Siljan News logo
Annons
Foto: Göran Danielson

Gitarrister i hela världen köar för Henrics förstärkare

Frågar man runt i Dala-Järna är det gissningsvis ytterst få som känner till företaget Hermansson Amplification. Bland metal-gitarrister runt om i världen klingar dock namnet betydligt mer bekant.

— Ja, framför allt i USA och Kanada, säger Henric Hermansson som i mer än tio år nu kunnat livnära sig på att modifiera rörförstärkare åt gitarrister på jakt efter det optimala ljudet.

Den ser inte mycket ut för världen, Henrics lilla verkstad på några få kvadratmeter i släktgården på Myrbacka där han bor tillsammans med frun Sofie och döttrarna Inez, 4 och Elsie 2 år.

Men mycket ryms på liten yta om man staplar det på höjden, och från golv till tak samsas förstärkare som väntar på att byggas om med de som är klara för leverans.

Annons
Apparater i mängder trängs på hyllorna i Henrics verkstad. Foto: Göran Danielson

Utöver det mängder av apparater, mätinstrument, verktyg, ritningar, lödutrustning och sortimentlådor med de komponenter av alla de slag som krävs för att ”modda” förstärkarna, som Henric själv väljer att kalla sina modifieringar.

— Just nu har vi nedervåningen uthyrd men ska snart flytta in i hela huset så då kommer jag att få lite bättre utrymme, säger Henric.

I mer än tio år har han kunnat livnära sig på att bygga om gitarrförstärkare till kunder runt om i världen varav merparten skickats till USA och Kanada.

— Jag har just skickat iväg en förstärkare till Nashville men den här ska till Norge, säger Henric och pekar på det innanmäte som ligger öppet på ”operationsbordet”.

En öppen förstärkare under behandling av ”doktor” Henric Hermansson. Foto: Göran Danielson

Någon utbildning inom elektronik har han inte. Istället är det intresset för musik och då främst gitarrljud som lett honom in på den bana som numera är hans levebröd.

— Jag har väl alltid haft ett tekniskt intresse och redan som liten skruvade jag isär det mesta jag kom över, även om jag sällan lyckades få ihop det igen, säger Henric och skrattar.

Även valet av utbildning efter grundskolan inriktades helt på musik.

— Jag gick ett estetiskt program med musikinriktning i Falun 2005 – 2008 och det var där jag träffade Sofie som studerade dans vid samma program. Efter det blev det högskoleprogrammet Boomtown i Borlänge där hela vårt band då gick.

Benesser under en livekonsert i Finland. Foto: Jakob Backlund

Bandet är Benesser, en progressiv rocktrio som bildades redan 1998 inom den nära släkten där de övriga två medlemmarna, trummisen David Olsson och basisten och sångaren Robert Olsson, är kusiner och dessutom Henrics tremänningar.

— Just nu ligger vi lite lågt men repade en gång i slutet av sommaren för första gången på länge. Men det är svårt att få ihop det. Robert bor numera i Falun där han jobbar inom vården och dessutom har vi sammanlagt sju barn som alla är mellan två och sex år, så det är mycket som ska hinnas med.

Döttrarna Elsie 2, och Inez 4 år har pappa nära till hands, även när han är på jobbet. Foto: Göran Danielson

För Henrics del innebär det ändå att han får lite mer tid för den kö av kunder som väntar på att få sina förstärkare moddade.

— Intresset började väl med att det som fanns att köpa inte lät som jag ville så det blev en hel del laborerande med pedaler och annat, berättar Henric medan han bjuder på kaffe och nybakad saffranskaka i köket.

Så här såg Henrics första bygge ut, en förstärkare han själv än idag använder i bandet Benesser. Foto: Göran Danielson

Ett möte under gitarrmässan ”Fuzz guitar show” med den legendariska förstärkarmoddaren Tommy Folkesson från Jönköping blev dock något som kommit att påverka Henric mycket.

— Tommy sa att äntligen är det någon som förstår hur jag vill att man ska spela på mina förstärkare, berättar Henric om det första mötet med legendaren.

De båda fann omedelbart varandra och idag är de mer kollegor än konkurrenter och kan också dela med sig vissa av sina erfarenheter.

