
Båtracing i världsklass – Barken blir arena för VM och SM
Den 24 juli förvandlas sjön Barken till en fartfylld arena för både världsmästerskap och svenska mästerskap i offshore racing. Med uppemot 70 tävlande båtar, ny teknik för publikupplevelsen och en satsning på barn- och ungdomsbåtar i fokus, väntas en helg fylld av både spänning och framtidstro för båtsporten i Sverige.
Smedjebackens båtklubb arrangerar tävlingarna.
– Det är en utmaning att arrangera offshore racing med 60–70 båtar som tävlar i minst fem klasser. Men vi har både erfarenhet och förmåga, då vi är en stor båtklubb och har en stor hamn. Sen gör vårt samarbete med Kungliga Motorbåtsklubben säkert också sitt till, berättar Lennart Silfverin, som är ordförande i Smedjebackens båtklubb, och fortsätter:
– Vi har även en bra arena där alla faciliteter finns på samma ställe. Här kan man sjösätta båten, och vi har depå, mat, toaletter och dusch samlat.

Att hamnen är stor och har mycket plats kan man skönja på håll. Den har cirka 500 båtar som har båtplats och ligger förtöjda där. Dessutom satsade båtklubben omkring 400 000 kronor på en tankplats för några år sedan.
– Barken är ett stort sjösystem och man kan därför arrangera tävlingarna här. Tävlingsfarten kommer lätt upp i över 100 kilometer i timmen och då måste det finnas plats, berättar Lennart.
Tävlingarna omgärdas även av en rad olika regler, bland annat för de motorer som körs med bensin. Där är det enbart tillåtet med 98 oktan. De får inte tankas när de är på startplatsen, och man gör en kontroll av bensinen vid tankstationen.
– En sak som är bra för både tävlande, arrangörer och publik är en gps-tjänst som heter webtracking, berättar Mikael Hedberg, som är med och arrangerar tävlingarna, och fortsätter:
– Den gör att publiken kan följa båtarna i sina mobiltelefoner under hela tävlingen.
Mikael är även med i ett Leader-projekt som syftar till att få barn mellan 6 och 12 år att skapa sig båtvana.
Under tävlingarna kommer man att visa upp och ha provkörning av fem nyinköpta båtar i klassen GP10 – båtar som är byggda för barn och ungdomar.

Just nu är man den enda klubben i Sverige som har sådana, medan det i Finland är en stor sport.
– Vi hoppas på samma utveckling här, säger Mikael och fortsätter avslutningsvis:
– En del som ser båtarna tror att barnen ska lära sig tävla, då båtarna ser ut lite som tävlingsbåtar. Men vi vill att barnen ska få sjövana och få upp intresset för sporten innan de får intresse för någonting annat.