Siljan News logo
Annons

E-sporten tog honom till Ukraina

Idag kan man arbeta med att vara professionell datorspelare. De senaste åren har en explosion skett inom E-sporten, som det heter. En person som följt med i den utvecklingen och som arbetar med att skriva om tävlingar och lag är Jakob Lindqvist från Käringberget i Leksand.

Jakob har nyligen tagit sin examen som högskoleingenjör inom energi, men förutom det brinner han väldigt mycket för e-sporten.

När började du intressera dig på allvar för e-sporten?

– Det var i slutet på 2013 när jag kollade på en dokumentärserie om det svenska laget Ninjas in pyjamas, NiP. Efter att jag hade följt den blev jag helt fast och började följa hela Counter Strike-scenen.

Intresset fick honom att vilja skriva om just spelet Counter Strike (i fortsättningen kallat CS), något som nyligen tagit honom med på en spännande resa. Men det återkommer vi till lite senare.

– Efter att jag började intressera mig för CS blev jag aktiv på en sida som heter Liquipedia.net. Den fungerar precis som Wikipedia, men med skillnaden att allt innehåll handlar om e-sport. Jag började skriva sidor där om spelare, lag och turneringar, något jag gjorde i ett års tid. Efter det hörde en kille av sig som jobbar för en e-sportstudio och bjöd in mig till ett event i Stockholm. Där träffade jag en representant som jobbade för Fragbite.se som tyckte att jag skulle börja jobba för dem istället.

Skrivandet på Liquipedia var endast på ideell basis och något Jakob gjorde för sitt brinnande intresse. Att han nu fick möjligheten att skriva för Fragbite istället innebar att han kunde tjäna pengar på sitt skrivande.

– Fragbite är Sveriges största nyhetssida för e-sport. Den har tidigare fokuserat på hela e-sporten som sådan, men just nu ligger all fokus på CS.

På äventyr i öst

Hemsidan finns på både engelska och svenska, men Jakob har hittills skrivit mest på svenska.

– Det blir lite allt möjligt. Jag skriver om matcher, kommande turneringar, nyss avgjorda turneringar, spelarövergångar, ja lite allt möjligt, berättar Jakob som nu har skrivit på sajten i ungefär tre månader.

Jobbet sköter han till största del hemifrån, men i april fick 24-åringen komma ut på fältet på allvar.

– En tjej som jobbar på Fragbite fick i uppgift att åka till Ukarina för att täcka ett stort event för hemsidans räkning. Hon fick ta med sig en till person och frågan ställdes till mig. Självklart tackade jag ja och åkte med ner till Kiev, där vi var i en vecka och täckte eventet Starladder där alla världens bästa CS-lag var med, säger Jakob och fortsätter.

– Det var hur kul som helst. Visst, man fick inte vara ute i Kiev så mycket men en liten del fick man se. Sen fick man ju sitta bredvid sina idoler inom CS och jobba med dem. Det var riktigt coolt.

”En e-sportare är väl som vilken annan elitidrottare som helst”

Nu för tiden spelar dock Jakob knappt någonting själv.

– Jag har tappat intresset för att spela själv och intresserar mig endast för själva scenen. Men visst händer det att jag spelar någon gång ibland, men majoriteten av min tid läggs på att bevaka e-sporten.

De senaste fyra åren har e-sporten vuxit rejält enligt Jakob, framförallt inom CS. Det finns idag flertalet proffsklubbar där spelarna kan livnära sig på att spela.

– En e-sportare är väl som vilken annan elitidrottare som helst egentligen. De lägger ner otroligt mycket tid på att spela. Men det är ju inte för spelandets skulle utan för att nöta,nöta,nöta. Bilden som kanske finns av e-sportare stämmer inte, allt är mycket mer seriöst än vad många tror.

Vill inte jämföra

SVT:s söndagsunderhållning Mästarnas Mästare hade i år deltagande i form av en e-sportare. Emil ”HeatoN” Christensen, en av världens genom tiderna främste CS-spelare, fick vara med efter att skidåkaren Jon Olsson skadat sig lämnat återbud. Jakob tror att det var ett steg i rätt riktning för e-sporten att bli erkänd som just en sport. Men han tycker ändå att man ska göra en viss skillnad på det och annan sport.

– Jag har tänkt på det mycket, just debatten kring om det är en riktig sport eller inte. Det är sport, men det är elektronisk sport. Det är en egen kategori, precis som motorsport och ridsport. Jag tycker det ska vara så också. Man ska hålla e-sporten till ett eget fack och inte jämföra det med till exempel fotboll eller hockey allt för mycket.

Än så länge har Jakob inte fått något nytt stort event att täcka. Men han vet vad han verkligen skulle vilja åka iväg på.

– Det är att få bevaka en major vilket är den högst rankade turneringen inom CS. Den har kanske inte den högsta prispotten, men det är det största eventet och det som alla lag vill vinna. Man kan jämföra turneringen med fotbolls-VM ungefär.

Jakobs ambitioner är att få fortsätta kunna bevaka CS-scenen, men just nu vet han inte riktigt hur framtiden kommer se ut.

– Jag står inför lite av ett vägskäl just nu. Jag har nyss fått min examen och vet inte riktigt om jag ska satsa på det eller skrivandet. Det är lite synd att man kom in e-sportssvängen lite för sent, avslutar Jakob Lindqvist.