
Jessica lämnade kostenheten – skrev ett kritiskt mejl om situationen
Det råder fortsatt starka känslor inom Älvdalens kommuns kostenhet. Efter sju år i köket i Särna har Jessica Andersson valt att lämna sitt arbete – i samband med det riktar hon kritik mot arbetsförhållandena.
– Det är aldrig bra när någon går till jobbet med en klump i magen, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Egardt (S) som tagit del av kritiken.
Kostenheten i kommunen har under en längre tid haft utmaningar. Det gäller både matsedlar och val av maträtter som inte alltid uppskattats av de äldre, och samarbetet mellan kostchef, ledning och delar av personalen.
För att möta problemen har kommunen satsat på ledarskapsutbildningar och anlitat företagshälsovården. En organisatorisk förändring har också genomförts: i dag lagas maten för äldre i Särna, medan skolmaten tillagas i Idre. Maten transporteras sedan mellan orterna flera gånger per dag. Syftet har varit att bättre anpassa matutbudet för både äldre och skolelever.
Enligt kökspersonal innebär det dock att maten ofta får stå länge på värmning. Personalen menar att båda köken har kapacitet att laga menyer för både äldre och skolbarn lokalt, men att deras synpunkter inte fått gehör.

När Jessica Andersson lämnade sitt jobb gjorde hon det genom ett mejl till kommunens politiker och kommundirektör Kristian Koivumäki.
— Jag upplever att det är väldigt usla anställningsförhållanden som det känns svårt att förbättra med nuvarande ledning. Det är något som jag själv upplevde och som tyvärr fick mig att lämna det jobb jag trivdes väldigt bra med, säger Jessica.
— Jag har också trivts väldigt bra med mina arbetskollegor och kände länge en glädje att gå till jobbet, men det sista året har det skett med en klump av otrivsel i magen.
Jessica har nu gått vidare till ett halvtidsjobb på OKQ8 i Särna, i kombination med sitt redovisningsföretag.
— Det var en förmån för min del att ha ett nytt jobberbjudande att kunna gå vidare till.
— Att jag nu valde att skicka ett mejl gjorde jag för att stödja mina kollegor i köken. Jag hoppas att någon vill läsa, ta till sig och agera för mina arbetskamraters skull som orkar arbeta vidare under nuvarande ledning, säger Jessica.

Flera anställda beskriver en stark styrning av menyer och recept.
— Vi är hårt styrda av en meny som vi inte får gå ifrån, maten får inte kryddas mer än exakt vad som står i recept, påpekar en annan av de anställda i kostenheten.
Jessica menar också att svinnet blivit större.
— För egen del skulle jag önska att vi hade en möjlighet att vara mer flexibla, kanske åter kunna få ha ett samarbete med lokala butiker där vi skulle kunna handla mat som annars skulle få slängas, säger Jessica.
Hon är även kritisk till transporterna mellan orterna.
— Vi har kapacitet att laga två menyer både i Särna och Idre och slippa att köra maten. När vi framfört det får vi bara svaret att det är ett politiskt beslut och inget som går att ändra på.

Frågan om kostenhetens organisation delar politiken. Roger Eriksson (SD) har länge varit kritisk.
— Vi behöver egentligen ingen kostchef, utan det arbetet är något som kan läggas på kostpersonalen som kan hantera de uppgifterna. Det finns heller inget lagkrav på att en kommun måste ha en kostchef. Därför kommer vi att ha med en omorganisation i vår kommande budget.
— Jag är övertygad om att om personalen får ett större ansvar för maten och budgeten, så blir arbetsglädjen större. Dessutom kan de på ett enkelt sätt komplettera inköp lokalt, om det är något som saknas eller om det finns något lokalt erbjudande. Det med hänsyn till de inköpsregler, men också med de möjligheter till inköp som finns, menar Roger Eriksson.
Kommunstyrelsens ordförande Peter Egardt (S) har också tagit del av Jessicas mejl.
— Det är aldrig bra när någon går till jobbet med en klump i magen, säger Peter.
När det gäller Roger Erikssons förslag om att ta bort chefsrollen i kostenheten ser han dock praktiska hinder.
— Det handlar om lönerevisioner men också om kravet på att maten ska vara näringsrik, menar Peter, men är öppen för att långsiktigt se över alternativ med hjälp av konsulter när det gäller löner och att menyerna är näringsriktiga.
Egardt framhåller att två menyer införts främst för att barnen ska äta mer.
— Det är något som ska utvärderas. Det politiska beslutet handlade inte om hur det skulle gå till rent praktiskt utan enbart att det ska erbjudas två menyer.
Han betonar att en utvärdering kommer att ske, bland annat i dialog med kommunens samverkansråd med skolelever.