Siljan News logo
Annons
Joel Burman, Borlänge CK, säkrar här segern i den tolfte upplagan av Orsabajk’n. Anton Olars, Falu CK, kniper andraplatsen före hemmacyklisten Isak Fjordell-Nordin. Foto. Jörgen Wåger

”Jag är nöjd med loppet men missnöjd med placeringen”

Isak Fjordell-Nordin hade greppet om segern i Orsabajk’n, men tappade i spurten mot 2021 års VM-bronsmedaljör Joel Burman. Det blev till slut en tredjeplats för hemmacyklisten. Men segrare var alla de drygt 1100 som inledde midsommarafton med att cykla eller springa Orsakajt’n samt ta sig fram med sina rullatorer.

— Jag är missnöjd med placeringen, men betydligt nöjdare med loppet än vad jag var i fjol, det kändes ofantligt mycket bättre nu, tyckte Isak.

Det var som vanligt ett starkt startfält när den tolfte upplagan av Orsabajk’n genomfördes med bland annat Joel Burman som tagit brons både i VM och EM. I spurten fick Isak ge sig mot Borlänge CK:s Burman och Falu CK:s Anton Olars.

Annons
Joel Burman högst upp på pallen med Anton Olars och CK Uvens Isak Fjordell-Nordin bredvid sig, topptrion i Orsabajk’ns 25 km. Foto. Jörgen Wåger

— Det är roligt att tävla så här i midsommar. Jag har varit med en gång tidigare, då blev jag tvåa efter Matthias Wengelin (från Säter). Det var många duktiga till start, sa Joel efter sin första seger i Orsabajk’n.

Isak var väldigt aktiv genom det 25 kilometer långa loppet. Hemmafavoriten låg i spets när det var några hundra meter kvar.

— Jag vet att Joel är bra i spurten och försökte skaka av mig de andra tidigare, men det gick inte, konstaterade Nordin lite besviket.

In på Lillåvallen med Isak kom såväl Burman som tvåan Olars. Duon bakom CK Uven-cyklisten hade legat och väntat på rätt tillfälle, de kom med högre fart och slogs om segern, där alltså Joel var den starkaste och kunde sträcka armarna i luften.

— Det var hårda attacker mot slutet, sa Joel som avvaktade till exakt rätt läge kom. Det är en speciell bana, passar alla, både tävling och motionsåkare, och det är viktigt att ha rätt positionering i slutet.

— Jag låg lite fel till i slutet. Det är den smartaste och starkaste som vinner och det var Joel, berömde Isak segraren.

CK Uvens Benjamin Haglund och Melker Zetterström blev trea respektive tvåa i H13-14. Foto. Jörgen Wåger

Den 25-årige Orsakillen hade gärna velat ställa sig högst upp på pallen, men han får trösta sig med att formen är på god väg.

— Nästa helg är det Ränneslättsturen i Eksjö. Där gjorde jag mitt sämsta lopp i fjol, nu är jag ute efter revansch och hoppas vända trenden där. Det har varit en halvseg vår, men i dag kändes det bra.

I damklassen 25 km stod Tilda Hylén i en klass för sig. Hon vann Orsbajk’n dryga minuten före Borlänge CK:s Elin Karlsson. Trea där blev den i Orsa boende Jessica Häggqvist, som med skidor plockat VM-medaljer tillsammans med sina hundar.

Rickard Emilsson flyger här mot segern i den mest prestigefyllda klassen; 14 km i Orsakajt’n. Foto. Jörgen Wåger

I den mest prestigefyllda klassen i Orsakajt’n, sträckan som nu kortats något och var drygt 14 km, stod Rickard Emilsson, duktig banlöpare tävlandes för IK Akele (Linköping), i en klass för sig. Han visade sig även behärska terrängen i skogarna runt Orsa och säkerligen älskade han avslutningen genom de centrala delarna med lättlöpt asfalt.

— Jag avvaktade i början, sedan körde jag. Det här var en bra genomkörare inför det jag har fokus på, SM 10 000 meter. Mitt ”pers” är 30.03, men målet i SM är att komma under 30 minuter, sa segraren.

