
Finnmarksdagen behåller många besökare – mat och hantverk lockar
Tisdagen j Älvdalens bygdevecka är den traditionella Finnmarksdagen i veckan. En dag som fortsätter att locka många besökare.
Finnmarksdagen som ursprungligen arrangerades i grannbyn Lövnäs har sedan några år flyttat till Nornäs.
— Skönt att vara här som besökare och få lyssna på Kepsfolket med Rolf Persson, ler Irene Olsson som under många år var en av många som drev Finnmarksdagen i Lövnäs.
— Nu är det inte lika mycket folk som det var förr om åren, men det är nog en trend som gäller de flesta bygdedagarna, funderar Irene.

I Lövnäs öppnades årets bygdedag med den sameutställning som sker i samband med Idre Nya Sameby. En utställning som bland annat samlat tidningsurklipp från 1986-1987 när renar flyttades till betesmark på Finnmarken efter Tjernobylkatastrofen med radioaktivt nedfall över framförallt renbete i Västernorrland.
— Nu finns det planer från samebyn att åter kunna få använda markerna här på Finnmarken för renbete. Tanken är att det ska ske ett antal informationsmöten om det, berättar Leo Persson, på rymmen från köksgrytorna i Nornäs stora bygdegård.
Utöver sameutställning så servades det också lunch i bygdegården för alla dem som inte orkade köa igenom de väldigt långa köerna till John Grafs kolbullar i andra ändan av byn.

Termometern vid Johns kolbullsgrill visade 240 grader!
— Inte mer, då får jag lägga på fler vedträn, log John, som hotat med att det här sista gången som det skulle serveras kolbullar hemma på Linavägen.
— Men det kan mycket väl bli att jag gör det även nästa år.
Finnmarksdagarna var tidigare en hantverkarnas dag, men med åren har det blivit allt färre hantverkare.
En av dem som kämpar på är Säs Holger från Våmhus som tillverkade och sålde korgar för fullt i värmen.
— Jag har gjort en egen korg tidigare, men den här satt väldigt skönt och så är den väldigt finurligt gjord, konstaterade norska studenten Henny och valde en kont att bäras på ryggen.
— Den här får följa med på tur ut på skogsutfärder.
