Siljan News logo
Annons
Här står vinnarna av Ung Drives säljtävling, tillsammans med ledarna, under den första veckan i 2025 års sommarkurs. Fr.v.: Leon Gershater, Dennis Zetterman, Hamzeh Al Ebrahim, Kajsa Gustafsson och Kajsa Eriksson. Foto: Christoffer Landgren.

Unga entreprenörer formas på Moraparken: ”Pushar dem till att prova på”

I tre veckor drillas ungdomar från högstadiet och gymnasiet till att bli företagare, genom Ung Drive. Första veckan fick deltagarna testa på att starta upp från en egen idé på Moraparken. Samma vecka gjordes en säljövning, där elevernas säljstrategier sattes på prov.

Ung Drives sommarkurs är ett koncept där unga får testa på entreprenörskap i stället för ”vanliga” sommarjobb. Här får de starta egna företag med ett eget kapital, som påminner om UF (Ungt Företagande) på gymnasiet.

— Det är superkul att UF finns, men det kräver att man går rätt program på gymnasiet och det innefattar lite äldre ungdomar. Dessutom sätter man betyg utifrån kriterier. Vi släpper dem, kör bara på, säger Dennis Zetterman, ledare för Ung Drive.

Annons

I Ung Drives kurs får 20 ungdomar, från åttonde klass upp till tvåan på gymnasiet från Mora, Orsa och Malung, testa på entreprenörskap.

— I måndags hade de ingen affärsidé alls, men redan efter första dagen började de sälja. Under onsdagen hade de registrerade företag. Sedan har de bland annat lärt sig om bokföring, marknadsföring hur de ska hitta leverantörer.

Deltagarna har alla haft spännande idéer – från tillverkning av smoothies till gräsklippning till webbutveckling.

— Det är väldigt spridda skurar och vi pushar dem till att prova på, för att komma i gång. Men det fanns också de som testat att sälja redan innan vi började överhuvudtaget. En sådan sak är så roligt att se.

Vid kursens säljövning skulle deltagarna ställas inför tre kunder, som en efter en ställde alltmer utmanande frågor om vad som fanns att erbjuda – lite som tv-programmet ”Draknästet”.

— Ungdomarna fick först bara veta att det skulle komma en kund som de skulle sälja in sin produkt till. De fick sitta i ett rum med kunden och försöka sälja in produkten, under två minuter. Men vi ledare twistade till det hela och tog hit två kunder till. Så när de trodde att de kunde slappna av, så kom nästa och de fick direkt ställa om.

En av ledarna i Ung Drives sommarkurs är Dennis Zetterman. Här instruerar han ungdomarna vid en utomhuslektion. Foto: Kajsa Gustafsson.

Dennis Zetterman behövde inte välja ”vinnare”. Det fick de andra ledarna göra. Och den uppgiften var svår – fast det gick att plocka ut tre företagsidéer som stack ut lite mer.

”Vinnarna” var 14-årige Leon Gershater, 17-årige Hamzeh Al Ebrahim och 17-åriga Kajsa Eriksson. Priset var ära (samt varsin intervju med Siljan News).

Annons

Leon har arbetat med naturliga produkter – framför allt myggmedel.

— Idealet med mitt företag har varit att ersätta ”vanliga” produkter med mer naturliga produkter. Företaget heter ”Naturkvalitet”. Den första produkten är myggmedel, där jag hittat ett recept som fungerar. Om försäljningen går bra så expanderar jag med andra produkter, typ läppbalsam eller lotion, säger han.

Idén var delvis hans egen, men han fick stöttning hemifrån.

— Man har märkt att det finns en marknad. Jag bor i Skattungbyn och där är folk inspirerade av sånt här.

Han säger att den första veckan gav honom ett driv att fortsätta och att inte ge upp sin ursprungsplan.

— Jag hade ingen plan B, satsade allt på ett kort. Men annars har veckan varit kul och det har varit spännande att träffa andra i min ålder. De har alla haft olika idéer.

