Siljan News logo
Annons

Nya utmaningar kräver förändringar – vad innebär Dala Energis nya storaffär?

Det svänger fort runt Dala Energi. Först var det Ellevios bud på aktierna och sedan presenterades ett möjligt partnerskap med Nordion Energi. Så vad är det som händer och vad får det för konsekvenser för kunder, anställda och de 5000 aktieägarna? Vi ställde frågorna till Dala Energis vd Bengt Östling.

Annons

Det är en bransch i kraftig förändring där företagen försöker navigera mot en framtid där tidigare regler har förändrats. Inte sedan 70-talet har hastigheten i förändringarna gått så fort. Nu handlas det mer el varje dag mot tidigare mer på månatlig basis. Det innebär att priserna varierar mycket mer. Det har även kommit till fler saker att ta hänsyn till. Som stödtjänster där lagring av energi är ett exempel. För att hänga med som elbolag krävs investeringar och därav ser Dala Energi ett partnerskap som rätt väg att gå. För kapital krävs.

— Som ett lokalt bolag måste vi hitta synergier tillsammans med andra. Det kommer ner till att sälja eller ingå partnerskap. Men det har Dala Energi gjort i alla tider. 2010 köpte vi elnätet i Säter och före det i Gagnef, säger Bengt Östling som är vd på Dala Energi.

Det som hänt nu med förslaget på partnerskap skiljer sig ordentligt från Ellevios bud på företaget. Det var ett offentligt bud på aktierna. Det är det inte nu utan handlar om en så kallad inkråmsaffär. Det går till så att ett dotterbolag bildas. I det bolaget lägger man elnätet, fibernätet och entreprenadsrörelsen. Man flyttar alltså över tillgångar till det nya företaget vilket ger det företaget ett värde.

Annons
Dala Energi ser partnerskapet med Nordion som något mycket positivt för att kunna vara kvar som ett lokalt elbolag.

Nordion köper sedan minst 51 procent av aktierna i detta dotterbolag till en värdering som motsvarar 3 517 Mkr för hela dotterbolaget. Budet värderar hela Dala Energi till mellan 3 400 och 3 600 Mkr. Det motsvarar mellan 137 och 145 kr per aktie. Det gör att Dala Energi får loss kapital för investeringar och utveckling.

— Det här budet är alltså lämnat till bolaget och inte till aktieägarna. Men vi arbetar utifrån en tydlig inriktning som aktieägarna stakat ut. Och den är att söka partnerskap för att verka, växa och leva kvar som ett lokalt och självständigt elbolag, fortsätter Bengt.

På tal om att vara lokala – varför söks inte ett partnerskap med något annat elbolag i Dalarna?

— Det hade vi kunnat göra men det viktigaste för oss är att fortsatt vara lokala. Lokal personal kvar på plats och hitta synergier. Och med Nordion har vi hittat en partner med samma mål, värderingar och syn på verksamheten. Och när vi tittar på synergier så har storleken betydelse, säger Bengt.

Vem var först på bollen att initiera ett partnerskap – var det ni eller Nordion?

— Vi har drivit ett projekt där vi tittat på olika lösningar och pratat med olika företag. Det är ett år sedan nu vi träffades. Sedan kom ett hack i kurvan med Ellevios bud. Men när det kom ett skarpt bud från Nordion var det nog intressant för styrelsen att utreda. Det var vi som initierade och sedan har dom tagit ett steg till, berättar han.

Nordion Energy äger sedan tidigare  Falbygdens Energi. Dessutom äger man Weum som är landets största gasdistributör med 200 mil gasledningar och verksamhet i 25 kommuner i södra Sverige samt Swedegas som är navet på den svenska gasmarknaden.

Nirdion Energy ägs i sin tur  av European Diversified Infrastructure Fund II som är lokaliserad i London. Investerarna är främst europeiska pensionsfonder och man fokuserar på långsiktiga investeringar i europeiska infrastrukturföretag.

Annons

Något ni lyfter fram som positivt för kunderna är att ni ska bli mer prisvärda. Vad lägger du in i ordet prisvärt? Något kan vara dåligt och billigt och annat kosta mer och vara bra. Båda kan vara prisvärda.

— Det har du rätt i och jag menar högre kvalité. För generellt kan vi säga att prissänkningar inte är aktuella men genom att bli mer effektiva kan prisutvecklingen bli lägre på lång sikt. Och det är långsiktighet som är viktigt för oss.

Ett sådant bud som Ellevio kom med – såg ni det som ett försök till fientligt övertagande?

— Nej, inte fientligt. För i slutändan är det aktieägarna som tar beslutet. Vi som bolag har en neutral inställning. Sedan kom budkommittén fram till att det budet inte var finansiellt skäligt.

Ert arbete med att hitta ett partnerskap och upplägget som nu presenteras – är det ett sätt att motverka bud som det som Ellevio kom med?

— Lite så är det. Drivkraften har varit att följa ägarnas inriktning att vara kvar som ett lokalt företag.

Hur har mottagandet varit sedan ni presenterade planerna på partnerskap med Nordion?

— Det har varit positiva reaktioner. Men givetvis med frågor. Vad innebär det för medarbetarna, för kunderna och för aktieägarna. För medarbetarna ser vi större möjligheter för utveckling.

Aktiekursen ökade kraftigt efter Ellevios bud. Vad tror du händer med aktiekursen nu när ni flyttar över tillgångar till ett annat bolag?

— Ingenting så länge vi inte delar ut pengar eller ser vad vi ska göra med kapitalet. Först är det en extra bolagsstämma där aktieägarna ska rösta. Så jag har inget svar att ge nu.

Nu väntar en tre månader lång process för slutförhandlingar. Är det inte en kort tid för en så stor process?

— Det kan man tycka men det är många människor inblandade. Ramarna ska sättas och grunden läggas. Sedan börjar vi inte på noll. Det har lagts ett stort jobb redan. De har haft tillgång till material. Men det är ett stort jobb. Mycket på kort tid, avslutar Bengt.