Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons
Hans Andersson på järnvägssträckan som nu ska renoveras. Något som inte alla i Gåsvarv välkomnar. Foto Nisse Schmidt

Järnvägen genom Gåsvarv rustas – bybor oroade

I dagarna ska Trafikverket dra igång arbetet med att byta slipers och göra järnvägssträckan från Blybergssågen till Mjågen farbar för godstrafik.

Det handlar om en drygt fem kilometer lång sträcka som inte varit trafikerad av tåg sedan 2003, och inget underhåll ska ha skett efter 2010.

I fjol rensades banvallen från sly och träd som hunnit växa upp. Banvallen och järnvägsspåret inspekterades och befanns vara i bra skick. Nu inleds arbetet med att byta slipers och förbättra själva banvallen.

Det innebär att de nuvarande träslipers, totalt ungefär 10 000 stycken, som är impregnerade med giftig kreosot och klassificeras som farligt avfall, ska forslas bort tillsammans med förorenade massor för deponi.

Annons
Gamla sliper som har förorenat marken ska nu plockas upp och bytas ut. Foto Nisse Schmidt

Myndighetsnämnden i Älvdalen har nyligen godkänt arbetet, under förutsättning att de gamla, giftiga träsliprarna ersätts med nya av betong.

Det ser vi som positivt, även om jag för egen del helst sett att Trafikverket ålagts att göra än större markundersökningar efter gifter. Det när man nu ska röra i den gamla banvallen, säger Edita Pinxter, som är ordförande i Myndighetsnämnden, men också gåsvarvsbo.

Tyvärr för Edita blev deras beslut felaktigt, det inte blir betongslipers som utlovats, utan slipers av trä.

Vi ska ha ett möte med kommunen om en vecka och påtala att det är ett skrivfel i den anmälan som är gjord för upprustningen av banvallen, förklarar Peter Björklund, som är projektledare Trafikverket.

Det arbete som nu ska inledas – om inte skrivfelet sätter hinder för det – innebär att gamla slipers ska tas bort och banvallen fyllas med ny ballast, det vill säga det översta lagret av banvallen. Det innebär en höjning av banvallen med fem centimeter. Inga schaktarbeten är planerade i banvallen. Slipers och förorenade massor ska sorteras och fraktas vidare för deponi.

Annons
För två år sedan rensades banvallen från skog och sly. Om ett år ska det åter rulla tåg här. Foto Nisse Schmidt

Arbetet beräknas pågå vardagar under sex månader, och målsättningen är att det ska kunna rulla godståg sträckan nästa år. Insatsen för arbetet är budgeterad till 30 miljoner kronor.

Vi kommer att genomföra fem vattenprover i fem olika fastigheter för fastboende och två grundvattenprover – en vid en fastighet i Mågen och en i Gåsvarv, berättar Peter Björklund.

Likaså har markprover tagits tio platser ner till tre decimeters djup. Proverna visar gifter i ytlig jord i banvallen från tidigare bekämpningsinsatser.

Förenklat kommer vi att ta bort sliprarna, lägga dit nya, fästa rälsen, dra tillbaka massorna och fylla med ny ballast.

I planerna, men inte vid det här arbetet, finns också en kommunal förfrågan om ett till spår i anslutning till industriområdet. Det finns även kommunala planer att förlänga järnvägen till centrala Älvdalen för persontrafik.

Annons

Hans Andersson företräder föreningen Trafik och Miljö i Gåsvarv och är besviken att kommunen låter Trafikverket fortsätta med järnvägsplanerna genom Gåsvarv.

Det hade varit ett bättre alternativ att använda stora Blybergsvilan söder om byn. Det hade gått snabbare och varit billigare. Där finns alla möjligheter att skapa den nödvändiga ändkajen för att lossa godståg för Försvarsmakten, menar Hans.

I Mjågen får de en väldigt svår utfart riksvägen. Min känsla är att det här handlar om att kommunen vill erbjuda en lastkaj i anslutning till industriområdet och en dröm om persontrafik till Älvdalens gamla station, säger Hans.

Edita Pinxter ser ändå tåg som en bättre lösning.

Det avlastar trafiken från riksvägen, menar Edita.

Hans håller inte med om det.

Den trafiken hade vi haft ändå.

Hans Andersson efterlyser en beskrivning på hur arbetet är tänkt att fortgå. Foto Nisse Schmidt

De båda är dock överens om att när järnvägen nu ska öppnas för trafik, är det viktigt att en ordentlig markundersökning genomförs.

Det bästa hade varit ett krav en utökad markundersökning, och även under de sliprar som nu lyfts upp, säger Edita.

När sliprarna lyfts upp kommer de att mellanlagras tre platser: vid de gamla lastkajerna vid industriområdet, vid den gamla vägkurvan där riksvägen fått en ny sträckning söder om byn, samt vid sågen.

Myndighetsnämnden behandlade insatserna för järnvägsbygget i två separata beslut: dels ett beslut om själva bytet av sliprar och renovering av banan – eller avhjälpandeåtgärd för förorening, som det formellt heter – och dels ett beslut om mellanlagringen.

Båda besluten bifölls, med tillägget att beslutet ska skickas till samtliga berörda grannar tillsammans med Trafikverkets anmälan.

Därmed ser det nu ut som att gåsvarsborna får leva inklämda mellan järnvägsspåret och riksvägen för lång tid framöver.

Nuvarande ändkajen i Mjågen som nu ska ersättas med en ny kaj för att kunna lossa stridsfordon till Älvdalens skjutfält.
Foto Nisse Schmidt