Siljan News logo
Annons
Tiina Ohlsson, projektledare SITE. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

”Bättre tillgänglighet på ett hållbart vis och värden för det befintliga näringslivet”

Framtidens mobilitetslösningar diskuterades under gårdagens SITE-konferens En dag för framtiden – Nya tider kräver nya tankar, vid Högfjällshotellet i Sälen.

— Jag är jätteglad för den stora uppslutningen. Idag vill vi väcka intresset för samarbete men sedan är det ”hands on” arbete som gäller. Vi ska skapa något utav det här, säger Tiina Ohlsson, projektledare SITE.

Norska och svenska blandades när kommunledning, företagare och övriga intressenter från de aktuella destinationerna; Malung-Sälen – Älvdalen (Idre) – Trysil – Engerdal, fanns samlade för att ta del om information kring hur SITE-projektet kan bidra till utveckling i regionen och för att gemensamt diskutera framtida behov och lösningar gällande mobilitet.

Annons
Full fart på samtalet gällande mobilitetsutmaningar i kommunerna hos Magdalena Söderlund, Happy Homes Malung, Carola Haulin och Katja Hekkala, affärsutvecklare vid Visit Dalarna, Chatarina Eriksson, VD Visit Dalarna och Kristin Jauch, PI fastighetsförmedling. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

Samverkan lyftes av många som det viktigaste ledordet för framtida utveckling av just mobilitet, begreppet som konferensens deltagare bland annat beskrev genom orden tillgänglighet, transport och digitalisering. Passande ord kopplat till det som skulle komma att bli konferensens huvudfokus.

Under dagen presenterades nämligen det av SITE-projektet upphandlade mobilitetsverktyget Freelway som kommer att öppnas för användning i Malung-Sälen och Idre redan under hösten 2023. Tack vare att tjänsten är upphandlad kommer den att vara gratis för företag att använda under två år och förhoppningen är att man under denna tid ska bygga en plattform för samordning av mobila tjänster tillsammans.

Freelway är en app som skapar fler transport- och leveransmöjligheter genom matchning och samordning för kollektivtrafiken, företag, byalag och andra organisationer.

— Det här är ett holistiskt tänk i syfte att komma lokalsamhället till gagn som ska skapa bättre tillgänglighet på ett hållbart vis och värden för det befintliga näringslivet, berättar Tobias Forngren, Freelway AB.

Tobias Forngren, Freelway AB. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

Appen används redan på flertalet platser och synliggör resor både på- och till destinationer. Här kommer det för företag, i samråd med SITE:s projektledning, att vara möjligt att lägga till sina tjänster och på så sätt synliggöra olika alternativ till transportlösningar. Kanske kan en restaurang på fjället besökas med hjälp av hundspann den ena vägen och en delad taxi den andra.

Ulrica Öhman, Sälen hund och aktivitet, är en av företagarna på plats under konferensen och hoppas att Freelway ska kunna göra det lättare för hennes kunder att ta sig till verksamheten i Nornäs.

— Folk tar taxi för att kunna komma till oss i Nornäs, berättar Ulrica Öhman och är nyfiken på kommande utveckling.

Ulrica Öhman, Jennie Krafthult och lille Arvid som var konferensens yngsta deltagare. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

På plats fanns också Ken Järn, Eriksson busstrafik AB i Älvdalen, som såg konferensens beröringspunkter som mycket intressanta, speciellt gällande de praktiska exempel som lyftes från tidigare implementerad arbetsmodell i Norefjäll, Norge.

— Samverkan är ett nyckelord. För oss som arbetar i en stor kommun med långa avstånd krävs en god dialog och kommunikation mellan näring, kommun och region för att lösa bland annat hur och var vi ska tanka våra fordon, menar Ken Järn.

Kommunledning från både Malung-Sälen och Älvdalen fanns på plats och uppskattade möjligheten att skina ljus på den viktiga frågan för destinationernas utveckling och levnadskraft.

Annons
Peter Egardt uppskattade konferensens fokus på mobilitetsutmaningen. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

— Jag tycker att det här sätter fokus på utmaningen vi har. Att inte ändra på vårt sätt att driva näring men ändå vara hållbara. Det är det viktiga för att besöksnäringen ska kunna finnas kvar, säger Peter Egardt, kommunalråd Älvdalen som ser att kommunledningen kan bidra till samverkan genom delaktighet och att skapa förutsättningar och arenor.

Hans Unander, kommunalråd Malung-Sälens kommun gladdes åt att näringen visar ett så stort intresse för att hitta hållbara lösningar för framtiden och betonade även han vikten av samverkan.

— Det är en överlevnadsfråga som vi diskuterar här idag. 80 procent av fjälldestinationernas besökares klimatavtryck består av resan hit. Vi måste arbeta med hållbarhetsfrågor också utöver de 20 procent av klimatavtrycket vi kan påverka här på plats, säger Hans Unander.

En överlevnadsfråga, menar Hans Unander. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

Under dagen presenterades bland annat också tänkbara lösningar på framtidens hållbara transportsystem av Christer Ljungberg, Trivector AB och mikrobaserade beslutsstöd och medborgarengagemang för ett attraktivt samhälle av Tobias Heldt, Högskolan Dalarna som är medsökande i projektet och samverkar via en doktorandstjänst och även med insatser från seniora forskare.

Förutom praktiska lösningar presenteras omställningen till stor del också handla om ett inre arbete och medborgardialoger tillsammans med kunskaps- och kompetens-utveckling kommer att användas för att med hjälp av små puffar i önskad riktning skapa en ny mobilitetsinsikt och i förlängningen nya beteendemönster gällande transport.