Julia Lombardi som studerar Metallformgivning och silversmide på Leksands Folkhögskola.

Hon flyttade från San Fransisco till Leksand

Dela:

 Julia Lombardi bestämde sig på hösten 2013 att hon ville flytta till Sverige. Hon kommer från Kalifornien, USA. Med ett dubbelt medborgarskap, hennes mamma är svensk,  hade hon nu möjlighet att flytta hit. Planen var att utbilda sig inom smyckestillverkning och guldsmide, men samtidigt det svenska språket.

Julia sökte, med sin mammas hjälp att översätta, efter passande utbildningar. Med ett stort intresse, och lite kurser med sig från San Fransisco att göra smycken, föll valet på Leksands Folkhögskola och deras Metallformgivning och Silversmide.

— Jag tittade och sökte på två skolor, Stenebyskolan i Dals Långed och Leksand Folkhögskola. Men med familjens ursprung och anknytning till Rättvik, så blev valet ganska snart Leksand. Många kände dessutom till Leksand som ort och hade mycket gott att säga, så det hjälpte till!

Metallformgivning och Silversmide är en utbildning som är 2 år. Julia har genomfört de åren med mycket erfarenheter med sig. Hon valde även att bo på skolans internat bägge åren.

— Ja det var ju en erfarenhet i sig, att bo tillsammans med andra på det sättet, både på gott och ont! Man måste ju lära sig dela många olika vanor och rutiner tillsammans. Men jag har fått många väldigt goda vänner och ett bra nätverk runt mig, så det överväger helt klart.

Skillnaderna mellan Sverige och USA är större än vad man kanske tror tycker Julia. På ytan kan det verka väldigt likt men med tiden upptäcker man skillnaderna.

— Jag märker det mer i små kulturella, vardagliga och sociala situationer då jag ibland känner mig väldigt amerikansk! Men den stora skillnaden är nog att bo i ett så litet samhälle, i jämförelse med att var jag kommer ifrån och den första tiden då jag bodde i Stockholm…

Nästa steg

Julia har valt att gå vidare med en Yh-utbildning som heter Hantverkslärling. Den är 2,5 år och då avslutar man med ett Gesällprov, eller en examensuppgift. Hela utbildningen är förlagd ute på en arbetsplats i en verkstad eller en ateljé. Julia är hos smeden Hedvig Westermark på Smide och Form i Stockholm.

 Hantverkslärling var ett bra val, tycker Julia. Efter två år på Metallinjen sökte många av hennes klasskompisar till Konstfack i Stockholm, KHIO i Oslo och HDK i Göteborg, men nej, konsthögskola var inte något för henne. I ett samtal med sin lärare Klara Eriksson, fick hon förslaget att kolla upp Hantverkslärling som ett alternativ. Det är en mer praktisk och teknisk utbildning där man lär sig hantverket ordentligt.

— Det är stort fokus på tekniker och lösningar, det gillar jag!  Visst är det roligt att leka ibland och testa olika saker, men det handlar om att kunna producera något så man kan tjäna pengar på det man gör, det är ju det jag vill.

Utbildningsformen är bra för den som vet att man vill jobba och försörja sig på sitt hantverk. Att man vill ha det som yrke.

— Ja det är ju en lång utbildning. 100 veckor, måndag till fredag kl. 9-17. Det blir mycket jobb. Så man ska nog veta vad man vill tycker jag, säger Julia. Man måste också lära sig att ta kritik, det är viktigt i samarbetet med handledaren. Den färdiga lösningen bygger ju på handledarens formgivning, en tanke om hur det ska bli när det är klart.

Det ingår naturligt i utbildningen hur man driver butiken, vad man ska tänka på när man bemöter kunder och allt annat praktiskt som måste fungera. Svenska språket har blivit en naturlig del, både på skolan och nu som lärling.

 Det bästa minnet från Leksands Folkhögskola tycker Julia är att lärarna uppmuntrar alla elever att våg testa och prova nya lösningar. Att våga utforska och utveckla sig själv.

— Jag var nog lite emot det i början, det var mycket från konstsidan tyckte jag. Bägge mina år hade jag lärare med bakgrund från Konstfack och de uppmanade mycket att våga köra hela vägen med sin idé… att inte bry sig så mycket om hur det ser ut, att det inte behöver var perfekt! Det handlade ju om att lära sig processen med problem- och tekniklösning. Jag skulle nog varit lite mer öppen, lite mer “go with the flow”. Att det inte bara handlar om “rätt eller fel”.

Den processen har förmodligen Julia nytta av i dag i sitt lärlingsjobb. Just nu sitter hon med ett arbete med ett smycke i silver och 23 karats guld. Det ska ingå i butikens kollektion. Efter det ska en ring i vitt och rött guld med en safir göras, åt en kund som gjort en beställning.

Med 9 månader kvar av sin lärlingstid börjar planer inför framtiden att snurra.

— Jag tänkte hinna med mitt Gesällprov under den här tiden, sen eventuellt jobba med ytterligare en annan handledare de sista månaderna. Går allt som planerat så kommer jag kunna arbeta som deltidsanställd där när jag är färdig med utbildningen. Det är inte så lätt att hitta någon silver- eller guldsmed som anställer, så jag hoppas verkligen det går vägen.

Just nu finns det inga planer eller längtan till USA, med pojkvän och en massa vänner i Sverige.

— Nä, just nu är det inget annat än vädret som lockar i USA! Den här utbildningen har gett mig så mycket mer än bara ett yrke, den har utvecklat mitt sätt att tänka avslutar Julia.

Annons för Leksands Folkhögskola
Annons för Leksands Folkhögskola
    Dela: