
”Vi sa att vi kan ju tillverka kaminer i stället”
160 Rättvikstillverkade kaminer skeppas vidare mot Ukraina i veckan för att kunna sprida värme till människor som står utan värme och el i den bistra vinterkylan.
— Det känns bra att kunna göra en sådan här grej tillsammans med kollegorna, här har vi kunnat göra något handgripligt fast vi skulle ju ha gjort det tidigare. Vi började för två veckor sedan med att beställa hem plåt sedan har vi laser skurit och svetsat, det har gått ganska snabbt. Personalen har ställt upp efter jobbet och vi har turats om att gå i skift och sedan har vi även jobbat med det lite under arbetstid, säger Martin Geber som är VD Sarholms Plåtdetaljer AB.
Det har nu gått 9 månader sedan Ryssland invaderade Ukraina och under den här tiden har viljan att hjälpa befolkningen på olika sätt varit stor. Dalfolket har bidragit med såväl mat som mediciner, kläder och andra förnödenheter till befolkningen och nu väntar en kall vinter med sönderbombad infrastruktur på många håll där bristen på värme och el skapar svårigheter.
— Det behövdes kaminer för att det var kallt och det har pågått en insamling i en månad där folk har kunnat skänka pengar till kaminer som tillverkas i Ukraina men vi sa att vi kan ju tillverka kaminer i stället, så vi har gjort en batch på 160 stycken som vi skickar i väg i veckan. När den här insamlingen startade pratade man om att man behövde runt 1000 kaminer men nu när de har bombat sönder så brutalt så är behovet omättligt, säger Geber.
Kaminerna går nu i första hand till Väderstad som är ett företag i södra Sverige som också har tillverkat kaminer som ska fraktas in i Ukraina.
— Väderstad som tillverkar jordbruksmaskiner har ukrainsk personal och fabrik i Ukraina så de kör ner en gång i veckan. Det var de som hade en ritning på kaminen och började så vi fick den och då hjälper de oss med transporter för det är inte helt lätt att skicka till Ukraina och det är bråttom att få dit dem.
Väderstaden har redan skickat i väg 250 kaminer och kommer att skicka fler i samband med att Sarholms skickar sin första omgång. Kaminerna hamnar sannolikt till befolkning ute i byar och kommer att kunna eldas i både för att ge värme och att laga mat på.
— Det kommer att skänkas både till civila och soldater ute i fält. Gas och el är borta men de har ganska mycket kox och man eldar med det man har. Effekten är som en kökskamin och det är två stora tillagningsplattor på den så den ger bra värme.
I veckan skickas alltså de första 160 kaminerna i väg sedan påbörjas direkt arbetet med att svetsa lika många till. För att tillverka de här har personalen gett av sin tid och kompetens och Sarholms står för material och maskiner.
— Sedan har vi fått hjälp från mindre lokala företag i Rättvik som har svetsat. Vi har ju försökt att sprida det här till andra plåttekniska företag och få de att nappa på kroken men vi har väl inte fått så mycket respons därifrån än. Det är många som tycker att det är ett bra initiativ så vi hoppas att det kan sprida sig, vi har ju ritningar som vi kan förse med, avslutar Martin Geber.