
Krögarbyte på Himmelfjäll — Fari tar över Fjällbjörken
Ulf Hertzberg återvänder till restaurangbranschen i Idre – nu som en i det team som tar över Renen och Älgen på Idre Himmelfjäll efter Fari Ceken.
När Idre Himmelfjäll öppnade sin nya restaurang Renen och Älgen inför vintern 2021 skedde det med Fari Ceken som krögare. När vintern 2025–2026 nu närmar sig sker det med nya krögare på plats.
– Jag vill nu fokusera på Lodjuret och kommer även att ta över både restaurangen i Njupeskär och Fjällbjörken i Drevdagen, förklarar Fari.

– Det har varit givande och spännande år, säger Fari, som byggt upp verksamheten från det att restaurangen öppnade till att komplettera med servering i stor kåta vid sexstolsliften.
– Nu säljer jag verksamheten och även kåtan till Ulf, säger Fari, som nu lämnar över en snabbt växande verksamhet efter en start med få gäster.
Uppgörelsen innebär att det nu är en trio med Ulf Hertzberg, Malin Westman och Tomas Klockar som med ett gemensamt bolag tar över driften av Renen och Älgen.
– Det blir spännande och vi ska nu satsa på att vidareutveckla verksamheten, säger Ulf, som har en hel del erfarenhet från åren när Lexö drev restaurangerna på Idre Fjäll.
– Jag har kvar min stuga på Idre Fjäll och har varit en hel del i området och här på Idre Himmelfjäll. Jag har också varit inhyrd av Fari och hjälpt honom vid några tillfällen.
Malin Westman Ulf Hertzberg, och Tomas Klockar som med ett gemensamt bolag nu tar över driften av Renen och Älgen. Foto Nisse Schmidt
Namnet Renen och Älgen förpliktigar och Ulf lovar att det fortsatt ska finnas renkött på menyn, som de nu ska se över.
Den som ska basa i köket blir framför allt Tomas, som nu jobbar med att sätta de menyer som förväntas.
– Vi börjar laga mat den 13 oktober och sedan är det öppet varje dag. Under försäsongen blir det också en fortsättning med dagens lunch, lovar Tomas.
– Vi ska också servera pensionärslunch mellan ett och två, berättar Ulf.
– Vi behåller också pizzor och satsar stort på att baka vårt eget bröd.
Den som ska baka både matbröd och fikabröd är Noel Mattes från Sollerön.
– Jag är ju ganska ung men har utbildat mig till bagare i Borlänge och haft flera bra praktikplatser samt jobbat på Kaffestugan och Café Zorn i Mora, berättar 19-åriga Noel.
– Det blir matbröd, men också fikabröd, så nu ska det gå att komma hit och fika med hembakat bröd, lovar Noel.
– Sedan ska det gå att beställa tårtor om det är någon som ska hyllas eller fyller år, men det ska också gå att köpa en brödpåse här, säger Noel.
– Det är säkert många som fyller år här, och tänk då att få komma in med en riktig tårta i restaurangen.
– Det skulle garanterat imponera på våra gäster, säger Malin, som blir den som blir restaurangchef.
Det är den 1 oktober som Ulf, Malin, Tomas och Noel flyttar in. När Siljan News träffar kvartetten är det bara på ett snabbt besök i Idre och på Idre Himmelfjäll.
– Det är en fantastisk restauranglokal, verkligen imponerande, och ett modernt kök med den utrustning som i stort sett behövs, säger Ulf, som tidigare bekantat sig med köksmiljön.
– Nu ska vi rekrytera den personal som vi behöver till vintern. Det handlar om både fler kockar och serveringspersonal. Totalt rör det sig om 13 säsongsanställda som vi nu håller på att rekrytera, säger Malin.
Parallellt med rekryteringen handlar det också om boenden.
– Vi har varit runt och hittat ett antal boenden, så det ska nog lösa sig, tror Ulf.
Nu närmar sig vintern och på hög höjd har de första snöflingorna visat sig. Om några veckor öppnar åter Renen och Älgen på Idre Himmelfjäll – men nu med nya krögare och nya grepp.