Siljan News logo
Annons
Martin Westbakld kommer nu att jobba heltid med tävlingar och träningsupplägg på Idre Fjäll. Foto Nisse Schmidt

Drygt en månad kvar till skidpremiär på Idre Fjäll

Idre Fjäll har en gammal slogan ”Alltid före”.  Listan är lång där fjällanläggningen gått före och visat vägen. Fjällvärldens första snökanonanläggning och satsningen på sommarsäsongen är två exempel.

Efter vintern 2005 sparades snö i en hög och lades ut i oktober. Något som längdlandslaget då välkomnade och som lade grunden till svenska sprintframgångar när säsongen inleddes. Även 2006 sparades snön, men kostnaderna var då för höga och sparandet av snö tog paus.

2014 skedde en omstart. Nu handlade det om en betydligt större satsning med sparad snö till både längdspår och en alpin nedfart.

Andra skidanläggningar skakade på huvudet, men Idre Fjäll blev pionjär i svenska fjällvärlden med sparad snö. Det har sedan följts av alltfler anläggningar, men fortsatt är Idre Fjäll ledande när det gäller sparad snö och att samla världens bästa skidåkare.

Det steg som Idre Fjäll nu tar är att skapa en speciell tjänst för att samordna tävlings och träningsupplägget.

— Jag blir verksamhetsansvarig för vår race arena och och för tävlingar här på Idre Fjäll, berättar Martin Westblad.

Annons
Martin Westblad som tävlingsledare vid VM i Skicross på Idre Fjäll 2021. Arkivfoto Nisse Schmidt

Martin är en trotjänare på Idre Fjäll som jobbat med sportbutiken och skidhyran, men också varit tävlingsledare för både skicross, alpint och puckelpist.

När det gäller skicross är Martin utbildad teknisk delegat med internationella uppdrag.

— Den utbildningen kommer jag att förnya inom kort och hoppas kunna fortsätta med olika uppdrag som TD.

På Idre Fjäll handlar Martins uppdrag om att skapa bästa tänkbara förutsättningar för klubbar, landslag och enskilda. Det för att kunna träna eller arrangera tävlingar på Idre Fjäll.

— Det kommer också ett krav på att den verksamheten ska vara fortsatt lönsam. Det ska ske genom att vi erbjuder optimala förhållanden för alla som vintertid vill åka skidor, både våra vanliga gäster och de som vill träna och tävla.

I vintras riktades det kritik från några klubbar och ledare sedan Idre Fjäll tvingades anpassa nedfarterna och begränsa möjligheten att stänga av backar för grupper.

— Det är viktigt att vi har en bra och tydlig kommunikation med grupper och lag, så de vet vad som gäller. Vi har redan varit i kontakt med de som vill komma hit och träna, berättar Martin.

På längdsidan är framförallt höstlovet ett pusslande när det gäller alla som vill åka i längdspåren, ofta då de enda som erbjuds i landet.

— Vi planerar en lösning med två slingor, en tuffare för elitlagen och en enklare för nybörjare så det ska finnas plats för både elitåkare och barn som vill lära sig åka skidor.

— Det kan göra genom att elitslingan blir lite tuffare men något kortare.

Martin Westblad vid på en av de fyra stora sparade snöhögarna som ska användas för att öppna vintersäsongen den 21 oktober. Foto Nisse Schmidt

Idre Fjäll har sparat ungefär 160 000 kubikmeter snö som om en månad börjar täckas av inför snöpremiären som sker den 21 oktober.

— När det gäller snö för de alpina nedfarterna har vi gott om snö. Vad gäller längdspåren så kommer vi i år att vara lite mer försiktiga och inte lägga ut all snö direkt. I fjol följde en lång varm period efter utläggningen av snön och då hade vi ingen mer snö att komplettera med även ordet trots allt gick bra.

Idre Fjäll kommer därför att i första skedet lägga ut två kilometer längdskidspår, som sedan kompletteras och förlängs när det är dags för tävlingar, eller tidigare om kylan kommer och snökanonerna kan börja jobba.

Idre Fjäll planerar nu också att förlänga en snökanonledning för att kunna producera ny snö på plats om kylan kommer.

— Som läget är nu har vi bra med med sparad snö och samtidigt är det allt svårare att kunna träna på glaciärerna i Europa. Klubbarna trängs i inomhushallar med allt fler som slåss om allt färre tider.

