
”Man måste våga vara opposition och presentera ett alternativ”
Hösten känns för första gången i luften den dag då vi träffar Markus Kummu som är första namn på valsedeln för Vänsterpartiet i Leksand. Markus själv beskriver vädret som ”Färöiskt regn” vilket är precis på gränsen mellan regn och dimma och det är en mycket träffande beskrivning av vädret just den här dagen . Han är relativt ny i politiken och kom in som aktiv i partiet inför valet 2014. Vi börjar som vanligt vår intervju med det personliga för att sedan komma in på politiken.
Hur skulle du beskriva dig själv som person för någon som inte känner dig?
— Tror att jag uppfattas som lugn och att jag har en resonerande stil. På fritiden sysslar jag gärna med musik och musiken har varit med mig sedan skolan då jag gick i musikklass. Sen gillar jag friluftsliv, gamla bilar och att läsa när det finns tid för det men som pappa kretsar ju en hel del kring familjen också, säger Markus Kummu.
Vad är det för typ av musik du spelar?
— Det har varit allt möjligt genom åren men nu är det i Siljansbygdens Balalaikor (som spelar rysk folkmusik, red) där jag är aktiv, berättar Markus Kummu.
Vad gör du när du inte jobbar politiskt?
— Jag har jobbat med många olika saker under åren men just nu är jag Internathandledare på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, tidigare har jag under 20-25 år jobbat som fotograf vilket jag kompletterade med olika extrajobb säsongsvis men när jag fick familj funkade det sämre och då behövs både fastare rutiner och en mer stabil inkomst, säger han.
Internathandledare, vad innebär det?
— Vi är sex vuxna som bemannar internatet dygnet runt och är stöd för de 160 eleverna som bor på skolan. De flesta är mellan 16 och 19 år. Vissa behöver mer stöd än andra men alla är unga och behöver vuxna på plats, jobbet innebär arbete enligt ett rullande schema med både natt och helgtjänst och jour, säger Markus Kummu.

Namn: Markus Kummu
Parti: Vänsterpartiet
Bor: Limhagen
Ålder: 49
Familj: Fru och ett barn (12 år)
Markus berättar att han alltid har haft ett politiskt intresse men det var inte förrän kring 2013/14 som detta omsattes i ett partimedlemskap och senare en aktiv roll inom Vänsterpartiet.
— Jag läste mycket om politik som ung vilket mynnade ut i en tydlig socialistisk samhällsanalys, jag har alltid röstat vänster men inte varit medlem eller engagerad aktivt tidigare, säger Markus Kummu.
— I samband med att en flytt av livsmedelshandel, ut till Limsjöänget vid Riksvägen, diskuterades så framförde jag en del åsikter vilket uppmärksammades av Vänsterpartiet. Då fick jag frågan om jag inte skulle vilja engagera mig mer vilket jag då gjorde, fortsätter han.
Vad har du för mål med ditt engagemang i politiken?
— I grunden drivs jag av sociala rättvisefrågor, att alla får samma chans till ett gott liv.
— Jag tycker det är viktigt att man visar var man står, att man gör en egen budget som presenteras även om man kortsiktigt vet att den inte röstas igenom, ibland kan jag uppfatta att lokalpolitiken är för mycket inriktad på att söka koncensus man måste våga vara opposition och presentera ett alternativ, säger Markus Kummu.
Som huvudmotståndare att driva opposition emot ser Markus Kummu det han beskriver som ”den samlade marknadsliberala rörelsen” i vilken han inkluderar den styrande alliansen men han menar också att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ofta ligger väldigt nära dessa i många frågor.

Vad tycker du är roligast respektive svårast med att vara kommunpolitiker?
— Svårast, eller kanske egentligen tråkigast, är ju möten som inte alltid är så festliga, det är en hel del formalia och information och mindre debatt och beslut.
— Det roligaste är att kunna vara med och påverka, lägga egna förslag och att se att en del av det som vi lyfter upp kan påverka den politiska riktningen även om vi inte är med i den styrande majoriteten, säger Markus Kummu.
Kan du ta ett exempel där du är stolt över något ni åstadkommit under den senaste mandatperioden?
— Vi har till exempel under en längre period lyft arbetsmiljön i skolan som en viktig fråga och under den här mandatperioden upplever vi att den äntligen fått mer fokus, visserligen delvis på grund av en akut situation på högstadiet men vi tror ändå att vårt ihärdiga arbete kan ha haft en viss inverkan på detta också, svarar Markus Kummu.
Om vi tittar framåt vilka är de frågor som du ser är viktigast att driva under de kommande åren?
— Vi vill göra en ny grundlig utredning av vägfrågan där vi tycker att man har gått för snabbt fram med för dåliga underlag, här tycker jag att den marknadsliberala grundsynen lyser igenom där allt ska bli bättre bara det sköts i privat regi medan vi menar att det finns goda skäl att tro att en gemensam drift är effektivare, säger Markus Kummu.
Utöver detta vill Vänsterpartiet se att skolan i Djura ska återöppnas och man vill att kommunen öppnar en fritidsgård samt ökar fokus på miljö och klimat genom att utlysa ett klimatnödläge i kommunen.
Vi avslutar med fem korta frågor och svar i några av de heta frågorna i Leksand under de senaste åren:
Ska Moskogsvägen byggas?
—NEJ, motståndet från de boende är stort och vi ifrågasätter nyttan vilken i minsta fall behöver utredas igen.
Ska det planerade bygget vid Åkeröbrofäste genomföras enligt nuvarande föreslagna utformning?
—NEJ, vi tycker att man borde ha gått på Dalarnas museums remissvar som rekommenderade högst två våningar, vi hade även gärna sett hyresrätter redan i första fasen.
Vägfrågan – Ska processen fortsätta som den gör/har gjort?
—NEJ, här behöver vi ett stopp medan frågan utreds vidare vi tror att en utredning skulle visa att fortsatt gemensam underhåll och skötsel av vägarna är bättre även rent ekonomiskt.
Bör kommunen verka för att behålla livsmedelsbutikerna på Noret?
—JA, Noret i Leksand är unikt med sin levande handel vilket vi ska medverka till att bevara, flyttad livsmedelshandel kan snabbt leda till utarmning av centrum.
Ska skatten höjas?
—JA, i vår senaste budget finns förslag på bland annat skolan, fritidsgårdar och arbetsmiljö inom kommunen och detta vill vi finansiera med en skattehöjning på fyra 10 öringar på varje hundralapp.
Det som återkommer under hela intervjun med Markus Kummu är en vilja att vara aktiv i opposition och lägga fram egna förslag och budgetar.
— Just nu finns ingen samlad opposition men vi ska i varje fall visa var vi står, avslutar Markus Kummu.