Siljan News logo
Annons

”Vi vill göra mat som vi själva tycker om”

På sajten School Parrot där elever själva får ranka sin skolmat hamnade Stiernhööksgymnasiet på en femteplats över bästa skolmaten i landet. Per Zani och Ninni Svedberg som är kockar i köket tog emot beskedet med både förvåning och stolthet.

Annons

— Vi är hur glada som helst och man är lite små-stolt måste jag säga, ler Per.

Det är första gången som skolmaten hamnar på sajten där gymnasieskolor med bästa skolmaten i Sverige betygsatts av elever som registrerat sig. Skolmaten är och har alltid varit omdiskuterad och tidigare har det gjorts enkäter på skolan internt där eleverna har fått tycka till eftersom det för ett par år sedan blev lite oväntat ståhej kring maten när ett gäng var missnöjda och drog i gång ett drev på sociala medier förklarar Ninni och Per.

— Vi serverade alltså nattbakad entrecôte med potatisgratäng en tisdag och sedan gick de ut på sociala medier och klagade på att det var fett i maten så det blev lite turbulens. Då hade vi möte med grabbarna som drog i gång det här och skolan gjorde då en enkät för att höra vad eleverna tyckte och när den kom tillbaka så visade det sig att runt 80 procent tyckte att maten var bra eller mycket bra, det är svårt att toppa.

Entrecõte gick inte hem alltså?

— Det var för mycket fett i mitten så de undrade om vi bjöd på gymkort också. Men eftersom de inte kunde äta med kniv och gaffel så kunde de inte skära bort fettet, så det blev lite en höna av en fjäder, säger Ninni.

Att skolan kan servera lite lyxigare kött handlar om att skolan är självförsörjande på kött och potatis via Återtaget. Det här innebär att i princip all mat lagas från grunden och tillsammans med kökspersonalen känner radarparet Ninni och Per som har jobbat ihop i många år i skolköket stor stolthet över maten de serverar till mellan 300 och 400 personer varje dag.

Annons

— Vi vill göra mat som vi själva tycker om och det är vår ambition varje dag. Vi funkar så bra ihop, vi är engagerade och vi går till jobbet men inställningen att vi ska göra det bästa jobbet vi kan göra varje dag. Man måste ha stolthet i det man gör och inte bara slabbar ihop någonting.

Tidigare serverades tre måltider om dagen då skolan även bjöd på frukost men nu mer är det lunch och sedan middag till eleverna som bor på skolan. Precis som på alla matställen vill man få ner matsvinnet, här gör man det genom att göra nya rätter av mat som blivit över från gårdagen.

— Då har de lite att välja på, det blir som en buffé varje dag. Har vi något över från middagen skjuter vi in det på lunchen nästa dag och trollar om maten för att få plats ute i buffén. Vi ska ju kasta så lite som möjligt och där det kastas mest det är tallrikssvinnet, det är jättetråkigt. De tar för mycket när det är något de tycker om och så orkar de inte äta upp.

Annons

I dag lördag är det Öppet Hus på skolan och det innebär att det blir en hel del jobb i köket även i dag eftersom skolan bjuder på lunch efter en rundvisning på skolan.

— Vi räknar med att det kommer mellan 300 och 350 personer. Då blir det gryta, fiskgratäng och ett vegetarisk alternativ med salladsbuffé, avslutar Ninni och Per.