Siljan News logo
Annons
Grundsand i Nässjön. Foto Nisse Schmidt

Fyllda badplatser och en oas – svalkan lockar

Värmen har fått älvdalsbor och deras besökare att vallfärda till badplatserna – och är det något Älvdalen kan erbjuda, så är det bad i alla dess former.

Den stora simhallen i Älvdalen, med sin 50-metersbassäng och barnavdelning, finns på plats året runt. När regnet faller fylls den snabbt av badgäster – vid det senaste regnvädret valde över 400 personer att ta ett dopp inomhus.

Nu skiner solen, och då lockar andra badplatser – inte minst en av Sveriges allra bästa familjebadplatser: Grundsand i Nässjön.

Här finns ett tiometers hopptorn för den våghalsige, barnvänliga badmöjligheter och lekutrustning för de yngsta. När Siljan News besökte platsen var det fullt av badsugna, även om den tidigare kiosken tyvärr hållit stängt efter ett inbrott.

Annons
Elif och Annie hoppar i Grundsands vatten. Foto Nisse Schmidt

Från hopptornet handlade det om strömhopp ner i det svalkande och inbjudande vattnet.

Elif och Annie var två av dem som passade på att utnyttja hopptornet.

– Jätteskönt i vattnet, bedyrade de båda mellan hoppen.

Vattentemperaturen var inget man behövde fundera på – den var tillräckligt varm för långa dopp.

Vid Åsenbadet vid Uvboet i Åsen mättes temperaturen i bassängen till 25 grader, och även där var det fullt med badgäster.

– Så här många badande som vi haft de senaste dagarna har vi inte haft tidigare. Jag har ingen aning om hur många som varit här än, säger Martin Antblads, som driver Åsenbadet tillsammans med sin hustru Marita och Åsens SK.

Annons
Rekordmånga badgäster i Åsenbadet. Foto Nisse Schmidt

– I år har vi hjälp av Simon Akselsen som jobbar som handledare. Han gör ett kanonjobb och har hand om våra samarbetande skolungdomar.

I servicebyggnaden på området var det full aktivitet, inte minst med försäljningen av den laktosfria mjukglassen.

– Det har gått åt mängder med mjukglass i värmen, konstaterar Martin.

Nytt för i år är att Åsenbadet har investerat i utrustning till teknikrummet samt en ny presenning som täcker poolen varje kväll.

– Det gör att vi sparar både energi och inte behöver använda så mycket klor. Den nya presenningen är en väldigt bra investering, säger Martin.

Nere i Österdalälven ligger Åsens gamla klippbad i den strömmande älven. När kraftverket byggdes fick åsenborna ett nytt bad vid gamla skolan – numera Uvboet – som kompensation. När avtalet med kraftbolaget löpte ut tog kommunen över driften en period, men badet var då hotat av nedläggning.

Det var då Åsens SK klev in och räddade badet, som i dag drivs vidare av Uvboet med stöd av idrottsföreningen.

Annons
Åsens klippbadet i Österdalälven. Foto Nisse Schmidt

När älven fick rinna fritt så låg den sten vi nu vilar på mitt i älven, berättar Patrik Andersson och dyker i vattnet.

Efter över 60 år med reglerad älv har de övre klipporna börjat täckas av träd och grönska.

Försiktighet är alltid viktigt för dem som vistas på klipporna eller tar den enkla bron över älvfåran. Dammluckorna i Åsendammen kan öppnas, och då stiger vattennivån snabbt – något alla i bygden är väl medvetna om.

Men att bada vid åsenbornas traditionella älvbad innebär att njuta av skönt strömmande vatten som nu dessutom värmts upp av solen.

En annan badpärla i Älvdalen är Skepphussjön i Evertsberg. Här finns ett fem meter högt hopptorn och normalt även en servering och campingplats. Men med det pågående vägbygget är allt tillfälligt stängt.

– Vi som bor i Evertsberg vet hur vi kan ta oss dit utan att behöva ge oss ut i det stora vägarbetet, men det innebär också att det bara är några få besökare som hittar hit, säger Kjell Tenn.

– Nästa sommar ska vi kunna vara tillbaka och ha öppet som vanligt – och då med en rad nyheter.

Patrik Andersson njuter av ett bad vid klipporna i Österdalälven nedanför Åsen. Foto Nisse Schmidt
Den enkla vägen över Österdalälven vid Åsen. Foto Nisse Schmidt
Elif flyger mot svalkan i Grundsands vatten. Foto Nisse Schmidt
Trapetshopp och en 720. Alla sätt att ta sig ner i vatnet är möjliga. Foto Nisse Schmidt