
Ny strategi ska utveckla turismen vid Barken och Strömsholms kanal
Sjön Barken och Strömsholms kanal lockar allt fler besökare till Smedjebacken – både båtfolk, husbilsägare och paddlare. Nu tas en gemensam strategi för att utveckla området som destination, med fokus på långsiktighet, entreprenörskap och ökad tillgänglighet.
Med i projektet för att titta på långsiktiga strategier och destinationsutveckling är både Smedjebackens kommun och Smedjebackens båtklubb.
Sjön Barken är en populär destination för båtfolk, men också för husbilsägare. Hamnen har lite drygt 500 båtar, och samtidigt har man satsat på att iordningställa uppställningsplatser för husbilar och husvagnar. Nu kommer man även att bredda synen på hur man ska utvecklas i framtiden.
– Vi har omkring 1000 övernattningar med husbilar och husvagnar vid båthamnen redan, säger Lennart Silfverin, ordförande i Smedjebackens båtklubb, och fortsätter:
– Det finns många entreprenörer som skulle kunna vara med i utvecklingen, plus föreningar. Man kan åka med båt ända härifrån och ned till Mälaren och via Slussen ut i Stockholms skärgård.
– Det som gör Strömsholms kanal så attraktiv är att man inte moderniserat kanalen som man gjort med andra. Anledningen är att den är klassad som byggnadsminne, då den byggdes för över 200 år sedan. Det innebär att många – inte bara båtfolk – kommer för att titta på den, berättar Fredrik Rönning, som är kommunalråd i Smedjebacken, och ger ett exempel på något som utvecklats och växer:
– Vi har en som hyr ut kanoter och kanadensare. Under en period har den verksamheten ökat. Det finns en ökande trend med kanotning där man ska paddla hela kanalen – omkring 11 mil på 24 timmar.

En annan sak som är populär i hamnen är café- och restaurangverksamheten i kombination med lekplats för barnen.
– Båtklubben omsätter ungefär två och en halv miljon, varav café och restaurang står för hälften, berättar Lennart.
En sak som man har öppnat upp för och tittar på är möjligheten för båtägare att skaffa licens för att slussa.
– Ska man sköta en sluss måste man ha en säkerhetsutbildning. Kan vi få till att båtägare själva kan slussa, så förlänger vi säsongen. Detta eftersom vi bara har slussarna öppna från midsommar och fram till en bit in i augusti, berättar Lennart och fortsätter:
– Förstudien är tänkt att ta fram en långsiktig strategi för destinationsutveckling, som involverar alla aktörer kring kanalen.
Smedjebacken har inga egna slussar, utan kanalen ansluter till sjön Barken. På frågan om Strömsholms kanal börjar i Smedjebacken eller vid Mälaren blir det lite diskussion, men sen konstaterar Lennart med ett leende avslutningsvis:
– Det är klart den börjar här. Den byggdes ju för att transportera järnmalm ned till Mälaren.