
Framtidstro när restriktionerna slopas
Idag slopas restriktionerna.
Efter två år av pandemi är det många som vill tillbaka till den vardag vi hade innan.
Företagare Leyla Celik i Säter berättar om åren som gått och framtiden.

— Det har varit tufft, utan tvekan. Både ekonomiskt, fysiskt och psykiskt, säger Leyla Celik om de två pandemiåren.
Leyla Celik driver restaurang Athenas grill och bar, golfrestaurangen och skönhetssalongen AvestaKliniken-Säter.
— Det har varit en lång resa och till en början var jag tveksam, jag tänkte att det inte skulle ta så lång tid innan det är över. Men det drog ut på tiden och tog även på kraft och orken.
— Jag har jobbat enormt mycket den här tiden. Det har varit tufft. Det känns som vi klarat av det och nu väntar vi på att återgå till det vanliga.
Till lördag har man redan många bokningar på Athena. Leyla Celik tror till 90 procent att det kommer att bli av, hon har läst all information som framkommit, men inväntar på att få höra det från myndigheterna.
Restaurangen kan duka för upp till 100 personer, så även om de öppnar upp försiktigt med avstånd, så finns det gått om platser.
Hon är härdad av bakslag och tar inte ut något i förskott.
Men du ska inte luras att tro att det här är någon räddhågsen fågel. Leyla är en energisk kvinna som inte sätter sig ner och sörjer. Hon bara tar nytt tag, vad som än händer, som en aldrig sinande källa av energi och styrka.
Under pandemins första fyra månader var det tufft när fakturorna tillade in, utan inkommande intäkter. Då var det helt tomt i restaurangen. Hon kämpat på och hittat olika lösningar, som till exempel försäljning av matlådor och kostnadsfri hemleverans. Sålde presentkort som gav det dubbla värdet efter pandemin.

— Kämpig period, men vi fixade det, det är jag stolt att jag klarade, säger hon strålande glatt.
Det har varit en berg- och dalbana. Där det stundom gått bra, stundom gått mindre bra. Delvis beroende på vad media har skrivit om till exempel stigande siffror av smittade.
Nu går det uppåt och hon hoppas på en framtid när pandemin tar slut. Själv har hon tagit alla tre sprutorna när hon fått möjligheten.
— Vi har också haft turen att vara friska hela tiden.
Skönhetssalongen har klarat sig bättre under pandemin, där har hon inte haft lika stora utgifter, även om pandemin även märkts av där med.
Hon har alltid haft många bollar i luften, inte bara med företagen utan även ideellt arbete.

Buffén då när öppnar de upp den igen?
— Så fort folk kommer ut och äter lunch. Vi hade minskning med luncher då folk började jobba hemifrån och då åt hemma. Då gick vi back hela tiden på buffén så vi fick lov att sluta med den. Vi kommer att öppna den successivt, varefter kunderna kommer för lunch.
Leyla Celik har drivit restaurangen Athena sedan 2009, och det har hänt mycket under åren som gått.
— 2017 renoverade vi hela restaurangen. Tre månader senare brann det.
Det var 2018. Det blev stora skador. Tak och väggar var gamla och därför fick de upp till 80 procent avdrag på försäkringsutbetalningen. Alla besparingar gick till att bygga upp restaurangen igen och tog åtta månader.
— Det var en stor smäll, säger Leyla, med sorg i rösten.
2019 var det dags att öppna igen och så kom pandemin.
Vid dessa bakslag funderade hon ibland på att ge upp.
— Men vad skulle jag göra istället? Jag vill ju göra det här.
Och det kan man ju undra, med en sådan energi.