
Grävde hål för tidsdokument när 240 miljoners bygget drog igång
Snön ligger fortfarande vit i många av backarna på Idre fjäll, men säsongen är nu slut och en kamp mot klockan inledd för att ha allt nytt på plats inför nästa vinter. Idag togs första spadtaget för den nya gondolliften i samband med en ceremoni på kanten till Västbranten.
Idre Fjäll har precis summerat vintersäsongen som den bästa någonsin vad gäller försäljning av skipass och boende, aldrig tidigare har så många bott och åkt skidor på Idre Fjäll. Till vintern ska än fler kunnande bo och åka skidor på den växande anläggningen.
Ett av de områden där det nu kommer att byggas nya fritidshus är den så kallade Hjelmbacken, döpt efter Erik Hjelm som var en av visionärerna som lade grunden till Idre Fjäll. Det när andra i byn talade om det kommunala vansinnet när det gällde Idre Fjäll.
— Vi såg det som något positivt att kunna bjuda in dem som hade köpt tomter i det nya området till att få vara med och få information om det nya projektet. Samtidigt erbjöds de att själva få greppa en del av spaden och ta det första spadtaget, säger Andreas Starenhed, Stiftelsen Idre Fjälls VD.

Foto Nisse Schmidt
— Den här satsningen är möjlig just genom att Idre Fjäll är en stiftelse och där vår vinst investeras i fortsatt utveckling av området, fortsätter Andreas.
— Den här satsningen hade inte varit möjligt med enbart vinsten på liftkorten. Tomtförsäljningen är en väldigt viktig del för att kunna utveckla Idre Fjäll ytterligare.
När spaden greppades så fanns Gustav Liljander på plats.
— När vi bokade tomten på Hjelmbacken så fanns inte de här planerna med gondol och nya nedfarter, det blev ju rena bonusen för vår del, konstaterade Gustav.
Nu behövde kvintetten med spaden inte slita särskilt hårt. Det handlade mer om timing med den femskaftade spaden för att istället för att ta ett spadtag handlade det om att gräva ett hål för ett tidsdokument.

— Det har ju gått över 50 år sedan Idre Fjäll invigdes och nu gömmer vi det som gäller idag så det kan grävas upp om 50 år eller senare, berättade marknadschefen Tommy Halvarsson. Han fick hjälp att fylla en rejäl väska med tidningar om dagen datum, senaste Fjällposten, men också med Idre Fjälls egen ren Aske. Mer intressant i framtiden blir nog pistkartor och kartor över cykelleder och vinterprogrammet som också stoppades ner i väskan.
— Då kan man om 50 år eller när väskan nu grävs upp se vad vi hade för oss här 2022, konstaterade Tommy.
Den pistkarta som nu finns på plats i den nedgrävda väskan blev direkt inaktuell, för redan nu byggs nedfarterna om för att anpassas till den nya gondolen.

— Västbranten har tidigare varit för brant för de flesta av våra gäster, nu får backen en annan profil så den inte enbart ska passa för de allra bästa skidåkarna, förklarar Kjell Skoglund, som numera jobbar med projekt och lösningar för pister och snö.
Det som nu sker på Idre Fjäll är inledningen på det största investeringarna hittills i Idre Fjälls historia och då blir givetvis den nya gondolen en stor del av det.
— Vi bygger om Pernilla Wiberg Hotell, utvecklar campingen, bygger en ny cykelväg och på nordsidan pågår ett projekt med att tillsammans med Idre SK skapa en tävlings och träningsarena, berättar Peter Entian, som jobbar med en rad av de många projekten som nu är igång på Idre Fjäll.
— Totalt är de projekt som nu inleds och som ska vara klara till vintern, beräknade till 240 miljoner kronor, säger Andreas Starenhed.
