Siljan News logo
Annons
Mikaela Jonasson Wold, Daniel Jonsson Gylling och lilla Noelia har valt att bygga för framtiden i Ludvika. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

Ludvika växer – Här bygger man för framtiden

I en tid då byggbranschen bromsar in på många håll i landet går Ludvika mot strömmen. Stora industriprojekt och en växande befolkning driver en utveckling som skapar nya bostäder, företag och framtidstro.

Utsikten över sjön Väsman är slående. I det nybyggda huset i Brittsand, strax utanför Ludvika, har Mikaela Jonasson Wold och Daniel Jonsson Gylling skapat sitt drömhem – nära naturen och framtiden.

— Jag har alltid drömt om att bo på en sådan här plats, säger Mikaela.

Daniel, som arbetar som snickare, byggde huset själv. Mikaela, som arbetar på Hitachi Energy, är just nu föräldraledig med parets dotter Noelia.

Att det blev Ludvika var inte givet. De hade börjat planera för ett radhus i Falun när tomten i Brittsand dök upp.

— Hitachi utökar och jag tror det blir mer populärt att bo här. Det har hänt jättemycket bara under de år jag bott i Ludvika, säger Mikaela.

Deras val speglar en tydlig trend. Ludvika växer snabbt. Hitachi Energy är bara en av flera aktörer bakom den starka inflyttningen. Kommunen och näringslivet arbetar tillsammans för att göra platsen attraktiv för boende och arbete.

För Jesper Låås, chef för kommunens bygglovsenhet, är det hektiska tider. Antalet ärenden ökar och bemanningen har nyligen förstärkts – men det kan behöva göras igen.

— Det har varit väldigt mycket under ett och ett halvt år nu. Främst är det industrin med stora och unika projekt. Det är väldigt spännande och roligt, säger Jesper, men medger att det också är en utmaning att hinna med trycket.’

Annons
Nya bostadsområden växer fram i Ludvika med omnejd. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

Bit för bit, bräda för bräda, byggs det Ludvika som ska rymma framtiden. Kommunen väntas passera 30 000 invånare till 2040 – en ökning från dagens knappt 27 000. Redan 2024 ökade kommunens befolkning mer än i övriga Dalarna tillsammans och trenden håller i sig.

I tider då byggbranschen kämpar på många håll i landet, är Ludvika ett undantag. Här råder framtidstro.

Runt det nybyggda huset där Mikaela, Daniel och Noelia just börjat sitt nya liv breder naturen fortfarande ut sig i väntan på fler grannar. Men inte länge till. Marken runt omkring väcker intresse och intill parets tomt planeras ytterligare bostadssatsningar.

Hustillverkaren Faluhus har klivit in på scenen och tillsammans med markägaren finns ambitionen från dem att inom kort tillföra ytterligare sex bostadshus i området. Om intresset blir så stort som man tror kan fler tomter bli aktuella. Faluhus ser potentialen i att vara med från början i ett område som nu står inför en ny era.

— Vi ser på allt som händer på Hitachi. Att det finns ett behov är jag övertygad om, säger Pär Herrdin, ansvarig säljare i Ludvika för Faluhus.

Medan byggprojekten bromsar in på många håll i landet, rör sig Ludvika i motsatt riktning. Den starka tillväxten har skapat möjligheter för lokala aktörer att växa. Ett tydligt exempel är Sakofall Fastigheter AB, som under de senaste tio åren byggt upp en stark verksamhet med Ludvika som nav.

Under våren samlade företagets grundare, Tom Sakofall, till en pressträff tillsammans med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, Norrlandsfonden och Hitachi Energy. Där presenterades planerna på ett nytt hotell med 150 rum, ett bostadshus med 80 lägenheter vid Väsman samt ytterligare 80 i kvarteret Svanen.

— Vi har haft lite tur. Omvärldsekonomin har inte lirat med den lokala konjunkturen. Ingen har byggt och som lokal aktör med bättre insyn har vi fått chansen att producera. Hade tajmingen varit en annan hade vi haft hur många konkurrenter som helst. Det är tur, tajming och hårt jobb, säger Tom Sakofall, vd och grundare av Sakofall Fastigheter AB.

Men byggtakten kräver försiktighet. Man arbetar kontinuerligt med riskanalyser för att våga satsa utan att överproducera. Balansgången mellan framtidstro och riskmedvetenhet är en av kommunens största utmaningar.  Exempel finns där Hitachi Energy garanterat inflyttning och själva tillhandahållit hyresrätter till sina anställda. Efterfrågan på liknande upplägg för fler nybyggnationer har efterfrågats, men än så länge hänger frågan i luften.

— Det är en utmaning för industrin. Samtidigt behöver de fokusera på sitt och vi på vårt. Men vi har ett tight samarbete, förklarar Tom Sakofall.

