
”Trodde aldrig att det skulle gå att toppa”
Ett litet hotell som den här sommaren kunde ha varit betydligt större. Det är Lövåsgårdens Fjällhotell på Långfjällets sluttning.
— Vi hade en rekordsommar ifjol och jag trodde aldrig att det skulle gå att toppa, säger Anders Doverskog.
Han driver fjällhotellet i Lövåsen sedan 2015 då han lämnade hembygden i Siljansnäs.
En av orsakerna till tveksamheten att fjolåret skulle gå att toppa var att litet hotell inte kan bli mer än fullt.
— Vi har varit i det närmaste fullbokat hela sommaren och det tog fart på allvar från den1 juli.
— Det har varit så att när en gäst ringt för att boka ett speciellt datum så har vårt svar oftast varit att det är fullt de dagarna. Gästen har då haft önskemål om ett annat datum, men det har också i regel varit fullt. Istället har de frågat när vi har ett rum ledigt och då har de fått ett datum och för det mesta har de tagit det datumet och bokat direkt, ler Anders.

Någon större marknadsföring har Anders inte behövt göra.
— I regel så är våra gäster återkommande, men nya gäster kommer oftast på rekommendation från andra som varit här.
Det lilla fjällhotellet är inget lyxhotell.
— Rummen är ganska enkla, men de uppskattas ändå av våra gäster. Ofta vill de boka samma rum som senast de var här och ha samma plats i matsalen, skrattar Anders.
Matsalen och maten är utan tvekan ett av Lövåsgårdens styrkor vid sidan av det fjällnära läget. Kalfjället är bara några hundra meters vandring bort. Hotellet ligger strax under trädgränsen, drygt 800 meter över havet.
— Precis som för boende så får vi varje dag säga nej till matgäster. Vi kan inte ta emot alla de som ringer.
De avståndsregler som gällt under pandemin har hotellet kunna möta, men det har samtidigt gjort att lite färre matgäster har kunnat erbjudas plats.
— Nu hoppas vi på att det ska bli bättre och att vi ska kunna mötas som tidigare, men det handlar hela tiden om att följa de regler som gäller.
—Utmaningen här är att hitta personal. Nu har jag en fantastisk personal och nu gör jag vad jag kan för att behålla min personal, säger Anders.
Den stora Fjällmaran hade sin start alldeles utanför hotellet.
— Vi hade förfrågningar från flera av de som skulle deltaga, men vi var helt fullbokade under helgen,
Nu går fjällvärlden in i den allra bästa av årstider, september när fjällen exploderar i färger och luften ofta är klar.
— Utan tvekan är det här den bästa tiden även för vår del och det ringer gäster varenda dag som vill uppleva fjällvärlden, säger Anders.
På Lövåsgården är det fortsatt öppet till den 3 oktober, sedan blir det en kort vila, innan det är dags för vintersäsongen.