Emilssons segertid var 50.49, drygt en minut före IFK Mora OK:s Artem Panchenko. Orienteraren var i sin tur nio sekunder före trean Axel Jutterström, även han IFK Mora, men Jutterström är skidåkare.

IFK Mora OK:s Artem Panchenko spurtar i mål som tvåa på 14 km. Foto. Jörgen Wåger

I damernas motsvarighet (14 km) segrade en som tidigare inte ställt upp i tävlingsklassen.

— Det är nog femte gången jag springer Orsakajt’n, men tidigare har jag anmält mig i motion, jag har inte vågat tävla tidigare, berättade segrarinnan Caroline Jakobsson med ett stort leende.

Strängnäslöparen var ivrigt påhejade av familjen Hansson Hübinette.

— Jag har min bästa kompis i Orsa, Mirjam (Hübinette), förklarade Caroline varför hon var i  de här trakterna och firade midsommar.

Caroline Jakobsson ställde för första gången upp i tävlingsklassen i Orsakajt’n och segrade över 14 km. Sedan kunde hon fira midsommar med bästa kompisen från Orsa; Mirjam. Foto. Jörgen Wåger

Jakobsson vann 19 sekunder före Nicolina Lindqvist, duktig skidskytt tävlande för Biathlon Östersund. Det blev två Jakobsson på prispallen, då Sara, med samma efternamn som ettan, placerade sig som trea, elva sekunder från andraplatsen. Sara Jakobsson tävlar för Trångsvikens IF.

— Jag hade inte en aning om att jag ledde, det är svårt att ha koll hur man ligger till, så det här var verkligen överraskande, menade den tidigare motionären som nu får fortsätta anmäla sig i tävlingsklass.

Överraskad var även herrsegraren i Orsakajt’ns 25 km. Orsabördige Per Jemth tänkte sig ett fint träningspass när han var på besök i sin gamla hemort, men det slutade med att han vann den längsta sträckan.

— Det här var inget maxlopp, det fanns mycket överskott. Att jag vann visar kanske att det inte är så hög klass på den här sträckan längre, sa den nöjde och förvånade segraren som tävlar för LK Roslagen.

Orsabördige Per Jemth blev glatt överraskad när det visade sig att han var snabbast på 25 km i Orsakajt’n. Här intervjuas han av Linus Rapp, som var duktig och rapp i munnen som speaker och intervjuare. Foto. Jörgen Wåger

Eller också visar det att Per Jemth är duktigare än han tror.

IFK Mora OK:s Emmi Jokela vann damernas 25 km för andra året i rad. Emmi är ännu en segrare som inte hade förväntat sig att stå överst på prispallen.

— Nej, jag hade ingen tanke på att vinna. Jag sprang och njöt och mitt mål var att slå fjolårets tid.

När Emmi fick höra att hon missade fjolårets segrartid med cirka 20 sekunder kom en liten svordom från den i övrigt nöjda segrarinnan.

I sträckan 6 km gick segrarna till Rasmus Berglund, Huddinge, och Elin Brink, Mölndals AIK.

Annons
IFK Moras Emmi Jokela var snabbast för andra året i rad bland damerna på 25 km. Foto. Jörgen Wåger

Orsakajt’n genomfördes för 43:e gången och är ett evenemang som verkligen är till för alla åldrar. Från de minsta som för egen maskin kan ta sig framåt upp till snart 100 år.

Rullatorklassen hade sex deltagare, vilket tävlingsledare för den klassen, Hans Lans, trodde var tangerat deltagarrekord.

Där var värmlänningen Bertil Ekstedt snabbast runt Lillåvallens fotbollsplan.

— Jag har bara bott i Orsa i ett år, bor på Staren med min fru Britt-Marie. Jag fick reda på dagen innan att rullatorkajt’n fanns. Det här var roligt, men ingen match för mig, jag är ute och går 3-4 km varje dag, berättade Bertil som fyller 74 i år.

Här ser vi topptrion i rullatorkajt’n; segraren Bertil Ekstedt flankeras av trean Inga-Lena Liss och tvåan Monika Eriksson. Foto. Jörgen Wåger

Bertil, vars segertid blev 3.07, belönades med en stor pokal. Något mindre ”buckla” fick tvåan Monika Eriksson (3.33) och trean Inga-Lena Liss (3.44).