I Sverige är det framförallt Kåbdalis söder om Jokkmokk och Storklinten i Boden som följt Idre Fjälls satsning på snö i alpina nedfarter.

— Det behövs och det som är bra för vår del är att Kåbdalis samlar de flesta landslagen, medan vi ofta har Europacuplag som stannar lite längre.

Martin Westblad vid den gondol som han han skämtsamt kallar sitt nya kontor. Foto Nisse Schmidt

Siljan News möter Martin i han tillfälliga kontor, gondolen som är uppställd på torget på Idre Fjäll, som visar på fjällvärldens största satsning inför den stundande vintern.

— Dagens kontor, skrattar Martin.

— Kabinen blir en väldigt positiv händelse för Idre Fjäll och för skidåkningen. Nu kommer vi också att kunna skapa en träningsarena för de yngsta skidåkarna i Västbacken. Backarna i Nord är ofta för branta och mer anpassade för äldre och mer erfarna åkare.

I Nord pågår också ett projekt med att skapa en helt ny Race arena, avsedd för klubbar och tävlingar.

— Det arbetet pågår, men hinner inte bli klart till den här vintern. Så i vinter blir det fortsatt Specialen som blir vår alpina arena med sparad snö. Möjligen kan vi komma att välja att skifta plats mellan puckelarenan och den alpina arenan. Det skulle göra att backens bred kan utnyttjas än bättre, säger Martin.

Annons
Ludvig Fjällström och Oskar Elofsson i åk om tredje pris vid fjolårets världscuptävlingar i puckelpist på Idre Fjäll. Foto Nisse Schmidt

Puckelpist må vara en liten gren i skidvärlden, även om Sverige har ett av de bästa landslagen. På Idre Fjäll finns i stort sett den enda arenan för världens landslag att försäsongsträna på snö.

— Zermatt är stängd för puckelpist och i Rukka, där världscuppremiären sker finns ingen sparad snö för puckelskidåkning, säger Martin.

Det innebär att Idre Fjäll är träningsarenan inför världscupspremiären för merparten av världens puckellandslag.

När det  gäller längd- och skidskytte så söker sig alltfler landslag till Idre Fjäll.

— Det svenska skidskyttelandslaget har Idre fjäll som sin bas och när det gäller längd så åker längdlandslag dit där snön finns och här finns den från 21 oktober.

Två åkare som säkert kommer att finnas på Idre Fjälls snö är duon Maja Dahlqvist och Frida Karlsson. De två har ofta varit och tränat i Idre och nu när de sköter träningen på egen hand så lär de använda Idre Fjäll som försäsongsbas.

— Det är inget som jag vet, men de liksom alla andra är välkomna hit, säger Martin.

— En av fördelen med att träna på Idre Fjäll är att här finns förutsättningarna med både snö och andra aktiviteter som gym och sporthall.

Moras Alexandra Edebo i världscupen på Idre Fjäll i vintras. Foto Nisse Schmidt
Erik Larsson, Mora Biathlon i IBU cup på Idre Fjäll förra hösten. Foto Nisse Schmidt

Idre Fjäll är också Sveriges största arrangör av världscuptävlingar.

— När det gäller världscuptävlingar så arrangerar vi världscupen i puckelpist helgen 10-11 december. Sedan har vi världscup i Skicross den 20-22 januari och världscup i Speedskiing i mars.

Lägg därtill att skidskyttets IBU cup kommer till Idre 30 november-3 december och helgen därefter är det stora längdtävlingar med både Bauhaus cup och Smart Energy cup samma helg som världscupen i puckelpist arrangeras.

— Det är olyckligt med så stora tävlingar samma helg och blir en utmaning. Då hade jag nog behövt att klona mig, skrattar Martin.

För Martin handlar det då om att styra pistmaskiner, se till att snön finns på plats samt alla krav som följer med så stora tävlingar.

— Vi har ju väldigt duktiga arrangörsklubbar som finns med vid tävlingarna. Utan dem skulle det inte fungera, men snön och allt runt omkring tävlingarna har vi ett ansvar för.

En intensiv försäsong väntar, om en månad täcks snöhögarna och den 21 oktober åks det åter skidor på Idre Fjäll.

Snöpremiär på Idre Fjäll den 22 oktober i fjol, den 21 oktober är det dags för årets premiär för skidåkning på Idre Fjäll. Foto Nisse Schmidt