Siljan News logo
Annons
Myndighetsnämndens beslut rörande den påbörjade renoveringen av järnvägsspåret vid Märbäck måste nu tas om. Arkivfoto Nisse Schmidt

Länsstyrelsen river upp myndighetsbeslut i Älvdalen

Myndighetsnämndens beslut från i april om att tillåta arbetet med järnvägsspåret från Blybergssågen till Mjågen har nu rivits upp av Länsstyrelsen, men arbetet tillåts fortsätta.

Beslutet från i april var delat i två delar och båda beslutet behöver nu tas om. Det gäller dels ett beslut om mellanlagring av de sliprar som ska bytas men också ett beslut med en anmälan om avhjälpande åtgärd för förorening.

Det är föreningen Trafik och Miljö Gåsvarv som har överklagat beslutet och också begärt att arbetet ska avbrytas, inhiberas, i väntan på att överklagan hanteras.

Nu har Länsstyrelsen delvis gått föreningen och gåsvarvsborna till mötes. Det genom att skicka tillbaka ärendet till Myndighetsnämnden för att fatta nya beslut.

Länsstyrelsen skriver att nämndens beslut avseende både mellanlagring av avfall och avhjälpande åtgärder är behäftade med brister.

Samtidigt ser Länsstyrelsen inget behov av att förbjuda verksamheten i avvaktan på nämndens förnyade prövning.

Det innebär att arbetet kan fortsätta med att rusta upp järnvägsspåret som passerar alldeles intill flera fastigheter i Gåsvarv, Märbäck och Mjågen.

En av punkterna som Myndighetsnämnden måste vara tydliga med i sitt beslut är att det även ska tas markprov under de sliprar som ska bytas ut och inte enbart emellan dem.

Länsstyrelsen skriver så här: ”Då ämnet diuron har mätts upp i halter över MKM på flera punkter inom området är det rimligt att verksamhetsutövaren tar prover under befintliga sliprar i samband med upprustningen för att kartlägga föroreningssituationen.”

Det handlar bland annat om skyldigheten att sanera marken för mellanlagringen bör begränsas till de föroreningar som lagringen eventuellt i sig har orsakat.

Annons
Hans Andersson i Föreningen Trafik och Miljö Gåsvarv. Arkivfoto Nisse Schmidt

— Jag har just tagit del av beslutet och kallar nu nämnden till ett snabbt möte. Det här brådskar för de här provtagningarna måste ju ske innan de nya sliprarna kommer på plats, säger Edita Pinxter, som är Myndighetsnämndens ordförande.

Genom att det är beslutet från i april då Edita deltog ser hon inget hinder i att agera snabbt. Det trots att hon vid ett senare möte med Myndighetsnämnden bedömdes som jävig när nämnden gick med på Trafikverkets  önskemål.

— Det är bra att vi nu får förtydliga vårt svar så nödvändiga markprover också tas, säger Edita.

Sedan återstår det att se om de övriga i myndighetsnämnden fortsätter att anse att Edita är jävig eller ej.

— Jag ser mig inte som jävig. Jag är gåsvarvsbo men bor inte så att jag påverkas.

Hans Andersson i föreningen som överklagat nämndens beslut fick beskedet under fredagen att beslutet ska tas om är nöjd.

— Nu är det viktigt att det poängteras att det här är ett järnvägsspår i känslig miljö, det går enbart åtta meter från fastigheter och det borde varje människa förstå att det då är känslig mark.

Annons
Järnvägsspåret genom Gåsvarv. Arkivfoto Nisse Schmidt

— Det här ska inte ses som ett industrispår med mindre känslig mark utan det handlar om känslig mark. Det är helt enkelt felklassat. Myndighetsnämnden har gjort en felaktig bedömning från början, betonar Hans Andersson.

Beskedet från Länsstyrelsen kom bara dagarna efter det att polisen lagt ner förundersökningen om miljöbrott för det växande upplaget av gamla sliprar som placerats direkt på backen på en av lastkajerna vid industriområdet. Det på vad som är kommunens mark och därmed kommunens ansvar, när Trafikverket inte säger sig ha kunskap på hur deras slipers hamnat där i en hög som växt under åren.

Läs även: