
Kommun och näringsliv måste betala för riksvägen till Idre
Nu vet många att vägen till Idre är farligt smal, så många att det också blivit en politisk verklighet när det nu är valår.
Trots det lyfts riksväg 70 till Idre ut ur den länsplan som nu är på väg att antas.
KD gick för tio dagar sedan ut med budskapet att Region Dalarna skulle ta ansvar för finansieringen. Det handlade då om att lova de 15-20 miljoner som krävs för att ta fram en vägplan.
Det beslutet ställde inte Centerpartiet upp på. De ville gå snabbare fram vad gäller vägen till Idre.
Nu har Alliansen och majoriteten enats i samband med Regionstyrelsens arbetsutskotts möte. Då står det klart att Region Dalarna prioriterar väg 66 till Fagersta och det med båda etapperna i ett projekt. Alternativet var att göra en etapp från Fagersta mot Smedjebacken och samtidigt åtgärda riskväg 70 till Idre.
När det gäller pengarna till vägplanen för vägsträckan till Idre, så förväntar sig också Region Dalarna att det ska ske en medfinansiering av Älvdalens kommun och näringslivet i Idre.
— Det som är värdefullt är att vi nu är överens och det gäller också Centerpartiet, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg.

Arkivfoto Nisse Schmidt
KD:s utspel var inte helt förankrat och för att finansiera vägplanen förväntas nu både kommun och näringsliv i Idre vara med och hjälpa region Dalarna med de 15-20 miljoner som krävs.
Nu finns ett beslut som innebär att väg 66 till Fagersta lyfts i länsplanen. Den länsplan som nu vandrar mot det slutliga antagandet som sker i oktober.
Det innebär att regionen förordar väg 66 och räknar med medfinansiering från staten vad gäller mitträcken. Den beräknade kostnaden för ombyggnationen av väg 66 har ökat från 250 miljoner till 520 miljoner kronor. För riksväg 70 till Idre har motsvarande kostnader ökat från 80 till 197 miljoner kronor. När det gäller vägen till Idre finns endast en tolv år gammal åtgärdsstudie och ingen färdig vägplan som är fallet med riksväg 66 till Fagersta.
Det innebär att väg 70 från Särnaheden till Idre får stå tillbaka och lyfts ur den länsplan där den tidigare funnits. Regionens ambition är dock att snarast kunna påbörja arbetet med att ta fram en vägplan, ett arbete som Ulf Berg hoppas kan inledas redan 2023.
— Med den på plats när länsplanen revideras 2026, så finns det förutsättningar att påbörja upphandlingen. Då kan det gå fortare att komma igång, men det krävs då att det finns pengar i den länsplanen som då kommer, säger Ulf Berg.
Ju mer pengar som faller ut i statligt stöd till väg 66 så blir det också mer pengar över till att göra något åt den smala vägsträckan in mot Idre.
Däremot finns inte de pengarna i nuläget. Region Dalarna avser i sitt beslut att i samverkan med Trafikverket ta fram en avsiktsförklaring för att tillskjuta egna medel (extern medfinansiering) för att snarast påbörja en planläggningsprocess för riksväg 70 Särnaheden-Idre. Kostnad för planläggningsprocessen bedöms till cirka 15-20 mkr. Syftet är att ha en färdig vägplan för fastställelse inför nästa revidering av länsplanen år 2026 (sannolik planperiod 2026-2037).

Region Dalarna förväntar sig att Älvdalens kommun och näringslivet ska medfinansiera de pengar som krävs för att ta fram den nödvändiga vägplanen.
Sker det kan ett vägbygge komma igång redan under nästa planperiod som börjar 2026, även om det mesta talar för att det snarare handlar om 2030.
Kommer det inte tillräckligt pengar eller om de nu pågående vägprojekten i Malung riksväg 66 vid Östra Tandö-Bu och Vasaloppsvägen, liksom om de galopperande kostnaderna för vägen till Fagersta fortsätter. Då lär den enorma tillväxten i Idrefjällen få vänta på en trafiksäker väg.
— Vi tycker det är viktigt att få en snabb lösning på vägen till Idre och hoppas att beslutet med avsiktsförklaringen ska göra att det går så fort som det bara kan med vägen till Idre, säger Ulf Berg.
Samtidigt anses det vara viktigare att bygga vägen till Fagersta klar i en etapp.
— Det är bara att konstatera att vi i länets ytterkant lätt glöms bort när stora industrisatsningar som Hitachi och Northvolt möter regionen. Den stora satsningen som sker i fjällvärlden räknas tydligen inte på samma sätt, suckar Älvdalens kommunalråd Kjell Tenn.
En företagsledare som Siljan News varit i kontakt med bekräftar att det finns en ren fråga om medfinansiering av kostnaderna för den nya vägen, det utan löfte att den ens kommer att byggas.
— Det har knappast funnits en tanke bland oss företagare i norra Dalarna att vi ska behöva vara med och finansiera kostnaderna för en ny väg. Vägplanen är ju en del av helhetskostnaden.
Om kommunen och näringslivet nu förväntas att förskottera kostnaden tillsammans med Region Dalarna, så skulle samma krav kunna ställas på vägen till Fagersta. Då skulle Smedjebacken och näringslivet få betala ungefär 50 miljoner utifrån samma fördelningsmodell.
— Det känns inte rätt att kommunen tillsammans med näringslivet ska behöva betala för att en vägplan ska tas fram, säger Älvdalens kommundirektör Stefan Linde.