
”Ett utmärkt sätt att hitta behöriga lärare”
Vansbro kommun kämpar med grundskoleresultat som förra året rankades som näst lägst i landet. Utmaningen kring kompetensförsörjningen i skolan är stor och kommunstyrelsens ordförande Marcus Kock (S) talar om ett moment 22 där de låga resultaten gör det ännu svårare att rekrytera behöriga lärare.
I kombination till nyrekrytering satsar man därför på fortbildning av den behöriga personalen, bland annat i form av ett samarbete med Högskolan Dalarna gällande arbetsintegrerad utbildning.
Samarbetet mellan Vansbro kommun och Högskolan Dalarna har funnits sedan 2017.
— Vi har varit med hela vägen från start. De är ett utmärkt sätt att hitta behöriga lärare vilket verkligen ligger i vårt intresse, säger Susanne Kock, kommunens kontaktperson för den arbetsintegrerade utbildningen.
Vansbro kommun erbjuder tillsammans med Högskolan Dalarna en arbetsintegrerad lärarutbildning som en unik möjlighet för studiemotiverade att kombinera studier och arbete med lön. Utbildningen har erbjudits i Grundlärarprogrammet förskoleklass och årskurs 1-3 samt Grundlärarprogrammet grundskolans årskurs 4-6. Kommande sökperiod erbjuder det senare alternativet. Inför kommande termin är förhoppningarna också stora att se en arbetsintegrerad lärarutbildning för ämneslärare grundskolans 7-9.
— Det är i de övre årskurserna som den största bristen på behörig personal finns, både här i Vansbro men också i resten av landet, berättar Susanne Kock.
Söktrycket till den arbetsintegrerade lärarutbildningen är högre än till det vanliga lärarprogrammet och eftersom studenterna arbetar 50 procent och samtidigt studerar 75 procent innebär utbildningen en extra utmaning med hög studietakt och samtidigt ett ansvarsfullt arbete. Studenten behöver vara starkt motiverad och beredd att lägga ner mycket tid och kraft på satsningen. Blivande studenter behöver både få en plats på själva utbildningen och att en tjänst i den kommun man vill arbeta. Den stora fördelen är att man under sin studiegång har en lön på minst 18 000 kronor.
— Vissa kommuner har lagt ut arbeten att söka särskilt för detta men i Vansbro tar vi emot de studenter som hör av sig för intervju. Det finns ungefär två platser per år och skulle fler söka skulle vi noga försöka hitta plats till dem också berättar Susanne Kock.
Just nu har Vansbro kommun tre studenter som har en pågående arbetsintegrerad lärarutbildning och en student som har ett studieuppehåll. En lärare har gjort klar den arbetsintegrerade lärarutbildningen och har nu en tjänst som lärare i Vansbro kommun.
Utbildningen finns för både de som redan arbetar inom skolan och för de som ska ta sitt första steg in i yrket.
— Vi har en ganska stor andel obehöriga lärare i kommunen och det finns absolut ett intresse bland dem, berättar Susanne Kock.
Möjligheten att studera och arbeta samtidigt gör att studenterna hela tiden får möjlighet att kombinera teori och praktik vilket upplevs som något mycket positivt.
— Studenter som går utbildningen nu berättar att de upplever att de har et försprång på andra studenter eftersom de har möjlighet att koppla studierna till arbetet i en så hög grad. Det gör dem också attraktiva på arbetsmarknaden, berättar Susanne Kock.
— Det är också ett bra alternativ för den som inte vill flytta från kommunen. Man studerar på distans och har sin plats på skolan här i kommunen, fortsätter hon.
I februari kommer två informationsträffar att hållas av Högskolan Dalarna för kring möjligheten att studera och arbeta samtidigt.