
Mat från hela världen i Muhsens butik
För snart ett år sedan öppnade Muhsen Mohammad mataffär i gamla tobaksaffären i centrala Säter. Det har varit ett bra år och han visar glatt runt i affären och pekar på mat från olika länder i världen, som Afghanistan, Indien och Syrien.
En strid ström av kunder besöker hans affär Rojin Livs, döpt efter dottern. Familjen består av hustrun Haifaa, dottern Rojin och sönerna Diyar, Ibrahim och Dilchad. Just nu bor familjen i Hedemora, men vill flytta till Säter.
— Vi tittade nyss på en lägenhet men den var för liten. Vi vill gärna flytta till Säter alla är väldigt trevliga här, berättar han och ler stort.
Han hälsar också glatt på alla kunde som kommer in och många av dessa är stamkunder.
” Det är roligt att han öppnat, hoppas det går bra” är ett kundutlåtande. En annan kund, köper fyra Baklava, det gör han ofta. Han säger: ”Det finns så mycket grejor som man vill prova, men man vet inte hur man ska laga till dom. Det skulle vara bra om det fanns en kokbok”
— Från början var det kanske 5 procent svenska kunder, sedan blev det mer och nu är det 50 – 60 procent svenskar som handlar här, säger Muhsen stolt.
Han är kurd från Syrien och kom till Sverige 2015. I hemlandet har han varit både rektor, rektorsassistent och lärare på grundskolan.
— Jag klarade av universitetsstudier på arabiska trots att mitt modersmål är kurdiska och kormanji. Han behärskar alltså även arabiska och lite franska och numera även svenska.

Utbildningen och att lära sig svenska är viktigt för Muhsen. Han mål är att barnen ska få bra betyg och en bra utbildning. Muhsen berättar att dottern Rojin utbildar sig till apotekare i Uppsala och sonen Diyar ska studera till dataingenjör.
När Muhsen 2015 kom till Sverige blev det kurs på Alpha CE, samhällsorientering, två månader på svenska för invandrare (SFI), Snabbspåret på Stockholms universitet, därefter APL på Tjärnsskolan, en grundskola i Borlänge. Så blev det grundläggande SAS och SVA 1.
Efter att ha provat på att jobba i den svenska skolan, såg Muhsen att det inte var något jobb för honom.
— Jag kände att jag inte ville studera mer, jag har läst mycket. Nu ville jag öppna eget.
— En kusin till mig som kom till Sverige för 20 år sedan har stor affär på 1200 kvadratmeter i Västerås och sa att jag kunde jobba tillsammans med honom. Det gjorde jag varje dag i en månad.
Efter det bestämde sig Muhsen för att öppna en egen butik, fast i mindre skala.
Det var nog ett bra beslut, för han verkar stortrivas i butiken och med kundkontakterna.

Det är tisdag och han har precis haft en av veckans två livsmedelsleveranser och berättar bekymrat om hur matpriserna har gått upp på sista tiden.
Han tar fram beställningen och pekar på priserna på tomater och suckar. Muhsen har samarbete med några restauranger på orten, vilket ger merförsäljning.
Är det inte kunder i butiken så står han i dörren eller utanför butiken och småpratar med förbipasserande eller bara vinkar till någon bekant.