
”Många förstår inte skillnaden på fiber och mobilt bredband”
Telia har inte byggt ut något fibernät till de mindre byarna i Älvdalen. Det har däremot lokala fiberföreningar och kommunens statsnät gjort och fortsätter att göra.
Under det här året planeras till exempel Gränjåsvallen att anslutas till kommunens statsnät och även Gammelsätervallen ska få fiber under 2022.
På Himmelfjäll pågår nu en löpande inkoppling av fiber i stugorna och i Älvdalen ansluts byarna Klitten och Liden till kommunens stadsnät.
Samtidigt som kommunen tillsammans med lokala fiberföreningar gör det jobb som inte Telia var intresserade av, att ansluta älvdalsbornas till ett modernt fibernät, så rör nu telejätten till det genom att erbjuda fiber via mobilnätet till fritidshusägare. Telia gör det genom ett bolag som heter Navizma AB, som marknadsför erbjudandet från Telia. Bland annat har fritidshusägare i just Gammelsätervallen, men också på många andra platser fått erbjudandet.
— Det är en fri marknad och Telia får självklart sälja in sina produkter även där vi erbjuder fiber, säger Jan Eriksson, som är stadsnätsansvarig i Älvdalens kommun.
— Det är dock lite olyckligt när många inte förstår skillnaden på fiber och mobilt bredband, fortsätter Jan Eriksson.
Kostnaden kan också påverka många, Telia erbjuder det mobila bredbandet för 7200 kronor, till det kommer en månadsavgift på 49 kronor i månaden. En fiberanslutning kostar 19 900. Därtill tillkommer en abbonemangskostnad utifrån det avtal man väljer vad gäller hastighet.

Telia garanterar en uppkoppling på 2 Mbits/sekund genom bredbandet via mobilnätet. Med fiber väljer man önskad hastighet och kan då ansluta TV och mycket mer.
— I utskicket som Telia gjort står det inget mer än att uppkopplingen blir 2 Mbit per sekund. Frågan är bara vad som sker om många kopplar upp sig mot samma mast, funderar Jan.
— Visst kan det här vara ett alternativ i områden där det är väldigt svag signal. För det här handlar om att förstärka den befintliga signalen, det kan då säkert räcka till enklare uppgifter, men knappast till att se på TV eller film, säger Jan.
Presschef Inger Gunterberg på Telia uppger att företaget satsar stort på att modernisera mobilnätet. 4G ska följas av 5G. Det gör att fler kunder kan välja fast bredband via mobilnätet.
— Fast bredband via mobilnätet och fiber kompletterar varandra i bygget av ett helt uppkopplat Sverige, betonar Gunterberg.
Med 5G på plats, fast det är bara Tele2 som finns på plats i Älvdalen genom en mast som täcker Idre Fjäll. Telia har ännu inte lämnat storstäderna, även om de lovar att 5G ska nå 90 procent av befolkningen till år 2023.
— Vi bygger ut 5G på de befintliga 4G masterna, förklarar Inger Gutenberg.
Det finns idag byar som inte har mobilt telefonnät, men väl fiber. Foskros norr om Idre är en by där det nu finns fiber, men dit Telias mobilnät inte når.
— Det är bra om vi får 5G hit till kommunen, men vad jag reagerar på är att den satsning på fast bredband via mobilnätet som gör att vår utbyggnad av fiber kan bromsas. Inte minst när det gäller möjligheten att söka bidrag för utbyggnaden, säger Jan Eriksson.

I Älvdalen har kommunen investerat 125 miljoner kronor på utbyggnaden av fiber. Fiber når idag 3300 anslutna hushåll, varav 2775 villor. Stadsnätet byggs kontinuerligt ut och 2022 är de flesta av kommunens byar med fler än 20 hushåll anslutna.