
”Det här är vad grekerna kallar för hybris”
Ett nytt handelsområde tre kilometer utanför Vansbro centrum väcker reaktioner – redan innan projektet tagit fart. Fyra engagerade pensionärer har dragit igång en protestgrupp och varnar för att centrumhandeln kan dö ut.
Kommunens vision om ett nytt handelsområde tre kilometer utanför Vansbro centrum, kallat Vansbro Västra, ligger ännu i sin linda. För att involvera invånare tidigt i processen gick kommunen ut med en uppmaning till boende att dela med sig av sina åsikter om projektet, redan innan arbetet med detaljplaner påbörjas. Och åsikter finns det.
Gunnar Lindholm, Skans Kersti Nilsson, Solveig Westling och Hans Klingenberg tyckte att förslaget hade brister så fort de fick höra talas om det.
— Vi var genast i upplösningstillstånd, säger Solveig.
De har alla vuxit upp i Vansbro och minns en barndom när Järnvägsgatan var full av liv med klädbutiker, heminredningsbutiker, optiker och kaféer av hög kvalitet. I dag är de pensionärer och lämnar ett yrkesliv bakom sig som ingenjör, universitetslektor, rektor och språklärare. Nu är de rädda för att planerna på ett handelsområde utanför Vansbro riskerar att leda till en så kallad centrumdöd, när lokala butiker och restauranger i centrum konkurreras ut av större verksamheter.
— Vi vet av erfarenhet att samhället töms när ett köpcentrum öppnar. Se bara på Borlänge centrum – det är fullkomligt dött. Och det är samma sak på många ställen i landet, säger Gunnar.
Därför har de fyra vännerna nu startat en protestgrupp som samlar in namn från fler medborgare som anser att Vansbro kommun behöver tänka om i frågan. De föreslår inte ett näringsförbud – men de vill inte se kommunens inblandning i just detta projekt heller.
Istället vill de att kommunen satsar på den handel som redan finns i centrum, snarare än att förbereda mark utanför. Dessutom efterlyser de både en konsekvensanalys, kostnadskalkyl och en behovsanalys innan kommunen spenderar resurser på projektet.

— Kommunen gör ett underskott på drygt fyrtio miljoner kronor per år. Bara att ta fram en detaljplan och göra området byggbart med vatten, värme, el och vägar kostar många miljoner, säger Hans.
Så var det frågan om lönsamhet. Kommer ett handelsområde verkligen att generera tillräckliga intäkter för att det ska vara värt det för Vansbro? Det tror inte protestgruppen, som hellre skulle se satsningar på bra och billiga bostäder, en skola med behöriga lärare och tandläkarmottagning — insatser som de tror kan få fler att vilja bosätta sig i kommunen.
— Vem har tid att gå in i ett showroom? Vad är upplevelsehandel? Det här kan man se som lite förhastat. Det här är vad grekerna kallar för hybris, säger Gunnar. Och Kersti fyller i:
— Vansbro centrum vill vi behålla och förbättra.
Hon och de andra ser möjligheten att promenera i ett centrum med levande handel som en viktig del av ett tillgängligt samhälle – inte minst för pensionärer och personer med funktionsnedsättning, som kan ha svårt att ta sig tre kilometer med rullator eller andra hjälpmedel.
Nu hoppas de att fler ska ifrågasätta visionen – och att kommunen ska tänka om.