
Dalarna åkte till Stockholm – toppmöte för besöksnäringen
Antalet bäddar har senaste fem åren ökat med elva tusen och det har investerats över fem miljarder i besöksnäringen i området Idre-Grövelsjön. Men hinner då det offentliga med? Nej, menar Idre Himmelfjälls ordförande Torbjörn Wallin. Därför anordnades ett toppmöte mellan näringsliv och politiker i Stockholm.
Utvecklingen i Dalarnas norra del, Idre och Grövelsjön, har under senaste fem åren varit explosionsartad. Investeringarna i besöksnäringen har varit stora och når upp mot fem miljarder. Bland annat har över elva tusen bäddar tillkommit och det ställer givetvis stora krav på allt som finns runt omkring. Som infrastruktur till exempel.
På plats på toppmötet fanns en, i sammanhanget, aldrig tidigare samlad mängd av beslutsfattare och människor med inflytande. Politiker på kommun-, region-, riksdags- och regeringsnivå. Bland andra var Mikael Damberg, tidigare näringsminister där samt statssekreteraren Dan Ericsson. Från investerarleden sågs bland andra Ola Serneke och Maria Rydqvist.

— Det ligger mycket jobb bakom den här dagen. Vi har arbetat mycket med logistik och tider. Att vi är i Stockholm gör sitt till att 100 personer tackat ja och kommer. Vi har lagt klockslagen i programmet utifrån Riksdagen har sina möten. Många har möten kl 16.00 så vi bryter 15.30, berättar Torbjörn Wallin som är ordförande på Idre Himmelfjäll.
Vad dagen kommer att utmynna i blir något som kommer att visa sig på sikt.
— Jag förväntar mig inget löfte om att vi får en ny väg från Kringelfjorden till Idre. Det här är för att nätverka och skapa kontakter. Sedan måste saker ske för det har gått så fort att det offentliga inte har hunnit med. Men jag förväntar mig en bra dag, säger Torbjörn Wallin.

Investeringarna kommer inte att minska i området. Under kommande tio år beräknas ytterligare femton miljarder investeras. En av frågorna som lyftes under dagen är hur detta kan kompletteras med hållbar samhällsnytta som utbyggd infrastruktur och kollektivtrafik?
En person som arbetar med just infrastruktur är Dan Ericsson (KD), statssekreterare på Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Hur kommer det sig att du är på plats här idag?
— Ja, jag blev ju inbjuden.
Jag tänker att du inte åker på allt som du blir inbjuden till så varför valde du att komma hit?
— Inbjudan var särskilt attraktiv när man ser till vilken utveckling det är på, kan vi säga landsbygden, i norra Dalarna. Det här bör man kunna applicera på andra områden, säger Dan Ericsson.
Hur ser du på besöksnäringens förutsättningar i Dalarna?
— Jamen den har bra förutsättningar tycker jag. Inte minst om man ser på vandringslederna som det har satsats mycket på. Sedan är infrastrukturen viktig givetvis, fortsätter han.
På tal om infrastruktur – hur ska man skapa ett hållbart resande till en region där vägen faktiskt tar slut. Som i Grövelsjön?
— Jag kan inte svara på hur exakt det ska lösas. Men elektrifieringen är viktig och vi måste bli fossiloberoende även om vi alltid kommer att behöva bilar. Speciellt på landsbygden. Men det gäller att föra det på ett sätt som blir hållbart över tid, säger Dan Ericsson.
Vad är det viktigaste du tar med dig från den här dagen?
— Hela det här konceptet som dagen bygger runt. Att samla näringslivet och det offentliga. Det blir en stor kraft. Det vi från staten kan bidra med är regionfonderna vilka är väl använda i den här regionen. Sen har vi pengarna till Interrregprojekten, alltså de landsöverskridande, och det är roligt att se att de pengarna använda rätt och kommer till nytta, avslutar Dan Ericsson.

En annan politiker som var på plats var Mikael Damberg. Han var näringsminister när planerna på Idre Himmelfjäll presenterades.
— Det skulle bli den första nya destinationen på många år. Det skulle bli tusentals nya bäddar. Och i efterhand är det kul att se att resultatet överträffade förväntningarna, säger Mikael Damberg.
Damberg framhåller vikten av besöksnäringen. Att det idag är en av Sveriges basnäringar och att det är just inom turism många unga hittar sitt första jobb.
— Det som är speciellt med besöksnäringen är att man kan bygga underlag för varandra även om man är konkurrenter på samma destination. Man kan stärka varandra genom att skapa en större upplevelse tillsammans. Det gäller att tänka mer destination än sig själv och det tycker jag man gör här, fortsätter Mikael Damberg.
Vidare tar Mikael Damberg upp vikten av att en destination måste kunna erbjuda ett liv för de som ska arbeta där. Man ska både kunna och vilja bo på platsen. Och då krävs det bland annat ett samhälle runt omkring som lever upp till förväntningarna som folk har. Man måste kunna ha ett liv bredvid jobbet. Och det måste finnas jobb året runt och då blir sommarturismen ännu viktigare.
— Turismen stärker inte bara den lokala orten. Den spelar roll för Sverige. För exporten. För att locka talanger. Det är i samspelet mellan det privata och det offentliga man får framgång, avslutar han.

En som kommer från Dalarna och som kunde se utvecklingen av norra Dalarna från flera håll var förra försvarsministern Peter Hultqvist från Borlänge.
Han lyfte fram de synergieffekter han såg mellan försvaret och turismen.
— Från NATO:s håll ser man gärna bygge av ny väg men helst en järnväg. En järnväg från Elverum i Norge där det satsat mycket militärt, via flygplatsen i Sälen vidare till Särna och sedan till skjutfältet i Trängslet. För skjutfältet är Europas näst största. Jag gissar att Försvarsmakten har starka argument för att det ska ske. Så jag tycker att man ska göra det upplägget där både försvaret och turismen gynnas, säger Peter Hultkvist och fortsätter:
Dagen i Stockholm byggde på att träffas, skapa kontakter, lyssna på varandra och hitta sätt att samarbeta vilket den forna försvarsministern ser som viktigt även när dagen är slut.
— Det är verkligen viktigt att politiken och näringslivet samarbetar. Det löser problem i vardagen. Som exempel så pratar jag och Torbjörn Wallin regelbundet i telefon. Det gör att jag är uppdaterad. Det betyder mycket. Samtidigt kan man förmedla en realistisk politik där alla förstår vad man kan förvänta sig, säger Hultkvist.
Det som de flesta som var med under dagen lade vikt på var just det som var meningen med toppmötet – ett samarbete mellan olika aktörer. Där förståelse för varandra kan byggas och tillsammans går det att nå längre.