
Café Dorran – uppskattad och nyttig mötespunkt i Älvdalen
— Allt kostar fem kronor, förklarar Ulrika Korsmoe som tillsammans med Anna Enblom och Anna-Karin Svensson basar för Café Dorran på Älvdalsskolan. Ett fik som är öppet tre dagar i veckan på förmiddagen.
— Vi skulle gärna se att vi kunde ha öppet alla dagar, men nu har vi personal så vi klarar av att ha öppet tre dagar, förklarar Marie Holm, som är rektor på Älvdalsskolan.
Personalen, det är trion Anna-Karin, Ulrika och Anna som jobbar som resurser, men som kan kombinera den tjänsten med att också hålla Café Dorran öppet.
Café Dorran är döpt efter en helt okänd Doris.
— Vi öppnade på samernas nationaldag och då var det Doris som hade namnsdag så det blev Café Dorra, förklarar Ulrika.
Sedan dess har det varit öppet på förmiddagarna tre dagar i veckan.
— Det är bra att kunna äta frukost här, säger Moa Westling.
Just frukost har blivit väldigt uppskattat. För många elever är frukosten värdefull då de inte hinner eller klarar av att äta innan skolan börjar.
— Det är viktigt att poängtera att vi bara har öppet när eleverna har rast, så de kan inte stå här och handla när de ska vara på lektioner.

Albin Nyström ansluter och det är skolans smoothiekung som beställer en smoothie med mango och jordgubb.
Albin köper minst en smoothie om dagen, ler Anna medan hon gör i ordning en toast åt Erik Fält och smoothie åt Albin.
— Det intressanta är att vi nu bytt ut vitt bröd mot mer nyttigt bröd och det har tagits emot bra, berättar Ulrika.
— Vårt koncept är att vi främst serverar det som är nyckelhålsmärkt.
Hilma Gulliks får en toast med vitlök och berömmer både skolan, fiket och inte minst prisbilden.
— Det är både gott och bra pris, men fruktsalladen är bäst.
En viktig effekt av att fiket finns är att eleverna på högstadiet har fått en bra mötesplats, färre smiter iväg till affärer för att köpa godis och det utan att eleverna avstår skollunchen.
— Sedan erbjuder vi fruktsallad och när det är nationella prov som i morgon (onsdag) så får de ta med sig fruktsalladen till provet.
Annars finns det ett regelverk om när och var man får äta i skolan.

När Café Dorran öppnade i dagens skepnad i vintras fanns en tanke på att få sponsring från butiker eller kunna få köpa utgående varor.
— Det har vi inte behövt göra utan vi klarar av att handla direkt och då utnyttja extrapriser och bra priser, säger Ulrika.
Att handla genom kommunens upphandlade inköpskanaler behövs inte. Det då mängden är liten och det också finns ett avtal med en lokal handlare. Det är dessutom betydligt billigare än att beställa genom de bolag som levererar till kommunens kostenhet.
— Trots att vi håller låga priser så har vi gått med plus. Den lilla vinst vi får har vi använt till priser vid de temadagar med tävlingar vi
haft som vid äggjakten i påskas. Till de tävlingarna har vi också fått stöd av lokala butiker som sponsrat oss, säger Ulrika.
Sedan bakas en hel del av Anna och Ulrika i hemkunskapens lokaler. Där kan det bli aktuellt med en insats till den 22 maj då det är ”Picknickens dag”. Då serveras det en ”Picknickmeny” för 15 kronor med saft, fralla med olika pålägg, melon och rulltårta med grädde.
Otur för alla älvdalsbornas för den menyn är enbart till för högstadieeleverna.
— Eleverna på låg- och mellanstadiet får vänta tills de blir högstadieelever, förklarar Marie Holm, och visar på den teckningsvägg som skiljer de äldre högstadieeleverna från skolans yngre.

När Siljan News hälsar på har Café Dorran haft öppet i 60 timmar sedan i vintras. Under den tiden har det sålts 1900 toast, 125 liter yoghurt har använts till smoothies och 120 kilo fruktsallad har skurits och blandats till.
— Det som hänt är att vi minskat försäljningen av chokladbollar, där har vi bara sålt 120 stycken och då är det framförallt de vuxna som köpt dem, summerar Ulrika.
Uppenbart finns det en kunskap som eleverna besitter som de äldre saknar.
