Siljan News logo
Annons
Trafikolycka i kyla på Riksväg 70 söder om Idre. Foto Räddningstjänsten Idre

Idrevägen hänger på en skör tråd – många om och men runt finansieringen

Politikerna lovar att riksväg 70 mellan Särnaheden och Idre ska åtgärdas, men trots det är den utlyft ur länsplanen för år 2022-2033. Nu utlovas att den åter ska lyftas in i vägplanen, men först år 2026. Vägen till Idre behöver bredas och rätas. Pengarna som ska rädda den smala vägen är tänkta att komma från medfinansieringen av mittsepareringen för riksväg 66 till Fagersta som regionen räknar med att ska komma från staten.

Byggstart för vägen till Idre kan antagligen ske först runt 2030, om tillräckligt med pengar då finns.

Centerpartiet såg till att pengarna för vägen till Idre tydliggjordes i det förslag till beslut som fanns och att det också fanns en tydlig finansiering av själva vägbygget och inte enbart till att ta fram vägplanen.

Annons

Det finns dock två stora frågetecken inför beslutet och det första är vad innebörden ”Extern finansiering” av vägplanen innebär.

Det är lätt att läsa det som att det handlar om att Region Dalarna ska stå för den externa finansieringen. Siljan News har också fått uppgifter att regionen förväntar sig en medfinansiering av både kommun och näringslivet när det gäller framtagandet av Vägplanen. En vägplan som är beräknad att kosta mellan 15-20 miljoner kronor.

Politiker som Siljan News varit i kontakt med har olika uppfattningar om hur de pengarna ska finansieras.

— I efterhand har jag fått veta att det finns tankar på att kommun och näringsliv ska vara med och betala för att få fram en vägplan snabbare, säger Abbe Ronstad, (s).

— Min grundinställning är att det är staten som ska stå för infrastruktur och sträckan Särnaheden-Idre ska finansieras i sin helhet i den regionala planen.

Kjell Tenn. Foto Nisse Schmidt

— Jag är tacksam för att centerpartiet genom Sofia Jarl fick in en skrivning om att själva bygget ska kunna ske så snart vägplanen är klar. Det genom att medfinansiering från nationell plan säkras i och med mittsepareringen av RV66, säger Älvdalens kommunalråd Kjell Tenn, Centerpartiet.

I regionstyrelsens arbetsutskotts beslut står också att dessa tillkommande medel reserveras för ändamålet att bygga Särnaheden-Idre och ska dessutom läggas in i länsplanen senast inför 2026.

Däremot säger inte Centerpartiet något om hur de 15-20 miljoner för vägplanen ska finansieras.

— När det gäller finansieringen av vägplanen borde vi ha löst den innan vi gick fram med ett beslut. Kanske borde även andra kommuner vara delaktiga i finansieringen av vägplanen för Idre och inte enbart kommunen och region Dalarna.

— Det viktiga är ändå att vårt förslag som nu fåt de övrigas stöd betyder att vägen till Idre nu pekas ut på ett tydligt sätt, säger Sofia Jarl.

— Men helt klart finns det många om och men. Vi vet inte hur mycket pengar vi får i medfinansiering och alla projekt är också beroende av vad som sker vid de pågående vägprojekten och de kostnadsökningar som kan uppstå, säger Sofia Jarl.

Region Dalarnas förhoppning är att få 50 procent i medfinansiering till mittsepareringen på väg 66 till Fagersta, men även om det ”bara” blir 30 procent bör det räcka för att kunna bygga sträckan Särnaheden-Idre.

— Det finns även en problematik om vad som sker om de nu pågående vägprojekten inte håller budget. Jag menar att det ofta blir dyrare än vad budgeterat, säger Kjell Tenn och syftar på vägen till Sälens flygplats som ett exempel.

Just nu pågår två stora vägprojekt i länet, riksväg 66 i Malung, sträckan Östra Tandö-Bu och Vasaloppsvägen från Fiskarheden till Oxberg. Lägg därtill att Region Dalarna nu förväntas ge klartecken för att bygga vägen till Smedjebacken i en etapp.

— Om de inte håller budget, då sitter vi åter med Svarte Petter, suckar Kjell Tenn.

Regionsrådet Sofia Jarl (c) Foto: Linda Axelsson.

Varken Sofia Jarl eller Abbe Ronstad oroas för att de nu pågående vägprojekten och ökade kostnader för dem ska drabba vägen till Idre.

— För egen del är jag mer orolig för att kostnaderna för vägen till Idre ska öka för mycket. Då kan en lösning bli att man istället väljer att göra punktinsatser där de bedöms som viktigast, säger Abbe.

— Det hade varit bättre att börja med etapp ett på riksväg 66 och samtidigt ta fram en vägplan för vägen till Idre. Innan den är framme så bör pengarna för mittsepareringen finnas på plats och då är de ju bara att bygga klar väg 66 samtidigt som arbetet då kan dra igång på vägen till Idre, säger Kjell Tenn och får delvis medhåll av partikamraten Sofia Jarl.

Det finns fortfarande en möjlighet att ta ett sådant beslut då det är den 11 april som frågan om länsplanen ska avgöras i regionstyrelsen.

Kinetiks vinnande lösning till nya broar vid Oxberg, de betala med nationella pengar men länsplanen finansierar anslutning till Rv 70.

I länsplanen finns också kostnaden för anslutningen av länsväg 1012 mot Oxberg. Det handlar om sträckan från riksväg 70 till den nya bron. Kostnaden är beräknad till 20 miljoner, medan vägbron, liksom järnvägsbron bekostas med nationella pengar.

Vasaloppsvägen ligger med i nuvarande plan och av kostnaden för den faller 155 miljoner på länsplanen medan 70 miljoner avser bärighetsåtgärder och finansieras från nationella planen. Byggstart är planerad i år.

Rv 66 Ö Tand-Bu har redan påbörjats och är kostnadsberäknad till 169 miljoner kronor, varav 97 miljoner kronor belastar länsplan 22022-2033.

Riksväg 66 från Smedjebacken är en 13 meter bred väg, att jämföra med riksväg 70 till Idre som på sina ställen är knappt sex meter bred. För väg 66 avsätts 520 miljoner kronor, det sedan kostnaderna skenat med 300 miljoner kronor under planläggningen. Förhoppningen är att få en statlig medfinansiering för mitträcken med som mest 50 procent.

Annons
Rv 70 söder om Idre

Utanför länsplanen återfinns Rv 70 Särnaheden-Idre där kostnaden stigit till 197 miljoner från den kalkyl som byggde på åtgärdsstudien som genomfördes för 2012 och ny åtgärdsstudie 2019 bekostad av Trafikverket. Den senaste konstaterar att en förbättring av vägen är olönsam då den är lite trafikerad, men med mycket mer trafik under högsäsongsveckor. Besöksnäringen omnämns inte i rapporten mer än i en bisats. Vägen omnämns dock som otillfredsställande vad gäller trafiksäkerhet.

Sträckan Smedjebacken-Ludvika står sedan på tur till en kostnad av 325 miljoner. I nuläget får den stå tillbaka för sträckan Smedjebacken-Fagersta.

Rv 69 Hedemora-Falun är också utanför planen, kostnad 110 miljoner. Längre norrut är också Falun-Rättvik på Rv 69 utanför planen. Kostnad för den vägen 961 miljoner kronor.

Några andra vägprojekt som inte finns med i länsplanen är bland annat Rv 70 genom Gåsvarv, söder om Älvdalen. Lv 311 med ny bro vid Horrmundsvalla och Lv 1061 Östomsjön i Särna.

Läs även: