Siljan News logo
Annons

”Vi har slagit rekord två veckor i rad över storsäljaren ostkrokar”

Rättvik och Dalarna har fått en alldeles egen popcornfabrik som sedan i somras tillverkat tonvis med poppat majs. I tisdags var det fullt ös i fabriken när de stora kärlen formligen sprutade ur sig varma popcorn.

Annons

— Det blir några tusen liter per gång. Vi får ut ungefär 1500 liter per timme om man är själv men är man två kan man köra fyra grytor och då blir det dubbelt, säger Helena Solin som håller stenkoll på kärlen.

Det var i början av sommaren som makarna Kristian och Helena Solin tog över popcorntillverkningen i samband med att de blev biografägare i Edsbyn och Rättvik. Den tidigare ägaren Björn Biografer som valde att lägga ner sin biografverksamhet efter decennier hade popcorntillverkning i Hofors men i och med övertagandet fick Kristian och Helena även ta över den delen.

Annons

— Det känns jätteroligt! Det är lite Kalle och Chokladfabriken fast popcorn, säger Kristian med ett leende.

I början var det endast storleverenser på 125-literspåsar ut till biografer men sedan ett par veckor tillbaka har de även treliterspåsar i sortimentet vilket gör att deras popcorn nu även finns hos vissa lokala handlare vilket gått riktigt bra.

— Jag hörde av ICA i Rättvik att vi slagit rekord två veckor i rad över storsäljaren ostkrokar, så det var lite roligt säger Kristian.

En dag i veckan är det popcorntillverkning här på Filarvägen i Rättvik. Även om det låter mycket att man tillverkar ett par tusen liter popcorn åt gången är det här fortfarande ett småskaligt hantverk med råvaran i fokus.

— Majsen kommer från Frankrike och är noga utvalda, GMO-fria så klart för det är jätteviktigt och vi använder kokosolja. Sedan är det viktigt vad det är för temperatur och tiden de ska vara i innan de poppar för de får inte ligga för länge och det sköts för hand.

— Det är genuint gjort och ett nyttigt snacks för vi har inga konstiga tillsatser eller palmoljor som många andra snacks har. Våra popcorn är saltade med lite smörarom i men i framtiden tittar vi på att utöka med någon smak.

Helena skopar de färdiga popcornen som väller ut och vidare ner på ett bläck med hål i så att alla kärnor och popcorn som inte håller måttet sållas ut. De stora kartongerna som ska ut till biografer fylls på och sedan är det dags att plocka treliterspåsarna. Under en sådan här tillverkningsdag blir det lilla lokalen fylld av både doft och kartonger.

Annons

— Som mest på en dag hade vi trettio kartonger här inne så det var bara att fylla bussen och dra i väg. Visionen är att vi utökar mer och mer. Vi vill ha lite mindre påsar också till lite företagsevent och restauranger och så, då passar inte treliterspåsar lika bra, avslutar Kristian.