
Dalaflyget splittras – Borlänge och Falun väntas lämna samarbetet
Borlänge och Falun avser att lämna det gemensamma driftbolaget Dalaflyget AB som idag ägs av dessa två kommuner tillsammans med Mora kommun och Region Dalarna. Skulle detta bli verklighet kommer flygplatserna inte längre att drivas tillsammans: ”Region Dalarna ger årliga driftbidrag till AB Dalaflyget, och vi kommer nu se över hur vårt ägande ska se ut framöver och hur vi ska fördela våra driftbidrag mellan flygplatserna”
Sedan 2005 har AB Dalaflyget spelat en stor roll i att trygga flygverksamheten i Dalarna. När bolaget grundades föreslogs en sammanslutning av kommuner och Region Dalarna för att skapa en stabil plattform för flygtrafiken. Målet var att utveckla trafikflyget och säkerställa en långsiktig och effektiv drift av flygplatserna i Borlänge och Mora.
Borlänge kommun har kommit fram till att det inte längre finns något behov av fortsatt engagemang i Dalaflyget efter att avtalsperioden löper ut den 31 december 2025. Därmed kommer man att rösta för ett utträde ur företaget på kommunstyrelsens sammanträde i morgon tisdag.
Det nuvarande aktieägaravtalet, som förnyas vart femte år, innebär att en uppsägning måste ske senast ett år innan avtalet löper ut. Därmed har Borlänge fram till den 31 december 2024 på sig att formellt begära utträde.
I tjänsteskrivelsen inför beslutet i morgon gåt det att läsa: ”Vid ett utträde ur Dalaflyget så innebär det att de pengar som Falun och Borlänge idag via Dalaflyget lägger på Mora Airport istället kan användas för driften av Dala Airport. För regionens del innebär det inte någon skillnad då man även fortsättningsvis kommer att ha kostnader för både Mora Airport och Dala Airport”
Falun har inte bekräftat sitt utträde utan det är Borlänge kommun som kommunicerar det.

Gällande de ekonomiska aspekterna så skriver biträdande kommundirektör Fredrik Holm tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Erik Nises (S) följande: ”Om Falun och Borlänge betalar lika mycket för Dala Airport som för Dalaflyget så innebär det ett positivt netto på 883 tkr. Det innebär att Dala Airports budget för år 2025 bör kunna reduceras. Därtill visar den aktuella prognosen för Dala Airport AB ett positivt resultat om 648 tkr för år 2024, vilket medför att budget för 2025 bör kunna reduceras med motsvarande. Den totala kostnadsreduceringen blir då 883 tkr + 648 tkr = 1 531 tkr”
Om beslut om att lämna AB Dalaflyget fattas föreslås att samtlig personal som idag är anställda på AB Dalaflyget, men har sin huvudsakliga arbetsplats på Dala Airport, att genom verksamhetsövergång erbjudas anställning på Dala Airport.
I skrivelsen kan man vidare läsa: ”Genom ett gemensamt ägandeskap i Dala Airport möjliggörs ett större inflytande över en viktig infrastruktur som gynnar regionen. Genom ett direkt inflytande över beslutsprocesser som rör flygplatsens framtida utveckling skapas större rådighet över att flygplatsen anpassas efter lokala behov. Flygplatsen kan också stärka kommunernas ställning som en regional knytpunkt och möjliggöra framtida samarbetsmöjligheter med angränsande kommuner”
Uppdelningen av aktierna ser idag ut så här: Borlänge kommun 34 procent, Region Dalarna 32 procent, Falu kommun 11 procentoch Mora kommun 23 procent.

Region Dalarna är den näst största aktieägaren och Elin Norén är regionstyrelsens ordförande.
— Vilka konsekvenserna blir för bolaget AB Dalaflyget är för tidigt att svara på. En utredning kommer göras för att ge både bolaget och delägarna möjlighet att agera och fatta nödvändiga beslut, säger Elin Norén till Business News Dalarna och fortsätter:
— Om Borlänge och Falun väljer att lämna AB Dalaflyget innebär det i praktiken att de två flygplatserna inte längre kommer driftas gemensamt i ett bolag, utan drivas vidare på varsitt håll.
— Region Dalarna ger årliga driftbidrag till AB Dalaflyget, och vi kommer nu se över hur vårt ägande ska se ut framöver och hur vi ska fördela våra driftbidrag mellan flygplatserna.