Siljan News logo
Annons
Scott Ferguson är Café Zorns ägare sedan början av sommaren. Nu har han många planer för framtiden – då han ska kulturens vindar föra arbetet framåt. Foto: Christoffer Landgren.

Nye kaféägaren vill skapa kulturhistoria med Moraborna

Efter en fartfylld och omväxlande sommar, känner Café Zorns nye ägare Scott Ferguson att han har landat i rollen. Tidigare rådde han om köket på Fryksås Hotell i Orsa – en miljö han bytte efter nio års tid.

— Det var rätt beslut för mig. Men jag kommer ta med saker som jag hade där hit, säger Scott.

På nationaldagen började Scott Ferguson från Nya Zeeland sätta sin prägel på Café Zorn. Men det har knappt varit en lugn stund sedan han tog över kaféet.

— Det var en väldigt händelserik sommar. Förmodligen väntade jag mig inte riktigt det. Vi öppnade den sjätte juni och de två första dagarna kändes toppen. Därefter var det en massa folk som köade utanför, säger han.

Även om möjligheten funnits att addera annorlunda smaker från hemlandet Nya Zeeland till utformningen, tycker han att det är bäst att lyssna på vad folk har att säga. Det var lättare sagt än gjort under den tidiga sommaren.

— Till en början var det jättesvårt att göra det som folket ville ha. Vi hade helt enkelt inte tid. Mitt mål är att erbjuda något nytt och samtidigt ekologiskt. Att kombinera nya sätt att tänka med det närodlade har alltid varit min filosofi.

Scott är inte rädd för att experimentera, så länge han inte blir för okonventionell i sin matlagning.

— Nyckeln till framgång är, återigen, att vara lyhörd. Man måste vara noga med att respektera det folk gillar. De måste känna sig bekväma. Folk ska vilja komma hit med vänner och uppleva en känsla av att vara hemma.

Kopplingen till Café Zorn är inte så långsökt, trots att han tidigare arbetat som restaurangägare på Fryksås Hotell i Orsa. Faktum är att den tidigare kaféägaren är släkt med honom – på långt håll.

— Mari (Moberg) gjorde ett utmärkt jobb innan mig och hon är faktiskt min systers halvsysters halvsyster. Så vi har ett långväga släktskap.

Att befinna sig på denna plats är en ynnest för honom. Miljöerna ger honom mycket inspiration och han har fått tillgång till flera av faciliteterna på området.

— Vi befinner oss på en otrolig plats. Den är så kulturbärande och det känns hedrande att få chansen att göra något här. För några veckor sedan hade vi middag i Zorngården. Vem får möjligheten till det, liksom? Inte alla får använda köket där inne. Jag älskade det, att vara där kändes superspännande. Allt andades historia och nu fick jag skapa historia – väldigt häftigt.

Annons
Mest erfarenhet har Scott som restaurangägare, men känner sig hedrad över att ha fått ansvar för Café Zorn. Foto: Christoffer Landgren.

Scott säger att han lärt sig jättemycket under de tre första månaderna som ägare. Nu ser han fram emot allt som de planerat under hösten.

— Allt är jätteannorlunda från Fryksås. Vi kommer ha avsmakningsmenyer i oktober, där vi även erbjuder veganska alternativ. Dessutom har vi en del skaldjur och vilt. Därefter har vi ”Afternoon Tea” (eftermiddagste) från oktober och vidare. Till detta har vi några egenproducerade kakor.

Långsiktigt vill han att maten han skapar ska bli ihågkommen i generationer. På sätt och vis känner han sig ansvarig för att föra kulturen vidare.

— Jag vill växa och låta saker ta plats som inte varit här förut. Att vara del av det arv som är Zorn och i slutändan få andra att säga ”wow, Scott och hans team har gjort ett otroligt jobb”. Då kan andra växa därefter. Kan jag vara en fyr för Moraborna vore det toppen. För det här stället har Vasaloppet, hockeyn och en massa annan kultur. I allt detta vill jag vara en kulturell fyr som skiner på det som händer på kaféet.

Samarbetet med Zornmuseet har varit strålande, menar han, något som fått Scott att känna sig extra välkommen.

— Johan (Cederlund, museidirektör) och teamet har varit väldigt stöttande. Man kan ringa dem om man behöver något.

Priset på Café Zorn må vara högre än på vissa restauranger. Samtidigt tycker Scott att det ska vara så sett till vad de erbjuder, då maten är genuin.

— Vi har rättvisa priser. Man måste sätta priset enligt produkten man erbjuder. Säger folk att det är för dyrt så får de tycka det. Men använder man lokala produkter och vilt så ska det kosta. Bryr man sig om var produkten kommer ifrån får man räkna med högre priser. Ett ekologiskt förhållningssätt till mat kostar mer än ett ”vanligt” förhållningssätt.

Fryksås Hotell var en helt annan sak än Café Zorn och han ångrar inte att han tog sig an en annan utmaning.

— På Fryksås handlade det mest om ”Fine Dining”. Detta är ett kafé. Efter nio år kände jag att jag var redo att gå vidare. Det var rätt beslut för mig. Men jag kommer ta med saker som jag hade där hit. Julbordet är ett exempel.

Annons

Mest känd har Scott blivit för sina egengjorda praliner. Dessa blev något av en succé på Fryksås Hotell (särskilt för besökarna till julbordet). Hantverket följer nu med in i kaféets rustika miljöer.

Och det finns goda möjligheter för honom att spinna vidare på detta koncept.

— Förhoppningsvis ska jag kunna erbjuda kurser i chokladtillverkning så småningom. Jag vill att folket ska komma samman på denna plats och jag tror många skulle vilja göra sina egna praliner till jul. För i slutändan handlar allt om de som kommer hit. Sedan är det rätt så kul att lära någon ett nytt hantverk, säger Scott Ferguson.