
Skorpgården lyfter med hembakat
Skorpgården var under ett år ett populärt kafé med bageri på Idre flygplats. Efter ett års vila har Skorpgården nu åter lyft och blivit en mötesplats för fikasugna idrebor och besökare.
Det var efter midsommar som Poline Terzian öppnade kaféet på flygplatsen.
— Jag fick frågan om jag var intresserad och det var jag. Jag har alltid gillat att baka och laga mat, berättar Poline, medan kön är oändligt lång till disken där sommararbetarna Ronja och Rebecka delar på sommarjobbet.
Tillsammans med sambon Marcus driver paret Näsets camping och och aktivitetsföretaget Idre Adventure.
— Framtiden för campingen är osäker, även om vi hoppas att vi får fortsätta att arrendera den. Därför var det lätt att tacka ja till att åter starta upp Skorpgårdens verksamhet när jag fick frågan, säger Poline.
— Min mormor drev kafé och restaurang så lite av intresset kommer nog därifrån, men framförallt tycker jag om att baka. Det är så att det här är något jag alltid drömt om att få driva, kanske inspirerad av mormor.
Allt utom det laktosfria brödet är bakat på plats.
— Jag gillar att skapa lite egna varianter, säger Poline och visar en saftig hjortronmazarin som blivit lite av ett signaturbakverk.
— Det blir långa dagar då jag börjar med att baka och sedan handlar det om driften under dagen, men jag har hjälp av jätteduktiga sommarjobbare.

Gäster väller in i det lilla kaféet, och vänthallen som nu blivit kafé har inte haft så många besökare sedan invigningen av flygplatsen 1998. Fortfarande finns skyltarna kvar som minner om tiden när det gick reguljärt flyg mellan Idre och Arlanda, men även till Oslo. Då fanns Sveriges minsta taxfree shop i det som idag är kafé. Flyglinjen och flygplatsen gick sedermera i konkurs.
Nu är den upprustat och i privat ägo och det med ett unikt café som är knappast någon flygplats i världen kan erbjuda.
Skorpgården, är döpt efter ett tidigare bageri som fanns i Idre och startades upp 2023 när flygplatsen gamla terminal byggdes om till café och ett komplett bageri med all utrustning införskaffades.
Under ett år drevs bageriet och kaféet som redan då snabbt blev en uppskattad mötesplats. Men paret som drev bageriet då hade inte möjlighet att driva det mer än ett år. Så ifjol stod det tomt och stängt.
Sen fick Poline frågan och nu har Skorpgården lyft och Idre Flygplats har ett café som välkomnar alla de privatflygare som i ett ökande antal väljer att flyga till Idre, men framförallt finns nu ett bageri och ett café åter i Idre.

— Vi har har öppet onsdag-lördag, så länge det kommer folk. Sedan kanske fredag-söndag när sommaren är över och så får vi se om vi ska köra även i vinter, funderar Poline. Det medan gäster strömmar till och ett privatflygplan taxar in.
— Det är jättekul att så många hittar hit, även om vi har dagar när det varit väldigt varmt och det varit tomt länge så har det kommit massor av besökare senare under dagen, så allt bröd brukar ha gått åt när det är dags för att stänga för dagen, säger Poline Terzian.