
Efter succén i ”Champions” – nu pausar Mesut Meral i Sverige
Fotbollstränaren Mesut Meral, 37, har gjort en raketkarriär. Det hela började i IFK Mora, innan han hamnade i klubbar som Dalkurd och AIK. Till slut landade han i Irak och tränade Duhok SC under flera år. I våras vann han asiatiska Champions League med laget. Nu står Mesut Meral arbetslös.
— Jag är stolt över att ha upplevt det som varit, men nu tar jag en dag i taget, säger den världsvane tränaren.
Eleverna på Moras fotbollsgymnasium lyssnade intresserat när Mesut Meral var tillbaka på hemorten. I lektionssalen på Prästholmen delade tränaren med sig av erfarenheterna från karriären, där höjdpunkten var segern i asiatiska Champions League med Duhok SC.
Mesut visade klipp och berättade engagerat om sin roll som coach. Han ritade på tavlan – samt använde en elev för att demonstrera vikten av att aldrig ge upp – för att peppa de unga spelarna så gott han bara kunde.
Hans tränarkarriär började på riktigt 2020, när han blev assisterande coach i Jönköping Södra. Efter ett år hamnade Mesut i Dalkurd som huvudtränare, varefter han kom till BK Olympic.
För bara två år sedan var han tränare i AIK. Sex månader efteråt började utlandskarriären i arabiska Al-Wasl. 1:a augusti 2024 skrev han så på för Duhok SC och vann Gulf Club Champions League i april 2025.
Efter framgångarna valde Mesut att avsluta sin sejour i Asien. Han tog sitt pick och pack för att landa i Mora igen.
Nu är han arbetslös – men känner ändå ingen oro.
— Som fotbollstränare vet man inte ens vad man gör imorgon, om man har ett jobb eller inte. Nu valde jag att inte förlänga mitt kontrakt och tyckte det var skönt att vila efter några intensiva år. Jag är stolt över att ha upplevt det som varit, men nu tar jag en dag i taget och njuter av tillvaron i Mora, säger Mesut Meral.
På tal om att vara tillbaka på ”hemmaplan” kan han dela många stunder med sina tidigare tränare – som också är goda vänner – Markus Mattsson, Lasse Eriksson och Torbjörn ”Lappen” Schedvin.
I backspegeln reflekterar Mesut över hur mycket de tidigare tränarna och lagkamraterna betytt för honom redan från start och vidare på resan.
— Jag är evigt tacksam för det som de har gjort, men först när jag jobbade i Dalkurd kändes det som jag kunde utmana mig själv. Där kunde jag bli en så bra ledare som möjligt. Sedan har man arbetat för att skapa ”sitt”. Men ”Morafolket” fick mig att bli intresserad av att leda.

Visionen var att en dag få träna sitt drömlag i italienska Serie A, Juventus från Turin. Idag vill han vara mer realistiskt.
Utgångsläget är ett annat.
— Drömmarna om att få träna Juventus har jag släppt nu. Ändå har jag älskat de äventyr jag fått uppleva. Passionen man ser, när fotbollen enar, är oförglömlig. Det visar på att fotbollen är världens största sport. Att få träna utomlands är häftigt.
Föreläsningen han hade för eleverna på gymnasiet var mångsidigt. Mesut drog bland annat paralleller mellan ett lag och personer på ett flygplan.
Där är någon ”passageraren” som bara hänger med i laget, en annan är ”offret” som drabbats av saker som för lite speltid. En tredje är ”terroristen” som förstör för andra – för att framhäva sig själv – och en fjärde är ”kaptenen”. Denna person lyfter fram andra för att göra laget bättre.
Mesut säger att det är enklare att coacha ett lag med enbart ”kaptener”, men att det är nyttigt att kunna arbeta med alla personlighetstyper.
Han är stolt över den tränaridé han haft, som både format honom som person vid tränarbåset och utanför arenan.
— Man har såklart sitt upplägg, sina principer, som man förhåller sig till. Sättet man tränar på tror man är det bästa. Samtidigt är detta en daglig syssla och saker kan ändra sig hela tiden. Man bemöter olika mentaliteter.
Kontraster finns i att vara tränare i Europa och att träna i Irak. Han hyllar svensk fotboll för dess öppenhet.
— När det kommer till ledarskap så är vi i Sverige vana vid ett ”platt” ledarskap. Där får alla säga sitt. Utomlands ser det annorlunda ut och då blir tränarens ord lag.

Sett till just Mora så är detta en idrottskommun med ett brett utbud. Intresset varierar dock.
— Här finns så många olika idrotter – från skidor till hockey – men uppemot tusen ungdomar drömmer om att bli fotbollsproffs.
Efter att ha visat bilder på en lerig fotbollsplan i Irak skapas perspektiv. I Mora har många argumenterat för att en inomhusarena behövs, eller bättre standard på utomhusplanerna.
Tränaren ser det som lite överdrivet.
— Jag tycker förutsättningarna finns oavsett hur det ser ut och jag vill visa pojkarna och flickorna detta. Förutsättningarna fanns faktiskt för både pojkar och flickor att lyckas i Irak, men möjligheterna att bedriva elitverksamhet ser ändå bättre ut här. Det handlar mer om att du accepterar hur det ser ut och strävar efter att utvecklas.
Dock tycker Mesut att svensk fotboll agerar fel när förbundet väljer att pausa säsongen mitt i sommaren.
— Du kan alltid göra någonting av någonting. Men när det är som bäst väder för att spela fotboll, flest på läktarna, då tar de högsta ligorna i Sverige uppehåll. De frågorna kan inte jag ändra på – men hade jag varit på förbundsnivå hade jag lyft frågan om att spela oftare sommartid. Då slipper man spela fotboll i december, januari eller februari.
Mesut Meral är i ropet och han är kanske Sveriges mest intressanta tränare till dags dato. Däremot har han aldrig fått frågan om att bli förbundskapten, trots att han inte skulle backa om den kom.
— Som stolt svensk hade jag såklart inte tackat nej till det största jobbet man kan få inom svensk fotboll. Men det får framtiden utvisa, säger han.