Vi måste också nämna 98-årige Carl-Erik Wohlmer som än en gång ställde upp i rullatorkajt’n och bevisade att midsommarens evenemang verkligen är för alla åldrar. I fjol ”rymde” han från Lillåhem och dök upp fem minuter innan start, i år hade den tappre Wohlmer anmält sig i god tid.

Sedan måste Mikael Johansson hyllas. Han genomförde för 40:e året i rad Orsakajt’ns mellansträcka (14 km). Totalt har den sträckan funnit i 41 av Orsakajt’ns 43-åriga historia, där premiäråret var 1979. De två första åren fanns bara 24 km löpning. Drygt fyra decennier senare finns det väldigt många klasser att välja mellan.

Mikael Johansson (901) har lyckats med bedriften att springa 40 av de 41 lopp i mellansträckan (14-15 km) i Orsakajt’n. Till höger om Johansson parhästen Arne Lovar. Foto. Marita Wallin

Totalt kom det populära arrangemanget upp i 1162 anmälda, vilket är drygt 50-talet fler än i fjol och den näst högsta siffran där rekordet är från 2019 med drygt 1500 anmälda.

Vi ska också nämna att det kommer en separat artikel om vilka som fick ta emot de första stipendierna ur Bror Nilssons minnesfond.

Här hittar ni alla resultat

Mirelle Strandberg och CK Uvens tävlingsledare för Orsabajk’n, Malin Nordin, spanar spänt efter Isak, som till slut blev trea. Foto. Jörgen Wåger
Här har starten på Heden för 6 km precis gått. Ludvig Johansson, Täby (517) har tagit täten. Foto. Jörgen Wåger
Rickard Emilsson gör tummen upp, den duktige banlöparen stod i en klass för sig på 14 km. Foto. Jörgen Wåger
Som vanligt mycket folk på Lillåvallen när 43:e året av Orsakajt’n genomfördes. Premiäråret var 1979 och då fanns bara herr- och damklass 24 km. Arrangemanget har vuxit väldigt på de dryga 40 åren. Foto. Jörgen Wåger
Teamet Grabbgrabbarna var ett gäng i blått som sprang tillsammans från Heden (6 km) till Lillåvallen, här pustar de ut efter målgång, vissa mer trötta än andra. Foto. Jörgen Wåger
Elin Fallberg, Orsa, var snabbaste dam på 25 km i motionsklassen, men hon var även näst snabbast av alla damer på den längsta sträckan. Foto. Jörgen Wåger
Orsabördige Erik Ulvenvall springer i mål med sin familj, Linn (655) och Ann-Louise (642), alla med efternamnet Ulvenvall. Foto. Jörgen Wåger
Kenneth och Maria Carling, Falun, firade att de varit gifta i 30 år med att springa Orsakajt’n. Blommiga, fina huvudbonader hade de i firandet av kärleken. Foto. Jörgen Wåger
Äldsta deltagaren var 98-årige Carl-Erik Wohlmer som kämpade sig igenom rullatorkajt’n. Här pustar han ut bredvid Anne-Marie Fröjdh. Foto. Jörgen Wåger
Den i Orsa boende Mirjam Hübinette kramar om bästa kompisen Caroline Jakobsson efter att Caroline vunnit damernas 15 km i Orsakajt’n. Foto. Jörgen Wåger
Många åskådare på plats när Orsakajt’n/Orsabajk’n genomförs traditionsenligt på midsommarafton. Han i vit tröja, långt till vänster, och solglasögon, är Berra Modin, som sedan många år bor i Italien, men har kvar sin lägenhet i Orsa. Han har under sin fotbollskarriär haft Lillåvallen som sitt andra hem. Foto. Jörgen Wåger
En glad Johan Bälter, från Mora, har precis startat 6 km från Heden. Foto. Jörgen Wåger
Axel Jutterström, IFK Moras duktiga skidåkare, spurtar här i mål som trea på 15 km. Foto. Jörgen Wåger
Julia Masser springer här i mål, hand i hand med mamma Elenor Masser. Foto. Jörgen Wåger