Siljan News logo
Annons
Synnöve Schneider, Marina Nogueira di Cicco, Clara Maria Peres och Arran Diamond-Shipp. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

”Den högsta standarden för utbildning som är möjlig i dag”

Nu har IB-programmets första studenter intagit VBU. I över två år har arbetet pågått med förarbetet för att få bedriva den åtråvärda utbildningen International Baccalaureate Diploma Programme. Det kan verka lång tid, med processen har faktiskt gått ovanligt snabbt. 

— Det är belönande. Det hade aldrig gått utan alla lärares hårda arbete. Alla timmar vi har lagt ner. Vi gjorde det här tillsammans, säger Marina Nogueira di Cicco, rektor på VBU International High School.

Annons

Den nya utbildningen ger elever med internationell bakgrund eller internationella framtidsplaner en möjlighet att kliva direkt in i gymnasiestudier som tillgängliggör vidareutbildningar världen över. I Dalarna finns IB-programmet hittills bara i Mora men är en väletablerad utbildningsform som går att hitta på 5 000 skolor fördelade på 159 länder.

— Det har verkligen varit ett hårt arbete att komma hit. Inför varje besök av gruppen från IB fanns över hundra sidor av krav att ta hänsyn till. De ville prata med alla inblandade. Till och med föräldrar och studenter som planerade att ansöka. De vill ha den högsta standarden för utbildning som är möjlig idag, berättar Marina.

Annons
Marina Nogueira di Cicco, rektor på VBU International High School, är stolt och glad över att det gemensamma arbetet inför starten av IB-programmet nu nått sitt mål. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

På VBU international High School, som nu är en egen enhet vid VBU, studerar från och med föregående vecka 13 elever från sju länder. Utbildningen är öppen för både svenska och utländska elever. Alla, oavsett nationalitet kan ansöka. Sex av de nu befintliga eleverna kommer från Sverige och även Colombia, England, Peru, Brasilien, Indien och Skottland finns representerade.

— Vissa av eleverna är födda i Sverige men har en stark koppling till annat land. Andra har flyttat hit, ofta eftersom föräldrarna arbetar på Hitachi, berättar Marina.

För Clara Maria Peres som kommer från Brasilien innebar IB-programmet att hon inte behövde pausa sina studier för att gå den svenska introduktionsutbildningen för att få börja studera på gymnasiet.

— Det krävs två år extra för att ens få starta sin utbildning. Därför har många familjer valt att bo i Västerås där IB finns. Att vi har utbildningen här nu ökar möjligheten att anställa inom industrin och för familjer att bosätta sig här, förklarar Marina.

Antagningsnivån till IB-programmet är den högsta någonsin på VBU. Utbildningen ger inträde till de bästa universiteten och har ett stort fokus på att lära eleverna kritiskt tänkande. Filosofi är ett obligatoriskt ämne och likaså ingår både praktik i arbetslivet och volontärarbete, vilket krävs för att kunna ansöka till många internationella universitetsutbildningar. En gång under studietiden genomförs dessutom en resa utomlands.

Annons
Synnöve Schneider, Clara Maria Peres och Arran Diamond-Shipp är tre av de nya eleverna på IB-programmet i Ludvika. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

Intresset bland lärarna vid VBU att få vara delaktiga i undervisningen på IB-programmet har varit stor. 12 av de befintliga lärarna har nu certifierats som behöriga att genomföra den specifika undervisningsformen som givetvis ges på engelska. Lärarna undervisar och ger prov för formativ bedömning under utbildningens gång, men slutproven som ger examensdiplomet bedöms likvärdigt av den internationella organisationen.

— På så sätt blir det en rättvis bedömning som inte kan skilja sig mellan skolorna, förklarar Marina.

Under det första året arbetar man utifrån den svenska läroplanen, vilket motsvarar det internationella tionde skolåret. På IB kallas detta år för ”prep-year” och studenterna väljer mellan natur- eller samhällsvetenskaplig inriktning. Just i år finns dock bara den samhällsvetenskapliga eftersom sökande saknades till Natur. Under årskurs två och tre är det dock internationell studieplan som gäller.

För Synnöve Schneider från Grangärde kom IB-programmet som ett välkommet alternativ. Hon är född i Sverige men har under en stor del av sin uppväxt bott i England.

— Det här kan bli kul. Jag lär mig bättre på engelska, säger Synnöve.

Arran Diamond-Shipp är uppväxt i Skottland men via mammas arbete hamnade familjen sedan i Sverige.

— Det här är nytt, spännande och annorlunda. Jag har familj och vänner över hela världen. Det här ger en möjlighet att utvecklas internationellt, säger Arran.

Förutsättningarna för att utbildningen ska kunna utvecklas framåt är tack vare näringslivets expansion i regionen stor.

— Jag är förväntansfull. Vi har goda förutsättningar för att växa, avslutar Marina Nogueira di Cicco.