
”Kvalitet ger lönsamhet”
Nu öppnar snart paret Johan och Mungunchuluun Nyamtseren från Sälen ny restaurang i Nås. Efter en tids renovering och ombyggnad av lokalen öppnar man nu under namnet Mea’s i Nås. När restaurangen slår upp portarna blir det vid premiären sushi och asiatiska mat på menyn. Därefter blir det en period med asiatisk mat. Men lite svensk mat kommer att smygas med.
— Jag älskar wienerschnitzel, men den ska göras på plats. Jag letade länge efter ett massivt arbetsbord i trä för att kunna banka kött. Till slut hittade jag en nere i Landskrona, berättar Johan och ler när han visar upp en massiv ”huggkubbe” inne i köket och fortsätter sen visa upp köket, medan han berättar.
— Jag har lagt mycket tid på att få till ett kök där man har ett bra arbetsflöde. Vi har kvar lite av maskinerna från de tidigare ägarna, men mycket har vi köpt nytt för att passa vår inriktning.

Men även om luncherna kommer att vara klassisk svensk mat och till viss del asiatisk stil kommer det att vara något mycket bättre än andra asiatiska matställen, enligt Johan.
— Har man varit i Thailand och ätit mat där så är den fantastiskt god, här hemma i Sverige på andra ställen är den ”försvenskad”.
För att lyckas med att ha ”riktig” asiatisk mat har paret nyligen varit i Thailand för att hitta en kock som vill komma till Sverige och jobba som kock.
— Vi reste runt lite och intervjuade flera kockar innan vi hittade vad vi sökte, nu väntar vi bara på att hon ska få sitt arbetstillstånd klart, berättar Johan.

Nu är det inga duvungar som ska driva restaurangen. Utan de har redan en restaurang i centrumhuset i Sälen by, Mea Sushi & Asian Food, som de driver framgångsrikt. Den har de drivit ett antal år nu och förfinat sin affärsidé.
— Miljön i restaurangen ska vara inbjudande för gästerna, kockarna ska kunna hantverket och ha rätt arbetsredskap av kvalitet, men framförallt ska det vara kvalitet på råvarorna. Inget halvfabrikat, allt ska lagas från grunden, berättar Johan.
Sedan ger han några exempel. Avokadon de använder är lite större än de vi är vana med och mycket dyrare. Men den håller sig färsk mycket längre. Kycklingen är från Thailand och förkokt. Då får de inte in någon salmonella i köket. Köttet ska helst vara närproducerat och laxen ska vara färsk. Maximalt är det att den ska vara fångad dagen innan.
— Vi har två fantastiska grossister som redan levererar till oss i Sälen. Vi har ställer höga kvalitetskrav som de lever upp till, vilket är viktigt i vår verksamhet, berättar Johan och fortsätter.
— Vi gör inte reklam och annonserar, utan de pengarna lägger vi på råvaror med bättre kvalitet. De gör att det sprider sig att vi har bra mat på vår restaurang. Något som vi ser att det fungerar på vår restaurang i Sälen. Samtidigt om det är bra kvalitet så håller den längre och vi får minimerat matsvinn. Vi behöver då inte ha råvaror som kostar pengar när de kastas. Sen blir det inga personalkostnader för att hantera svinnet, samtidigt är det bra för miljön.
När Johan sedan visar upp köket slås man av hur väl det är organiserat och hur noggrann han är med detaljer, där vissa arbetsredskap är nyinköpta.
Ett av de arbetsredskap som Johan köpt in är en stor wok som han ska ta upp till Sälen för att ”bränna” in ytan på. För att göra det så krävs det en gasbrännare.
— Vi kommer inte ha en gasoldriven här på restaurangen, som vi har i Sälen. Det här är en induktionswok som drivs av ström. Men man har kommit så långt i utvecklingen att den är lika bra som wokar som drivs med gasol. Plus att den drar inte så mycket ström så det blir billigare än att använda gasol, berättar Johan.

Men att startade en restaurang i lilla Nås. Det kan tyckas riskfyllt när det gäller att få tillräckligt med gäster.
— Nås ligger ungefär mitt emellan Stockholm, Västerås och Sälen. Eftersom det är så mycket trafik både vintertid som sommartid kommer vi att ha fullt upp. På hösten kommer det att vara lite mindre, så då kan vi ha ledigt två dagar i veckan, berättar Johan med ett skratt.
Nu är det egentligen bara en sak kvar på Johans lista över vad som skulle behövas.
— Jag skulle gärna vilja få elbilsladdning, men just nu har vi investerat så mycket och det är dyrt att bygga upp en laddstation. Så det kan nog ta lite tid innan vi gör slag i saken. Men på sikt kommer vi att investera i en sådan, jag är säker på att då kommer det bli fler som stannar till här och äter en bit mat och passar på att ladda sina elbilar, berättar han avslutningsvis.