Siljan News logo
Annons
Foto: Google Maps

Orkla satsar 300 miljoner på Vansbrofabriken

Orkla gör en jätteinvestering med omkring 300 miljoner kronor i sitt paj- och pizzabageri i Vansbro. Det meddelade företaget under tisdagen. Bakom satsningen står en stor efterfrågan på matpajer som ökat med närmare 30 procent under de senaste tre åren. ”Med investeringen fördubblar vi nu kapaciteten för pajtillverkning”, skriver Orkla i ett pressmeddelande.

Redan för två månader sedan kunde vi berätta om Orklas stora planer för en rejäl utökning av Vansbrofabriken. Nu bekräftar också ledningen den stora satsningen som ska ge fabriken en fördubblad kapacitet av pajproduktionen och redan nu till sommaren minst ett 40 tal nya jobb.

Annons

Det var i handlingar till Vansbro kommun redan vid årsskiftet som en projektbeskrivning gav tydliga signaler om att Orkla hade stora planer för Vansbrofabriken.

Det är de gråmarkerade delarna av fabriken som nu kommer att byggas fram till årsskiftet 2023-2024. Illustration: Orkla Foods

Någon bekräftelse gick dock inte att få från Orklas presstjänst den gången. Istället ville företaget tona ner planerna till att handla om ett bullerplank, en flytt av en lagerbyggnad, en anläggning där fabrikens processavloppsvatten skulle förbehandlas på sin väg till kommunens reningsverk. Även en ny energicentral för att klara fabrikens behov av både kyla och värme ingick i byggplanerna.

Dubbleringen av pajproduktionen innebär en ökning från 70 000 till 140 000 pajer som dagligen ska bakas i Vansbrofabriken. Foto: Orkla

Att de beskrivna planerna innebar förberedelser för en rejäl produktionsökning var dock tydligt och nu bekräftar alltså Orkla att man kommer att satsa 300 miljoner kronor på en utbyggnad av Vansbrofabriken.

— Marknadsutvecklingen hänger ihop med den explosionsartade efterfrågan av växtbaserad mat där nya pajer, piroger och pizza från Orklas varumärken Anamma och Felix Veggie är med och driver utvecklingen, säger Henrik Julin, vd för Orkla Foods Sverige.

Orkla Foods vd, Henrik Julin, gläds över satsningarna på Vansbrofabriken. Foto: Orkla

Fabriken har idag omkring 160 anställda och den årliga produktionen uppgår till 7 200 ton frysta pizzor och 3 500 ton pajer av varumärkena Grandiosa, Felix samt de veganska produkterna under varunamnet Anamma.

Fabriken går dygnet runt sju dagar i veckan och idag har vi nått taket för vad vi klarar av att producera, säger Birgitta Nilsson som sedan årsskiftet är nytillträdd platschef för Vansbrofabriken.

Satsningen ska ge fabriken en fördubblad kapacitet av pajproduktionen i Vansbro. Foto: Orkla

Enligt henne har efterfrågan på pajer ökat med 50 procent under de senaste fem åren, en ökning som delvis kan kopplas till en starkt ökad efterfrågan från de övriga nordiska länderna och Baltikum.

Även pizzaproduktionen växer stadigt men där finns fortfarande kapacitet att klara produktionen.

Annons

Byggstarten är planerad redan nu under våren och utbyggnaden som omfattar totalt 3 296 kvadratmeter beräknas stå klar vid årsskiftet 2023-2024.

 För att klara leveranserna under ombyggnationen av pajlinjen behöver vi nu lägga upp ett större lager och vi kommer därför att behöva anställa minst 40 personer redan nu till sommaren. De flesta till efter semestern men vi kan även få ett behov av personal tidigare, säger Birgitta Nilsson.

Hur många nyanställda fabriken kan komma att behöva då utbyggnaden står klar vid årsskiftet 2023-2024 är dock inget hon kan säga något om idag.

 

Fakta:  Orkla Vansbro

  • I Vansbro ligger Orklas stora center i Sverige för bakning och tillagning av pizza och paj.
  • Här finns Sveriges största pizzeria för stenugnsbakade pizzor som kan grädda 200 pizzor åt gången. Utöver pizza bakas här också pajer och piroger.
  • I anläggningen bakar ungefär 160 personer drygt 10 000 ton pajer och pizzor årligen.
  • Varje dag bakas i fabriken ungefär 140 000 pizzor och 70 000 pajer under varumärkena Felix, Grandiosa och Anamma, en siffra som efter utbyggnaden ökas till 140 000 pajer.