Siljan News logo
Annons
Foto: Göran Danielson

Efter 85 år trappar Svanbergs Bröd ner sin verksamhet

Sedan 1936 har det anrika bageriet Svanbergs Bröd i Utby försett Järnaborna med färskt bröd. Nu har dock Leif och Lucretia Svanberg beslutat sig för att trappa ner sin verksamhet och upphöra med leveranserna av matbröd till butikerna i Västerdalarna. 

— Men att helt sluta baka skulle nog bli svårt. Vad skulle vi göra då, frågar sig Leif och Lucretia, eller Lolo, som de flesta känner henne som.  

Det var Leifs faster, Stina Svanberg, som startade bageriet i Utby som premiäröppnade på Svenska flaggans dag 1936.

Verksamheten växte snabbt och snart hade bageriet också utökats med kafé och brödbutik.

— Min faster Ann-Britt började efter en tid i bageriet och efter sin militärtjänst började också min far Folke, berättar Leif.

Då Folke senare gifte sig kom även hustrun Anna att arbeta i bageriet. 1943 och -53 dök det också upp en annan typ av bulle i ugnen då sönerna Åke och Leif föddes.

När Leif och Lolo är på på plats går det även i fortsättningen att köpa en nybakad fralla, ett wienerbröd eller varför inte en semla? Foto: Göran Danielson

Affärerna blomstrade för Svanbergs Bröd där utöver bygdens butiker och det egna caféet lägret vid Älgberget med många krigsflyktingar från Norge var en stor kund under andra världskriget.

Senare flyttade Stina Svanberg till Stockholm och även där startade hon café och bageri. Folke och Anna övertog då bageriet hemma i Järna.

Annons
I 31 år har Leif Svanberg och hans Lucretia nu kamperat ihop i bageriet i Utby. Foto: Göran Danielson

Sönerna Åke och Leif hade dock inga planer på att också de följa i sina föräldrars fotspår. Åke valde istället att utbilda sig till kock där han blev kurskamrat med bland annat Gert Klötzke. Klar med utbildningen blev det därefter dryga tio år som kock och kökschef vid restauranger i bland annat Luleå och Borlänge.

Inte heller Leif såg ett liv som bagare framför sig. Efter avslutad militärtjänst sökte han istället FN-tjänstgöring på Cypern, något som också var klart och bestämt då fadern Folke plötsligt – bara 64 år gammal – dog på sin post i bageriet.

— Jag var väl i 20-årsåldern och istället för Cypern så fick jag rycka in för att hjälpa mamma i bageriet, berättar Leif.

Resterna av en gammal almanacka där tårtbagaren tappat huvudet pryder en av bageriets väggar. Foto: Göran Danielson

Även Åke drog sig hemåt för att hjälpa till och tillsammans drev Anna och sönerna bageriet så länge hon hade orken att fortsätta.

Under de åren träffade Leif också under en semester Lolo från Barbados. Kärleken spirade och då ett distansförhållande mellan Järna och Barbados inte är det enklaste att hantera så valde Lolo snart att lämna Karibien för att bli bagarhustru i Järna.

— Det är 31 år sedan nu. Åren går verkligen fort, säger Lolo medan hon gör iordning ett antal fyllda baguetter för leverans till butiker i Nås och Björbo.

Kärleken fick Lolo att lämna Barbados för att istället bli bagarhustru i Järna. Paret ser dock under normala år till att ta en långsemester i hennes forna hemland. Foto: Göran Danielson

— Själv har jag varit i bageriet i drygt 40 år och har hunnit fylla 67 år så nu känner jag att det är dags att börja trappa ner, säger Leif som också dras med problem med synen efter flera ögonoperationer.

I slutet av 2012 lämnade också Åke jordelivet och under åren sedan dess har Leif och Lolo varit ensamma i bageriet.

— Vi har haft fasta leveranser med utkörning till butiker från Gagnef och upp till Äppelbo, säger Leif.

Hur många bröd som genom åren passerat den här ugnen från tidigt 50-tal kan man bara spekulera i. Trots åldern är den dock still going strong. Foto: Göran Danielson

Att sälja färskt matbröd har dock blivit allt svårare under de senaste åren.

— Många butiker köper idag in fryst och ogräddat bake off-bröd som man sedan gräddar i butiken och de stora bagerierna som Skogaholm eller Pågen har uppgörelser där de tar osålt bröd i retur. Där har vi som litet bageri ingen möjlighet att konkurrera, menar Leif.

Det har också gjort att Svanbergs Bröd nu från årsskiftet beslutat sig för att avveckla tillverkningen av färskt matbröd till butiker.

— Det bästa är att vi nu slipper baka på nätterna, säger Leif och Lolo som nu håller på att försöka lära sig ett liv med ny dygnsrytm.

Annons
Foto: Göran Danielson

Däremot fortsätter man med bakningen av kakor, vetebröd, skorpor och även smörgåstårtor, vanliga tårtor, semlor liksom matbröd på beställning och även färdiga smörgåsar med pålägg eller fyllda baguetter på beställning.

— Nu hoppas vi bara på att pandemin snart är över. I stort sett alla beställningar till fester, kalas, kyrkkaffe, begravningar, konferenser och annat där större grupper tidigare samlats har ju försvunnit, säger Leif som samtidigt också kunnat se en annan liten ljusglimt för bageriets ekonomi.

— Ja, nu när vi inte behöver skramla i bageriet på nätterna så har vi kunnat hyra ut lägenheten på ovanvåningen som varit obebodd i nästan tio år, säger Leif.