
Den gamla smedjan i Lindesnäs har fått nytt liv
På sommaren blomstrar den gamla bruksorten Lindesnäs upp som i fornstora dagar och fylls med aktiviteter, sommarboende och turister.
Vid den vackert inramade byn 15 kilometer söder om Nås finns en välbelagd camping, herrgården med restaurang och glassbar, bruksmuseum, naturstigen, bageri och nu även en konsertlokal som byggts upp i den gamla ruinen.
Hembygdsföreningen Lindesnäs Gemenskap bildades 2014 har varit en stark drivande kraft när ruinen förvandlats till en på många sätt unik konsertlokal som i folkmun och bland artister kallas lilla Dalhalla.

— Vi arbetar för gemenskap och för det som gagnar bygden samt bidrar till utveckling och förströelse. Föreningens ambitioner är att utveckla museet, ruinen och naturstigen med olika upplevelser och arrangemang för att nå ut till fler besökare, säger föreningens ordförande Birgitta Norman.
Hon berättar att hembygdsföreningen köpt loss marken vid och runt ruinen och bruksmuséet från skogsbolaget Stora och att man nu har ett nyttjandeavtal med bolaget när det gäller naturstigen. Föreningen har även tagit Folkets hus i byn under sina vingar.

Redan i ett tidigt skede började föreningen med runt 50 medlemmar att förverkliga planerna på att skapa en konsertlokal i ruinen. Då den nya scenen var på plats för snart fyra år kunde föreningen bjuda in till något av en världspremiär av Musik i ruinen. Efter det har bygget av en komplett konsertlokal fortsatt med samma styrka, samtidigt som man tvingats ställa in flera konserter på grund av pandemin. Bland annat har en läktare kommit på plats och man har byggt över den djupa kanal som går genom ruinen med ett trädäck , vilket betyder att det nu finns 400 sittplatser. Om det kniper kan man även göra plats för ytterligare hundra personer.
— Från att vi började röja sly till att bygga upp den här konsertlokalen har det varit ett stort engagemang där alla hjälpt till på olika sätt, säger Birgitta Norman.


Birgitta och maken Arne flyttade 2011 tillbaka till Lindesnäs där hon förövrigt är uppväxt. De var initiativtagare till bildandet av hembygdsföreningen och varit någon av spindeln i nätet när byns konsertlokal byggts upp.
— Det finns ju så mycket historia här i byn och även om vi är få fast boende har vi ett rikt utbud av aktiviteter som håller byn levande på många sätt och som är värd att bevara, tillägger Birgitta Norman.
En tanke med konsertlokalen är även att den ska kunna bidra med intäkter till hembygdsföreningens arbete med museet och driften och upprustningen av naturstigen med mera.

I sommar har man bokat in tre konserter och redan för ett par veckor sedan var Peter Resare och Jonas Hansson på plats och gav en mycket uppskattad konsert i ruinen. Den 29 juli kommer Billy Opel och den 12 augusti är det Stiko Per Larsson som förgyller Musik i ruinen.
— Jag brukar faktiskt sitta här och tänka på alla arbetare som slet hårt här i smedjan, säger Birgitta Norman.
Lindesnäs Bruk anlades vid slutet av 1700-talet och var ett av landets största järnbruk fram till 1890 då bruket lades ned och flyttades till Borlänge och blev Domnarvets järnverk (SSAB). Som mest bodde det 800 personer i Lindesnäs.