”Vårt tidigare vatten gick att använda till allt utom att dricka”

Dela:

”Äntligen har vi fått en normal komfort och standard.”

Så säger ett par av de sexton fastighetsägare i Östergrav som sedan en tid är påkopplade till kommunalt vatten och avlopp.

– Jag är nöjd och glad och det här var viktigt för framtiden, säger Magnus Nissniss, som efter flera år kunnat flytta tillbaka till byn med sin familj.

Östergrav är en trevlig plats på jorden, geografiskt placerad i närheten av Söderås, i Rättviks kommun. Ett problem har dock varit att det funnits ett område i byn som inte omfattats av det kommunala VA-ledningsnätet som byggdes i området för 40–50 år sedan. De alternativa, fristående anläggningarna som använts för vatten och spillvatten, har i flera fall varit bristfälliga. Ett stort problem är också att grundvattnet visat sig ha dålig kvalité eller att det rent av är förorenat. Det har kort sagt funnits ett stort behov av att skynda på en utbyggnad ur hälso- och miljösynpunkt.

När fastigheterna fick sitt kommunala VA för knappt ett år sedan var det en final på en drygt två år lång process – från projektets start till att sista fastigheten var ansluten. En aspekt som fastighetsägarna behövt ta hänsyn till har varit att kommunalt vatten och avlopp inte finansieras med skatte­pengar. Det är istället de avgifter som anslutna fastighetsägare betalar för kommunalt VA som ska täcka alla VA-kollektivets kostnader.

Sören Johansson med sambo Sirkka Lytter är ägare till en av nyligen anslutna fastigheterna i Östergrav. I fem år har de hållit på att renovera sin gård med utsikt över berg och hästhagar.

– Från början fanns det ett motstånd för anslutningskostnaden, säger Sören, det fanns de som tyckte att priset var för högt. Men ganska snart övervägde ändå alla fördelar. Dessutom fanns möjligheter att låna förmånligt via Leksands Sparbank.

Sören tillhör den praktiska skaran av människor, men även han var trött på att behöva ta vatten från sitt gamla hus på gården till det nya, via en pump, och alltid behöva gå till grannhuset så fort de behövde tvätta eller duscha.

– Det har blivit mycket enklare för oss nu. Jag fattar inte att vi orkade hålla på som det var tidigare. Och det känns mycket bättre ur miljösynpunkt för oss och byn, vi har ett slutet system som vi vet fungerar idag och i framtiden. Det finns alltid en risk med enskilda avlopp som kan förstöra grundvattnet.

Ett enklare liv

Vanligaste lösningen för de som inte har kommunalt VA är en trekammarbrunn som samlar upp avloppsvatten. Funktionen bygger på att vattnet rinner vidare från trekammarbrunnen till en så kallad infiltrationsanläggning, eller i vissa fall en stenkista. Andra typer av rening av avloppsvatten är minireningsverk, markbädd eller kompaktfilter. Alla ägare till fastigheter med enskilt avlopp ansvarar för att avloppsanläggningen uppfyller lagens krav och för att anläggningen sköts och underhålls på ett bra sätt. Enskilda avloppsanläggningar är även tillståndspliktiga enligt miljöbalken.

Magnus Nissniss bor med sin familj ett stenkast ifrån Sören. På gården bor nu två vuxna och tre barn, plus att hans svärmor bor i ett separat hus.

– Vårt tidigare vatten gick att använda till allt utom att dricka. Vi har fått åka till en bensinmack för att hämta dricksvatten.

Magnus säger att det här var det bästa som kunde hända, på både kort och lång sikt.

– Det här har vi gått och väntat på. Det har inneburit att vi har kunnat flytta tillbaka till gården, vi har fått en normal standard som vi vet fungerar, samt att vi på sikt kan sälja huset, om vi skulle vilja någon gång i framtiden. Det hade inte gått innan.

Möjligen fanns en farhåga att utbyggnaden skulle bli rörig för byn och fastigheterna med allt grävande och arbete. Det nya ledningsnätet omfattar trots allt över 1 000 meter totalt, vilket kräver sin logistik och anpassning till människor och byggnationer.

– Det har gått väldigt smidigt, säger både Sören och Magnus om det nya ledningsnät som kommer att finnas i generationer framåt. Dala Vatten och Avfall AB har gjort sitt jobb på ett bra sätt och när det funnits någon fråga har vi alltid fått snabba och bra svar. Och i ordningsställandet efteråt blev jättebra.

Fakta Östergrav

Byggår: 2018
Vattenledning: 1 169 m
Spillvattenledning (avlopp): 1 127 m
Varav tryckspill ledning: 390 m
Antal anslutna fastigheter: 16 st
Anslutningskostnad vatten + spillvatten: 178 tkr per fastighet i snitt.

Dala Vatten och Avfall projekterar och bygger ut allmänt vatten och avlopp i våra fyra ägarkommuner (Leksand, Rättvik, Gagnef, Vansbro). Detta för att säkerställa att invånarna i de 4 kommunerna ska ha ett bra dricksvatten och ett omhändertagande av avloppsvatten som säkerställer en god livsmiljö.
Flera utbyggnadsprojekt av VA-ledningar väntar i närtid i olika delar av Rättviks och Leksands kommuner. Bland större projekt de närmaste åren märks Heden i Leksand och Backa i Rättvik.

Läs mer om utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp här >>>.
Annons för Dala Vatten och Avfall
Annons för Dala Vatten och Avfall
    Dela:

    Evenemang Se alla