
Hårdare tillämpning för flyg i reservat
Vid Hävlingen och de intilliggande sjöarna Våndsjön och Särsjön driver Länsstyrelsen ett stort antal fina övernattningsstugor intill det fiskeeldorado som samlar många besökare.
Att vandra från Grövelsjön till Hävlingen handlar om en sträcka på 13 kilometer, medan det är betydligt tuffare att nå Våndsjön som ligger ytterligare åtta kilometer längre norrut i svårvandrad terräng. Det är i stort sett Dalarnas nordligaste utpost.
Fiskare som vill nå det avlägsna området har under närmare 50 år kunnat använda först sjöflyg och sedan helikopter för att ta sig över fjället. Många har valt att gå, men skickat utrustningen med helikopter.
Tidigare började helikopterturerna redan runt den 10 juni, men det senaste året har öppningen av stugorna förskjutits för att inte störa rennäringen. I år öppnar Hävlingestugorna och stugorna vid Våndsjön och Särsjön den 19 juni.
Det som är nytt för i år, är att numera går det enbart att nå de avlägsna stugorna genom att vandra och bära packningen över fjället.
I det beslut som Länsstyrelsens fattade under tisdagen så kommer endast ett begränsat antal flygningar med helikopter att få ske från och med den 17 juli och då enbart för personer med nedsatt fysisk förmåga.
I den första perioden som omfattar tiden 17 juli till den 31 juli får enbart sex landningar genomföras. Från den 1 augusti till den 31 augusti kommer 20 landningar att tillåtas och då är det öppet för alla att boka helikopter.
Sedan kommer en ny period från den 1 september fram til den 14 september då det erbjuds sex landningar för personer med nedsatt rörelseförmåga.
Samtliga turer ska om möjligt genomföras på onsdagar och lördagar. Det får också ske maximalt fem landningar per dag.
Inför flygningar ska kontakt tas med samebyn om lämplig flygrutt för att minimera störningarna för renskötseln.

De senaste åren har Helikoptertjänst skött flygningarna.
— Vi avstår från att söka tillstånd för flygningarna i år. Det handlar helt enkelt om för höga ansökningskostnader och omfattande byråkrati så det är helt enkelt inte värt att flyga längre, säger Tom Nilsson som flugit fiskare och inte minst Länsstyrelsens personal till och från Hävlingestugorna.
Till i sommar hade företaget Storm i Funäsdalen sökt dispens för att ta över flygningarna och nu har de meddelats beslutet som innebär att de får göra maximalt 32 resor, varav tolv enbart för människor med nedsatt fysisk förmåga. Därtill ingen flygning under perioden 19 juni, när stugorna i området öppnas fram till 17 juli.
— Det handlar om att följa det som gäller i beslutet för Långfjällets naturreservat, förklarar Hannah Brandin på enheten för naturskydd på Länsstyrelsen.
— Det är förbjudet att landa inom området, så varje landning kräver en dispens, förklarar Hannah.
När företaget Storm nu sökte dispens så lyfte Länsstyrelsen den störning som buller från helikopter medför för friluftslivet, men också den störning som rennäringen uppger att de drabbas av.
I samebyn och Svenska samernas riksförbund yttrande över helikopterflygningen så avslås ansökan från Storm. Det med motiveringen att helikopterlandningarna medför en avsevärd olägenhet för renskötseln, främst i samband med start och landning. De flesta renarna befinner sig på Långfjället och Slugufjället under hela juni och juli.
Samebyn påtalar att området är hårt ansatt av störningar från vandrande turister och rovdjur, så all ytterligare störning måste begränsas.
Samebyn kunde dock tänka sig en begränsad flygning under augusti då renen är mer spridd. Så blev också beslutet om dispens för sommarens helikopterflygningar till Hävlingens fiskevatten.
I Idre har många hört av sig och ser nu en av sommarens höjdpunkter försvinna.
— Det här har varit en tradition i alla år för väldigt många och framförallt äldre, men nu blir det inte möjligt längre, säger Stig-Arne Rolfsson som tillsammans med några vänner brukar njuta av den första veckans fiske.
— Vi brukar vandra över fjället, men skicka utrustning med helikopter. Så det här är inget bra beslut för vår del, säger John Persson i Idre.

Istället för helikopter kommer det nu nödvändiga transporter att ske med fyr- och sexhjulingar över fjället, något som gäller både Länsstyrelsens eget arbete men också samebyns verksamhet.
— Det som nu sker är att färre kommer att ta helikoptern och de som inte orkar gå får vackert avstå från fisketuren, men risken är att det blir betydligt mer vandrare på fjället, säger Stig-Arne, som liksom flera andra som varit i kontakt med Siljan News inte delar uppfattningen att merparten av renen uppehåller sig på Långfjället under juli.
— När vi flög hade vi dialog med samebyn och kunde flyga runt de områden där renen uppehöll sig, säger Tom Nilsson.