— Vi har också bytt och moddat varandras förstärkare för att se om det eventuellt fanns förbättringar som vi själva inte tänkt på.

Foto: Göran Danielson

Hittills har ett 130-tal förstärkare skeppats iväg från Henrics verkstad varav cirka 80 procent har hamnat i USA och Kanada. Men kunderna finns även i allt ifrån Australien och Nya Zeeland till de flesta europeiska länder varav många också återfinns inom Norden.

— Jag har inte behövt marknadsföra mig alls utan efterfrågan kommer genom nöjda kunder som skriver om mina byggen i olika gitarrforum på internet. Jag har exempelvis en kund i Tyskland som nu har sex av mina förstärkare och många andra har köpt både två och tre stycken, säger Henric.

Förstärkare med den här skylten går numera att finna hos gitarrister runt större delen av världen.  Foto: Göran Danielson

Kundkretsen består också i stort sett enbart av gitarrister inom någon form av metal eller annan tyngre musik där distade gitarrer gäller. Utmärkande för just Henrics byggen är också hur förstärkaren levererar en mängd olika ljud genom att bara ändra volymratten på gitarren.

— Jag jobbar bara med rörförstärkare där en del är uppemot 50 år gamla men använder även nyare kopior som har byggts på samma sätt som originalen. Ibland skickar beställaren förstärkaren som ska byggas om men oftast letar jag själv fram det kunden önskar. I huvudsak är det förstärkare från amerikanska Mesa Boogie eller brittiska Marshall och alla byggen görs utifrån kundens specifika önskemål, berättar Henric.

En typisk arbetsbild från Henrics förstärkarverkstad. Foto: Privat

Var prislappen hamnar är naturligtvis helt beroende på hur mycket arbete som krävs men Henric säger att mellan tummen och pekfingret hamnar en lämplig förstärkare att bygga om på cirka 10 000 kronor och att slutpriset vid leverans hamnar runt 35 000 kronor.

— Då får man en helt skräddarsydd förstärkare utifrån sina egna önskemål om lösningar. Jag vill att de jag sätter mitt namn på ska vara exklusiva och handbyggda och jag har också mycket direktkontakt med beställaren under byggtiden där mycket ljudfiler skickas för att kunden ska få vara med så mycket som möjligt.

Annons

Även de komponenter Henric använder i sina byggen av kretsar är till stor del från 1960 – 70-talet.

— Jag har drygt 20 kubikmeter med komponenter som jag köpt upp från gamla lager. Exempelvis från Clas Ohlson och jag köpte också in allt från Luxors gamla tv-tillverkning i Motala. Sammanlagt är det flera miljoner motstånd, säger Henric medan han visar runt i det gigantiska lagret som fyller flera rum i gårdens stora uthus.

Komponenter i mängder! Varje rulle på hyllorna innehåller flera tusen motstånd. Foto: Göran Danielson

Innan komponenterna hamnar på plats i förstärkaren görs de dock omöjliga att identifiera. Märkningarna skrapas bort innan varje litet motstånd målas i en neutral färg, allt för att ingen ska kunna kopiera Henrics lösningar.

En plan är också att börja bygga helt egna förstärkare från grunden, något Henric haft planer på länge.

— Jag hinner inte med alla förfrågningar om moddningar men känner ändå att jag nu måste ta tag i planerna på att skapa en helt egen serie av förstärkare. Jag har också varit i kontakt med ett lokalt företag om bygget av chassin. Ett 30-tal kunder står också redan på en väntelista för att köpa förstärkaren då den är klar.

En egen specialbyggd transformator har tagits fram till den helt egna förstärkarserien som snart får byggstart. Foto: Göran Danielson

Till de förstärkarna har också redan nu en ny Hermansson transformator tagits fram och som specialbyggs i England.

— De är lindade på hartspapper, precis som de byggdes på 1960-talet, berättar Henric som inte lämnar några detaljer åt slumpen.

Är det någon särskild kund som du är extra stolt över att fått bygga förstärkare åt? 

— Ja, Fredrik Thordendahl i Meshuggah. Han är en gigant inom metal-ljud och han har också varit här och besökt mig, säger den framgångsrike förstärkarmoddaren, Henric Hermansson.