon eller dator. Det har blivit vanligt att man byter efter bara några få år. Så behöver det inte vara. Lite beroende på vad den används till kan en dator av högre kvalitet mycket väl hålla i uppåt åtta år. Skulle vi använda våra apparater längre vore det också ett bra steg i rätt riktning, som både sparar pengar och miljö.

Läs mer om ATEAs hållbarhetsarbete

Läs även: