Siljan News logo
Annons

Första elddopet för den lokalproducerade vodkan

Från slakteri till destilleri. Efter en relativt kort startsträcka har nu Gustaf Säljgård från Noret i Dala-Järna kommit i gång med tillverkningen av vodka. 

Den 26 mars på hans 30-årsdag kunde gäster på två restauranger i kommunen få ett smakprov av vodkan Eldfamnes.

Som Siljan News tidigare berättat kom tanken upp med att starta upp ett destilleri när han satt och spånade vad man kunde göra med den stora mängd potatis som sorteras bort från kravodlingarna hos familjeföretaget Säljgården i Noret.

— Vår första tanke var först att tillverka chips, men det blev sprittillverkning i stället.

Gustaf Säljgård har tryckt på startknappen och är förstås nöjd över resultatet efter att ha bränt den första omgången av potatismäsk.

Nu siktar han i första hand på marknadsföringen och försäljning  ut till restauranger med serveringstillstånd. I  förlängningen finns även med att vodkan Eldfamnes och hans planerade produkter ska hamna hos Systembolaget.

— Det tog ju tid innan allt kom på plats på grund av försenad leverans av bland annat destillatorn från Kina , men runt årsskiftet var produktionen igång, tillägger Gustaf Säljgård.

Annons
Nu har Destilltorn som tillverkats i Kina startas upp i gamla slakteriet.

Ett första steg var att han förvärvade det gamla slakteriet vid flygfältet i Järna. Nu har han ställt i ordning lokalerna och där står nu den glänsande destillatorn och annan utrustning. Att han lagt ner mycket tid på att renovera lokalerna då han startat upp företaget Dala Destilleri råder det ingen tvekan om.

När den första omgången med sprit brändes användes 550 liter potatismäsk. Resultatet av det blev även till en smygpremiär på hotellet i Järna för den lokalproducerade vodkan Eldfamnes.

— Helt klart har det varit en del bakslag, men nu känns det bara bra att ha fått trycka på startknappen, säger Gustaf Säljgård.

Första flaskan som tappades hos Dala Destilleri har han förstås sparat som ett minne.

I första hand kommer han till att börja med att producera vodkan Eldfamnes . Han förklarar även att namnet på vodkan har en historisk förankring i bygden och är en trähäst som räddades vi en brand.

Att hans planer nu gått i lås betyder även att han ligger i startgroparna med att prova sig fram och tillverka gin och akvavit, samt i förlängningen whiskey, rom och mycket annat han vill utveckla och satsa på.

— Jag kommer att börja så här då det är en lång processtid att få fram bland annat en bra whiskey, förklarar han.

Annons
De första dropparna har nu kommit ut ur det här röret.

För att få tillstånd att starta upp verksamheten gick långt snabbare än han själv vågat hoppats på. Efter bara tre veckor var allt klappat och klart. Men regler och lagar som gäller runt  tillverkningen av sprit är ändå finmaskig och kräver en hel del.

— Det handlar om allt från att procenten i spriten ska vara exakt vad som står på etiketten och att innehållet i buteljen varken får vara mer eller  mindre än det vad som står på flaskan , säger Gustaf Säljgård.