Vinsten i tävlingen kom som lite av en överraskning för honom.

— Det var en chock, men ingen större. Jag kände att det borde gå.

Får han välja en dröminvesterare i sitt företag så sitter valet långt inne, fast det finns en person som hade varit särskilt häftig.

— Zlatan hade jag velat investerade i företaget. Det hade varit coolt, säger Leon Gershater.

Annons

Säljövningens andra vinnare var Hamzeh Al Ebrahim. Hans idé gällde smoothies i en naturlig förpackning.

— Idén poppade upp i min hjärna helt plötsligt. Jag skrev ned många förslag, från glasfigurer till något som kanske säljer extra bra i sommar: kalla smoothies. Jag kallar företaget ”Smooth Blend”, säger Hamzeh.

Han gjorde research på alternativ, bland annat på plattformen TikTok.

— Där hittade jag en influencer. Jag tänkte ”om jag tar hans idé, men gör den i min egen stil – som en halv kokosnöt som skål till smoothien – kanske folk gillar den mer”. Däremot kostar det lite extra att servera i kokosnöt och det kommer därför vara ett lite mer fancy alternativ.

Annons

Att Hamzeh deltar i Ung Drive beror på att han alltid haft en vilja att lyckas bättre än sina syskon, bli rikare än dem.

— När jag valde program till gymnasiet sökte jag Ekonomi, med inriktning juridik. Om jag tvingas lära mig lagboken i skolan kan jag lägga mer tid på företaget på fritiden. Nu känner jag att min idé kan bli hur framgångsrik som helst.

Samtidigt är han ödmjuk till vad som krävs och väljer att ha en backup-plan.

— Jag kommer inte flyga med detta, man måste jobba hårt också. Har jag ett vanligt jobb vid sidan av så finns något att luta sig tillbaka på – om företaget skulle krascha.

Detta är samtliga 20 deltagare i Ung Drive i Mora, med ledare Dennis Zetterman längst fram, sommaren 2025. Över hela landet deltar mer än 3000 ungdomar i konceptet. Foto: Kajsa Gustafsson.

För Hamzeh Al Ebrahim är drömmar också mål och han är säker på att han kommer bli rik på företaget. Får han ändå välja en dröminvesterare, blir valet livsmedelsföretaget Ica.

— När jag börjar se den stora bilden av detta hoppas jag att Ica sponsrar mig ännu mer. Det är ändå deras produkter jag använt när jag skapat mina smoothies.

Annons

Den tredje vinnaren i tävlingen är Kajsa Eriksson. Hon har skapat kortspel med en unik utformning.

— Mitt företag går ut på att skapa tre spel i ett, utifrån en vanlig kortlek med 52 kort. Designen är gjord från scratch i InDesign.

Kajsa går programmet Innebandy och ekonomi på gymnasiet. Hon sökte till Ung Drive efter att Dennis Zetterman besökt skolan.

— Tidigare har jag testat att ha ett smyckesföretag. När jag nu fått så mycket hjälp blev det bara roligt att göra något mer.

Den inledande veckan var intensiv och lärorik för henne. Hon har arbetat från 9 till 18 varje dag.

— Coacherna har varit jättebra. Ibland har det varit jobbigt, ibland läskigt, men mest kul.

Vid sidan av spelar hon innebandy. Men förhoppningen är att det ska gå bra med ett företag vid sidan av.

— Min pappa är också egenföretagare och nu känner jag att detta är en skön bransch att vara inom.

I dagsläget ser hon ingen naturlig investerare i företaget. Kajsa vill köra på egen hand så länge det går.

— Jag får väl bygga ett eget märke, men samarbetar gärna med butiker för att nå ut med produkten ännu mer.

Ung Drive har utbildat många företagare och sommarkursen är en av flera tillfällen där ungdomar får testa på entreprenörskap. Här står vinnarna i säljövningen med ledarna. Foto: Christoffer Landgren.
Unga entreprenörer formas på Moraparken: "Pushar dem till att prova på" - Siljan News