
Företagsresor ska ge tillförsikt till Vansbros medborgare
Med hjälp av gamla artiklar och välkända profiler vill årets Näringslivsforum visa på den positiva utvecklingen i Vansbro. Nu bjuds även allmänheten in att inspireras av resor som format det lokala näringslivet.
Hur gick det egentligen till när Lyko växte från sex anställda och fyra frisörer till 1 200 medarbetare på knappt två decennier? Hur är det att driva företag i Vansbro? Och kan en resa från företagare till anställd också vara en lyckad väg?
Det är frågor som berör fler än bara Vansbros företagare. Därför vänder sig årets Näringslivsforum inte enbart till lokala entreprenörer, utan till allmänheten i stort. Med avstamp i tidningen Näringslivet i Vansbro blickar arrangörerna tillbaka på starten – och de företag som redan då medverkade i lokalbladet.
— Då plockar vi fram en gammal artikel från 2007 eller åren därefter, om ett företag. Vad pratade ni om då? Blev det som ni trodde? Vad har hänt sedan dess? Hur ser det ut framöver?
Det berättar näringslivschef Oskar Lundgren, som är en av arrangörerna bakom forumet, tillsammans med Jonna Andersson och Åsa Larsson som driver tidningen Näringslivet. Oskar tror att många i Vansbro – företagare eller inte – har följt artiklarna genom åren och kan vara nyfikna på hur utvecklingen sett ut sedan dess. Ett vanligt forum brukar locka mellan 50 och 70 besökare, men kanske blir det fler i år. Några av dem som ska berätta om sin resa är Marie Svan, Rickard Lyko, Per-Erik Andersson och Emma Nilsson.
— Det har hänt otroligt mycket sedan dess. När vi började med tidningen tänkte vi: vad ska vi skriva om? Kommer vi kunna fylla fyra nummer per år? Men det var inga som helst problem – det har hänt så mycket. Vi försöker ha en spridning, både i företagsstorlek och utveckling. Det handlar inte bara om stora företag som investerat hundratals miljoner kronor, utan också om de som haft en anställd från början och har det än idag. Det är fantastiskt att kunna ha kunder och en fungerande verksamhet under så lång tid, säger Oskar.
För Rickard Lyko har utvecklingen, som bekant, varit en annan. Han medverkade i ett nummer från 2009 med sex anställda och fyra frisörer. Idag omsätter Lyko miljardbelopp. Och det är just den här delen av Vansbro som Oskar tycker är viktig att lyfta fram: det är en kommun med många utmaningar – men arbetslivet är inte en av dem.
Tillsammans med Ludvika är Vansbro ensamma i Dalarna om att vända utflyttningstrenden. Och kanske har det att göra med den låga arbetslösheten – bland unga är det bara sex personer som står utan jobb, vilket motsvarar en ungdomsarbetslöshet på 2,2 procent.
— Det som sker i näringslivet är den andra sidan av vågskålen. Näringslivet har en jättefin utveckling. Syftet med både tidningen och forumet är att ge en mer balanserad bild av Vansbro. Att skapa en känsla av tillförsikt, av att vi är på väg åt rätt håll. Jobb finns, avslutar näringslivschefen.