Han engagerar sig även i samhällets bredare utveckling och ser till att driva frågor som stärker hela Ludvikas attraktivitet – från restaurangutbud till kommunal service.

— Ska vi få människor att vilja flytta hit måste allt fungera. Går man ut på Lobbybaren är det liv, rörelse och en internationell prägel. Men mycket mer behöver hända. Hela nivån måste upp, betonar han.

Annons
Ett symboliskt första spadtag. Från vänster Leif Pettersson, kommunstyrelsens ordförande, Stefan Lennhammer, ordförande för Sakofall fastigheter, Tom Sakofall, vd för Sakofall fastigheter, Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister, landshövding Helena Höij, samt Tobias Hansson, vd för Hitachi Energy i Sverige. Foto: Ludvika kommun

I Grängesberg verkar Niklas Hurtig, som driver Hurtigs Track Service AB och fastighetsbolaget H13 Group. Han är nybliven ägare till ortens tidigare nedläggningshotade badhus, som nu lever vidare, och han blir i och med detta ett gott exempel på entreprenörer som bidrar till att värna om livskvalitet och aktivitetsutbud i kommunen. Ortsborna jublar, och med tanke på att bolaget Nordic Iron planerar att skapa hundratals arbetstillfällen genom att snart återuppta gruvdriften i området, kunde tajmingen knappast vara bättre.

— Det ligger rätt i tiden och det saknades aktiviteter här, säger Niklas Hurtig.

Nicklas Andersson har lång erfarenhet inom fastighetsbranschen och driver sedan 2006 Farstukvisten AB med säte i Ludvika. Verksamheten har växt stadigt och han är idag den största privata aktören på Ludvikas fastighetsmarknad.

— Det vi märker nu är framför allt viljan från kommunen. Man är på tårna och vill skapa ett bra samhälle, säger Nicklas Andersson.

— Vi ser otroligt positivt på det som händer. Det är en fantastisk gåva att få vara med om det här. Det är få kommuner som får det, fortsätter han.

Farstukvisten färdigställer just nu 28 lägenheter nära centrum. Ytterligare 30 planeras men byggstarten dröjer utifrån en samlad riskbedömning, där faktorer gällande allt från ränteläget till industripersonalens möjligheter till distansarbete spelar in.

Vid handelsområdet färdigställs samtidigt en lokal på 750 kvadratmeter, redo för en ny aktör att etablera sig i Ludvika. Vem det blir är ännu oklart, men Nicklas är optimistisk.

— Ludvika går bra. Då kommer större aktörer att vilja etablera sig här, menar han. 

Stabilitet och långsiktighet präglar hans strategi. Nicklas har verkat länge i kommunen och vill stå fri från industriberoende.

Nicklas Andersson, grundare och vd, farstukvisten AB. Foto: Privat

De expansiva industrisatsningarna har satt fastighets- och byggbolag i arbete, vilket skapar ringar på vattnet. Vid kommunens Nyföretagarcenter märker man att kombinationen av ökat behov av underleverantörer och en stark framtidstro gör att fler vågar ta steget till eget företagande.

— Jag märker att många säger att de drömt länge, men vågar nu, säger Jeanet Van Dam, rådgivare vid Nyföretagarcentrum i Ludvika.

Inredaren Carolin Engström och hennes företag JC Home AB har redan efter några år fullt upp – mycket tack vare uppdrag från expanderande hotell- och bostadsprojekt i kommunen. Brödraparet Dino och Dylan Mujovic har på kort tid gjort starkt avtryck i byggbranschen. För bara några år sedan utsågs de till Årets Nyföretagare för sitt företag M3 Tak & Plåtslageri. Sedan dess har de vuxit snabbt, förvärvat ytterligare bolag och startat M3 Fastigheter AB. Som viktiga underleverantörer till större byggprojekt i regionen ser de med tillförsikt på framtiden och den fortsatta utvecklingen i Ludvika.

— Vårt mål är att ta över plåtmarknaden i närområdet. Vi tycker själva att vi är på god väg, säger bröderna Mujovic.

Det är två av flera exempel på hur framtidstro och industriell tillväxt gett lokala företagare mod att satsa och förverkliga sina visioner i Ludvika med omnejd.

Hemma hos Mikaela och Daniel råder framtidstro i dubbel bemärkelse. De njuter av bebisbubblan med lilla Noelia – och gläds åt att huset stod färdigt lagom till hennes ankomst. 

Nu ser de nyfiket fram emot att få veta vilka som blir deras framtida grannar. De är bland de första att bygga i det nya området, som så småningom planeras rymma över 60 tomter. Självklart undrar de när – och om – den stora byggboomen tar fart och området fylls av liv och familjer som deras. Kanske finns där till och med framtida lekkamrater till Noelia.